Οι προειδοποιήσεις για το κλείσιμο της «κάνουλας» του αερίου θέλουν πολύ προσοχή

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ακούγονται από τα αρμόδια κοινοτικά χείλη όλο και πιο ηχηρά οι προειδοποιήσεις για κίνδυνο πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου με μία «παράταση» της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1. Μόνο που οι φόβοι αυτοί, όπως είναι φυσικό, βάζουν φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Hub (TTF).

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα εδώ. Όσο ανάλογες δηλώσεις για αυτές τις ανησυχίες συγκεντρώνουν το φως της δημοσιότητας, τόσο περισσότερο πυροδοτούνται και οι προσδοκίες για ακόμη πιο μεγάλη εκτίναξη των τιμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος του ρεύματος.

Με άλλα λόγια, είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Γιατί πως να το κάνουμε, η αγορά λειτουργεί με βάση τις προσδοκίες. Και όταν λέμε αγορά εννοούμε τα πάντα: ακόμη και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη διάθεση του κάθε Ευρωπαίου να κάνει διακοπές, να ξοδέψει. Να μην κλείσει γενικώς ο ίδιος και εκ των προτέρων το «διακόπτη».

Να θυμηθούμε μάλιστα πως ανάλογα «έντονη» επικοινωνιακή αντίδραση είχε η ΕΕ και με το θέμα της πληρωμής σε ρούβλια. Με το γνωστό «συμβιβασμό» στο τέλος της ημέρας….

Η Ευρώπη παράλληλα προαναγγέλλει για μέσα στον Ιούλιο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που προς το παρόν δεν «φαίνεται» να συνδέεται με αυτό που ζητά διακαώς η Ιταλία ή η Ελλάδα: την κοινή στάση της ΕΕ στο θέμα του φυσικού αερίου.

Όλα αυτά με την τιμή του φυσικού αερίου πάνω από τα 180 ευρώ η κιλοβατώρα, ένα κόστος που οδηγεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φυσικού αερίου σε πολύ πιο «γενναία» επιδότηση από την πολιτεία τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές λιανικής. Μιλάνε για κόστος της τάξης του του 1 δισ. ευρώ έναντι 722 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Δηλαδή πλέον ο κίνδυνος το εν λόγω πακέτο να πρέπει να ενισχυθεί και από τα κρατικά ταμεία αυξάνεται γιατί τα έσοδα ρύπων που χρησιμοποιούνται έχουν τα όριά τους. Το ίδιο και τα υπερκέρδη.

Αν λοιπόν αναλογισθεί κανείς πως το πακέτο καυσίμων (εκτός ρεύματος/αερίου δηλαδή) του Ιουνίου είχε κόστος 375 εκατ. ευρώ και πως αναζητείται αντίστοιχης αξίας «κουμπαράς» για τον Σεπτέμβριο, γίνεται φανερό πόσο σημαντική και οριακή είναι πλέον και η πορεία των τιμών του αερίου αλλά και οι χειρισμοί που γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Όλες οι ειδήσεις

19:32

Ο Ζελένσκι επέστρεψε στη Βαρσοβία το Τάγμα του Λευκού Αετού

19:02

Χεζμπολάχ και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης πυρός

18:42

Αγορές και οικονομία σε διαφορετικό μήκος κύματος μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

18:28

Γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία: 35 διαμερίσματα σε «κόκκινη επιφυλακή» από αύριο

18:10

Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο συνιδρυτής της Ubisoft, Κλοντ Γκιγιεμό

17:52

«Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε την δημοτικότητά μου», απαντά η Μελόνι στον Τραμπ

17:39

Φωτιά στον Αλμυροπόταμο Ευβοίας - Νέο 112 για εκκένωση δύο περιοχών

17:22

Σκέρτσος: «Δικαστικός Χάρτης: η μεγάλη αθόρυβη μεταρρύθμιση»

17:04

Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην Κορινθία

16:45

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

16:27

Το Ιράν κλείνει ξανά τα Στενά του Ορμούζ «λόγω παραβιάσεων της εκεχειρίας»

16:26

Πόσο κοστίζουν βασικά είδη διατροφής: Συγκλίναμε με την ΕΕ σε ακρίβεια τροφίμων, μεγάλες αποκλίσεις ανά αλυσίδα

16:09

Τραμπ: «Η Μελόνι θέλει να ξαναγίνουμε φίλοι για να ανέβει στα γκάλοπ»

15:54

Ο ΠΟΥ εκδίδει ολοκληρωμένες οδηγίες για τη νόσο από φιλοϊό

15:41

Ισπανία: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του Σάντσεθ

15:27

Τις εργασίες του Lyceum Project 2026 παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

15:18

ΟΗΕ: Ανησυχίες για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

14:57

Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν θα διεξαχθούν αύριο στην Ελβετία

14:39

Το ΥΠΑΑΤ εξετάζει πιλοτική αλιεία λαγοκέφαλων με οικονομικά κίνητρα

14:20

ΕΛΑΣ: «Δωρεάν μετακινήσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών»

14:02

Η Πολωνία αφαιρεί από τον Ζελένσκι την ανώτατη διάκριση που του είχε απονείμει

13:49

Τουρνάς: Από Τρίτη 23/6 οι στοχευμένοι έλεγχοι για τα ακαθάριστα οικόπεδα

13:39

Καφές πριν ή μετά το πρωινό: Τι είναι καλύτερο για τον οργανισμό;

13:28

Μιχαηλίδου: «Ο ψηφιακός εγγραμματισμός είναι εργαλείο ελευθερίας και αυτονομίας»

13:06

Δύο ισχυροί σεισμοί 5,3 και 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Γαύδου

13:00

Πόσα μπορούν να κερδίσουν οι δανειολήπτες από τη μετατροπή των δανείων step-up

12:41

WSJ: Σχέδιο ΗΠΑ - Κατάρ για την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων παγωμένων κεφαλαίων του Ιράν

12:18

Βολιβία: Ο πρόεδρος Πας κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας των αποκλεισμών δρόμων

11:53

Καιρός: Μελτέμια έως 8 μποφόρ ανεβάζουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς - Πού χρειάζεται προσοχή

11:36

Πώς οι λαγοκέφαλοι «κατέκτησαν» τις ελληνικές θάλασσες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider