Οι προειδοποιήσεις για το κλείσιμο της «κάνουλας» του αερίου θέλουν πολύ προσοχή

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ακούγονται από τα αρμόδια κοινοτικά χείλη όλο και πιο ηχηρά οι προειδοποιήσεις για κίνδυνο πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου με μία «παράταση» της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1. Μόνο που οι φόβοι αυτοί, όπως είναι φυσικό, βάζουν φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Hub (TTF).

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα εδώ. Όσο ανάλογες δηλώσεις για αυτές τις ανησυχίες συγκεντρώνουν το φως της δημοσιότητας, τόσο περισσότερο πυροδοτούνται και οι προσδοκίες για ακόμη πιο μεγάλη εκτίναξη των τιμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος του ρεύματος.

Με άλλα λόγια, είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Γιατί πως να το κάνουμε, η αγορά λειτουργεί με βάση τις προσδοκίες. Και όταν λέμε αγορά εννοούμε τα πάντα: ακόμη και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη διάθεση του κάθε Ευρωπαίου να κάνει διακοπές, να ξοδέψει. Να μην κλείσει γενικώς ο ίδιος και εκ των προτέρων το «διακόπτη».

Να θυμηθούμε μάλιστα πως ανάλογα «έντονη» επικοινωνιακή αντίδραση είχε η ΕΕ και με το θέμα της πληρωμής σε ρούβλια. Με το γνωστό «συμβιβασμό» στο τέλος της ημέρας….

Η Ευρώπη παράλληλα προαναγγέλλει για μέσα στον Ιούλιο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που προς το παρόν δεν «φαίνεται» να συνδέεται με αυτό που ζητά διακαώς η Ιταλία ή η Ελλάδα: την κοινή στάση της ΕΕ στο θέμα του φυσικού αερίου.

Όλα αυτά με την τιμή του φυσικού αερίου πάνω από τα 180 ευρώ η κιλοβατώρα, ένα κόστος που οδηγεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φυσικού αερίου σε πολύ πιο «γενναία» επιδότηση από την πολιτεία τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές λιανικής. Μιλάνε για κόστος της τάξης του του 1 δισ. ευρώ έναντι 722 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Δηλαδή πλέον ο κίνδυνος το εν λόγω πακέτο να πρέπει να ενισχυθεί και από τα κρατικά ταμεία αυξάνεται γιατί τα έσοδα ρύπων που χρησιμοποιούνται έχουν τα όριά τους. Το ίδιο και τα υπερκέρδη.

Αν λοιπόν αναλογισθεί κανείς πως το πακέτο καυσίμων (εκτός ρεύματος/αερίου δηλαδή) του Ιουνίου είχε κόστος 375 εκατ. ευρώ και πως αναζητείται αντίστοιχης αξίας «κουμπαράς» για τον Σεπτέμβριο, γίνεται φανερό πόσο σημαντική και οριακή είναι πλέον και η πορεία των τιμών του αερίου αλλά και οι χειρισμοί που γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Όλες οι ειδήσεις

06:53

Μεσοπρόθεσμο: Η μεγάλη υπέρβαση εσόδων, τα ισχυρά πλεονάσματα και το «μήνυμα» για επιπλέον μέτρα στήριξης

01:53

Υπεγράφη η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας για τα ορυκτά

00:30

EE: 16 κράτη μέλη υπέβαλαν αίτημα για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για αμυντικές δαπάνες

00:18

Qualcomm: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη β' τριμήνου - Στα 2,81 δισ. δολάρια

23:58

Παπαστεργίου: Η εφαρμογή «kids wallet» συμβάλλει στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο

23:55

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 15% τον Απρίλιο για το Brent

23:40

Άλμα 35% στα κέρδη της Meta το α' τρίμηνο - Πάνω από τις εκτιμήσεις

23:24

Microsoft: Αύξηση 13% στα έσοδα το α' τρίμηνο του 2025

23:13

Wall Street: Κλείσιμο με κέρδη για S&P και Dow στο φινάλε ενός ταραγμένου μήνα

22:57

Μοτοδυναμική: Αύξηση 15% στις πωλήσεις το 2024 - Πρόταση για μέρισμα 0,13 ευρώ ανά μετοχή

22:51

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευρωπαϊκό «plan B» εάν ο Τραμπ εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις

22:36

Μηνιαία άνοδος 6% για τον χρυσό

22:26

Νετανιάχου: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρκαγιών στην Ιερουσαλήμ

22:04

Politico: Πακέτο αντίμετρων και «δώρων» από τις Βρυξέλλες για συμφωνία με Τραμπ

21:43

Βατικανό: Ο νέος πάπας δεν αναμένεται να προχωρήσει σε ραγδαίες αλλαγές

21:29

Τραμπ: Ο πρωθυπουργός του Καναδά θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα

21:16

Η Ινδία κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις πακιστανικές αερογραμμές

21:02

Frigoglass: Πράσινο φως από τη ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

21:02

Ο νέος ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας: Οι μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας και του εμπορίου – Η υπόσχεση της «ήρεμης δύναμης»

20:50

Λίβανος: Ο στρατός ολοκλήρωσε τη διάλυση του 90% και πλέον της στρατιωτικής υποδομής της Χεζμπολάχ

20:30

Αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου - Γεωργιάδη στη Βουλή

20:06

Σωληνουργεία Τζιρακιάν: Υποχώρηση του κύκλου εργασιών στα 25,69 εκατ. ευρώ το 2024

19:56

Βέβαιος για την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας - Ευρώπης ο Πούτιν

19:42

Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ

19:30

Κατασκοπικό θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη 59χρονος που φωτογράφιζε στρατιωτικό υλικό

19:22

Yalco: Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία εξυγίανσης - Στις 20/5 η ΕΓΣ

19:22

Ο Τραμπ «εξετάζει προσεκτικά» δικαστική προσφυγή σε βάρος των New York Times

19:11

Ο Όμιλος Aktor εξαγόρασε την Άκτωρ Παραχωρήσεις

19:04

Noval Property: Απέκτησε οικόπεδο 241,67 τ.μ. στο Μαρούσι

18:50

Η Hellenic Cables στη λίστα «EU Climate Leaders 2025» των Financial Times

gazzetta
gazzetta reader insider insider