Οι προειδοποιήσεις για το κλείσιμο της «κάνουλας» του αερίου θέλουν πολύ προσοχή

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ακούγονται από τα αρμόδια κοινοτικά χείλη όλο και πιο ηχηρά οι προειδοποιήσεις για κίνδυνο πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου με μία «παράταση» της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1. Μόνο που οι φόβοι αυτοί, όπως είναι φυσικό, βάζουν φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Hub (TTF).

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα εδώ. Όσο ανάλογες δηλώσεις για αυτές τις ανησυχίες συγκεντρώνουν το φως της δημοσιότητας, τόσο περισσότερο πυροδοτούνται και οι προσδοκίες για ακόμη πιο μεγάλη εκτίναξη των τιμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος του ρεύματος.

Με άλλα λόγια, είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Γιατί πως να το κάνουμε, η αγορά λειτουργεί με βάση τις προσδοκίες. Και όταν λέμε αγορά εννοούμε τα πάντα: ακόμη και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη διάθεση του κάθε Ευρωπαίου να κάνει διακοπές, να ξοδέψει. Να μην κλείσει γενικώς ο ίδιος και εκ των προτέρων το «διακόπτη».

Να θυμηθούμε μάλιστα πως ανάλογα «έντονη» επικοινωνιακή αντίδραση είχε η ΕΕ και με το θέμα της πληρωμής σε ρούβλια. Με το γνωστό «συμβιβασμό» στο τέλος της ημέρας….

Η Ευρώπη παράλληλα προαναγγέλλει για μέσα στον Ιούλιο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που προς το παρόν δεν «φαίνεται» να συνδέεται με αυτό που ζητά διακαώς η Ιταλία ή η Ελλάδα: την κοινή στάση της ΕΕ στο θέμα του φυσικού αερίου.

Όλα αυτά με την τιμή του φυσικού αερίου πάνω από τα 180 ευρώ η κιλοβατώρα, ένα κόστος που οδηγεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φυσικού αερίου σε πολύ πιο «γενναία» επιδότηση από την πολιτεία τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές λιανικής. Μιλάνε για κόστος της τάξης του του 1 δισ. ευρώ έναντι 722 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Δηλαδή πλέον ο κίνδυνος το εν λόγω πακέτο να πρέπει να ενισχυθεί και από τα κρατικά ταμεία αυξάνεται γιατί τα έσοδα ρύπων που χρησιμοποιούνται έχουν τα όριά τους. Το ίδιο και τα υπερκέρδη.

Αν λοιπόν αναλογισθεί κανείς πως το πακέτο καυσίμων (εκτός ρεύματος/αερίου δηλαδή) του Ιουνίου είχε κόστος 375 εκατ. ευρώ και πως αναζητείται αντίστοιχης αξίας «κουμπαράς» για τον Σεπτέμβριο, γίνεται φανερό πόσο σημαντική και οριακή είναι πλέον και η πορεία των τιμών του αερίου αλλά και οι χειρισμοί που γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Όλες οι ειδήσεις

21:07

Σε ψυχιατρική κλινική ο δράστης της επίθεσης στη Λειψία

21:00

Euronext: Εγκρίθηκε η απόκτηση μεριδίου 20% στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

20:48

Η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν την εμπορική συμφωνία για τους δασμούς

20:39

Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Παπουτσάνης το α' τρίμηνο

20:26

Wall Street: Η SEC προτείνει κατάργηση των τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων

20:12

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από τις ρωσικές επιθέσεις σε Ζαπορίζια και

20:04

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ξεκινά συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

19:56

Βουλγαρία: Η πρόεδρος Γιότοβα θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο PB του Ράντεφ

19:47

Κορκίδης: Τα τρία σύνθετα σενάρια του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

19:45

Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να υψώσει λευκή σημαία»

19:30

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο το Ιράν

19:20

Δεσμευτική συμφωνία της Theon για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της γαλλικής Merio

19:13

Ρωσία: Κάθειρξη 12,5 ετών με την κατηγορία της προδοσίας σε δύο ειδικούς στην υπερηχητική τεχνολογία

19:10

Σκληρό σιτάρι 2026: Η ψευδαίσθηση του πολεμικού premium και η σιωπηρή παγίδα της Άγκυρας

19:08

Χατζηδάκης: Πέντε αριστοτελικές αρχές απέναντι στα άκρα και τις ακρότητες

19:04

Έρευνα: 1 στους 2 νέους στην Ευρώπη χρησιμοποιούν ΑΙ chatbot για πολύ προσωπικά ζητήματα

19:01

Πιερρακάκης: «Η Ευρώπη να περάσει από την ανθεκτικότητα στην επίθεση»

18:57

Ιορδανία: Τέλος η πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες με απόφαση των αρχών

18:44

Θεοδωρικάκος προς ΠΑΣΟΚ: «Μη λέτε ψέματα, ψηφίστε το νομοσχέδιο προστασίας των καταναλωτών»

18:29

Νέα ιρανική επίθεση στα ΗΑΕ - «Σοβαρή κλιμάκωση»

18:19

ΧΑ: Ώθηση στον Γενικό Δείκτη από τράπεζες και blue chips

18:11

Λαγκάρντ: «Καμπανάκι» για την Ευρώπη η εκτίναξη των τιμών ενέργειας

18:06

Ισπανία: «Καμία απόφαση» για ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου με τα κρούσματα χανταΐού

17:56

Ιράν: Πυρκαγιά ξέσπασε σε εμπορικό κέντρο δυτικά της Τεχεράνης - Άγνωστα τα αίτια

17:52

Μπλε Κέδρος: Μέρισμα ύψους 0,16 ευρώ/μετοχή - Από 6/5 η αποκοπή

17:48

Η Φλώρινα επανασυνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

17:46

Δύο νεκροί από αμερικανικό πλήγμα σε σκάφος στον ανατολικό Ειρηνικό ύποπτο για διακίνηση ναρκωτικών

17:41

Γκίλφοϊλ: «Στην Ελλάδα εντός του 2026 ο Τραμπ»

17:39

ΕΕΑ για 4ήμερη εργασία: Να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της ΜμΕ

17:18

Ισραηλινό δικαστήριο παρατείνει την κράτηση δύο ακτιβιστών του «Στολίσκου για τη Γάζα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider