Οι προειδοποιήσεις για το κλείσιμο της «κάνουλας» του αερίου θέλουν πολύ προσοχή

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ακούγονται από τα αρμόδια κοινοτικά χείλη όλο και πιο ηχηρά οι προειδοποιήσεις για κίνδυνο πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου με μία «παράταση» της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1. Μόνο που οι φόβοι αυτοί, όπως είναι φυσικό, βάζουν φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Hub (TTF).

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα εδώ. Όσο ανάλογες δηλώσεις για αυτές τις ανησυχίες συγκεντρώνουν το φως της δημοσιότητας, τόσο περισσότερο πυροδοτούνται και οι προσδοκίες για ακόμη πιο μεγάλη εκτίναξη των τιμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος του ρεύματος.

Με άλλα λόγια, είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Γιατί πως να το κάνουμε, η αγορά λειτουργεί με βάση τις προσδοκίες. Και όταν λέμε αγορά εννοούμε τα πάντα: ακόμη και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη διάθεση του κάθε Ευρωπαίου να κάνει διακοπές, να ξοδέψει. Να μην κλείσει γενικώς ο ίδιος και εκ των προτέρων το «διακόπτη».

Να θυμηθούμε μάλιστα πως ανάλογα «έντονη» επικοινωνιακή αντίδραση είχε η ΕΕ και με το θέμα της πληρωμής σε ρούβλια. Με το γνωστό «συμβιβασμό» στο τέλος της ημέρας….

Η Ευρώπη παράλληλα προαναγγέλλει για μέσα στον Ιούλιο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που προς το παρόν δεν «φαίνεται» να συνδέεται με αυτό που ζητά διακαώς η Ιταλία ή η Ελλάδα: την κοινή στάση της ΕΕ στο θέμα του φυσικού αερίου.

Όλα αυτά με την τιμή του φυσικού αερίου πάνω από τα 180 ευρώ η κιλοβατώρα, ένα κόστος που οδηγεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φυσικού αερίου σε πολύ πιο «γενναία» επιδότηση από την πολιτεία τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές λιανικής. Μιλάνε για κόστος της τάξης του του 1 δισ. ευρώ έναντι 722 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Δηλαδή πλέον ο κίνδυνος το εν λόγω πακέτο να πρέπει να ενισχυθεί και από τα κρατικά ταμεία αυξάνεται γιατί τα έσοδα ρύπων που χρησιμοποιούνται έχουν τα όριά τους. Το ίδιο και τα υπερκέρδη.

Αν λοιπόν αναλογισθεί κανείς πως το πακέτο καυσίμων (εκτός ρεύματος/αερίου δηλαδή) του Ιουνίου είχε κόστος 375 εκατ. ευρώ και πως αναζητείται αντίστοιχης αξίας «κουμπαράς» για τον Σεπτέμβριο, γίνεται φανερό πόσο σημαντική και οριακή είναι πλέον και η πορεία των τιμών του αερίου αλλά και οι χειρισμοί που γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Όλες οι ειδήσεις

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους

17:00

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» επιστρέφει η αγορά πληροφορικής

16:55

Θεμιστοκλέους: Στον αέρα η προκήρυξη για 1.113 μόνιμες θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

15:20

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο με επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής αγοράς

15:04

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius, που ξέσπασε ο χανταϊός

14:47

Ανδρουλάκης: Στις επόμενες εθνικές εκλογές η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία

14:35

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης έδωσε εντολές στον αρχηγό του στρατού για αποφασιστική αντιπαράθεση με τους αντιπάλους

14:21

Γερμανία: Απορρίπτει την πρόταση Πούτιν για διαμεσολάβηση Σρέντερ σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

14:11

Γάζα: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι από αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών

14:04

Armani: Πιθανή πώληση ποσοστού 15% μεταξύ L’Oreal, LVMH και EssilorLuxottica

13:50

Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι παραβιάζει την εκεχειρία με drones και πυρά πυροβολικού

13:39

Τσουκαλάς: Ο κ. Μητσοτάκης αποδεδειγμένα ζει στην εικονική πραγματικότητα των excel του «επιτελικού κράτους»

13:31

Γιορτή της Μητέρας: Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

13:21

Πυροβολισμοί στην Κυψέλη έπειτα από καβγά οδηγών μηχανής – Τραυματίστηκε ένας 34χρονος

13:18

ΙΝΚΑ: Επανεξέταση υποθέσεων ρευματοκλοπής από τον ΔΕΔΔΗΕ και ακυρώσεις προστίμων

13:05

Πυροβόλησαν με ούζι γυναίκα έξω από κέντρο διασκέδασης στην Καλλιθέα

13:00

Στεγαστικά απαγορευτική γίνεται η Αθήνα για τη μεσαία τάξη

12:50

Ανδρουλάκης: Προτάσεις για την ενίσχυση των γυναικών στην εργασία με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας

12:42

Ιράν: Χώρες που συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν δυσκολίες στη διέλευση του Στενού του Ορμούζ

12:34

DW: «Eλλάς-Γερμανία συμμαχία» αλλά υπό όρους

12:18

Σχολικά γεύματα: Δεν είναι μόνο σίτιση, είναι φροντίδα, ίσες ευκαιρίες και στήριξη της οικογένειας

12:08

Ιράν: Κρατάει τις ΗΠΑ στο... περίμενε

11:58

Κίνα: Δυναμική ανάπτυξη κατέγραψε ο ναυπηγικός τομέας στο πρώτο τρίμηνο του 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider