Οι προειδοποιήσεις για το κλείσιμο της «κάνουλας» του αερίου θέλουν πολύ προσοχή

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ακούγονται από τα αρμόδια κοινοτικά χείλη όλο και πιο ηχηρά οι προειδοποιήσεις για κίνδυνο πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου με μία «παράταση» της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1. Μόνο που οι φόβοι αυτοί, όπως είναι φυσικό, βάζουν φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Hub (TTF).

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα εδώ. Όσο ανάλογες δηλώσεις για αυτές τις ανησυχίες συγκεντρώνουν το φως της δημοσιότητας, τόσο περισσότερο πυροδοτούνται και οι προσδοκίες για ακόμη πιο μεγάλη εκτίναξη των τιμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος του ρεύματος.

Με άλλα λόγια, είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Γιατί πως να το κάνουμε, η αγορά λειτουργεί με βάση τις προσδοκίες. Και όταν λέμε αγορά εννοούμε τα πάντα: ακόμη και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη διάθεση του κάθε Ευρωπαίου να κάνει διακοπές, να ξοδέψει. Να μην κλείσει γενικώς ο ίδιος και εκ των προτέρων το «διακόπτη».

Να θυμηθούμε μάλιστα πως ανάλογα «έντονη» επικοινωνιακή αντίδραση είχε η ΕΕ και με το θέμα της πληρωμής σε ρούβλια. Με το γνωστό «συμβιβασμό» στο τέλος της ημέρας….

Η Ευρώπη παράλληλα προαναγγέλλει για μέσα στον Ιούλιο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που προς το παρόν δεν «φαίνεται» να συνδέεται με αυτό που ζητά διακαώς η Ιταλία ή η Ελλάδα: την κοινή στάση της ΕΕ στο θέμα του φυσικού αερίου.

Όλα αυτά με την τιμή του φυσικού αερίου πάνω από τα 180 ευρώ η κιλοβατώρα, ένα κόστος που οδηγεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φυσικού αερίου σε πολύ πιο «γενναία» επιδότηση από την πολιτεία τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές λιανικής. Μιλάνε για κόστος της τάξης του του 1 δισ. ευρώ έναντι 722 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Δηλαδή πλέον ο κίνδυνος το εν λόγω πακέτο να πρέπει να ενισχυθεί και από τα κρατικά ταμεία αυξάνεται γιατί τα έσοδα ρύπων που χρησιμοποιούνται έχουν τα όριά τους. Το ίδιο και τα υπερκέρδη.

Αν λοιπόν αναλογισθεί κανείς πως το πακέτο καυσίμων (εκτός ρεύματος/αερίου δηλαδή) του Ιουνίου είχε κόστος 375 εκατ. ευρώ και πως αναζητείται αντίστοιχης αξίας «κουμπαράς» για τον Σεπτέμβριο, γίνεται φανερό πόσο σημαντική και οριακή είναι πλέον και η πορεία των τιμών του αερίου αλλά και οι χειρισμοί που γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Λιβερία συμφώνησε να δεχθεί έως και 1.200 μετανάστες που απελαύνονται από τις ΗΠΑ

23:44

Λαβρόφ: Η Βρετανία κινδυνεύει να θεωρηθεί ως μέρος του πολέμου στην Ουκρανία

23:35

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό

23:30

Γερμανία: Ο επικεφαλής εταιρίας που προμηθεύει την Ουκρανία με drones καταγγέλλει ρωσικό σχέδιο δολοφονίας

23:14

Τρίτη ημέρα απωλειών στην Wall Street - Τριπλό pressing από chip, ομόλογα και Ορμούζ

23:01

Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ Μπαρό προανήγγειλε την απέλαση δύο ιρανών διπλωματών

22:48

Washington Post: Το Πεντάγωνο εξετάζει μικρότερη στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο μετά τον πόλεμο με το Ιράν

22:30

Βόρεια Μακεδονία: Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

22:17

Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις και αερομαχίες με οπλισμένα F-16 στο Αιγαίο

21:58

Σι Τζινπίνγκ: Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν ανεξαρτησία

21:45

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες – 22 πληγέντα κτίρια

21:32

Υποχώρησε ο χρυσός με φόντο το ράλι των ομολόγων

21:08

Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στην περιοχή του λιμανιού

20:55

Apple: Μειώνει τις χρεώσεις στο App Store της ΕΕ

20:42

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούν το Ιράν ότι εκτόξευσε δύο πυραύλους στο έδαφός τους

20:27

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ΚΟ η Κασιμάτη - Παράδοση έδρας από Γεροβασίλη ζητά η Δούρου

20:26

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τριών εβδομάδων καθώς «χλωμιάζει» η ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

20:11

ΟΗΕ: Μόνο το 3% της καλλιεργήσιμης γης στη Γάζα παραμένει ακέραιο και προσβάσιμο

20:00

Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης έχει νέο όπλο: Τα τρισεκατομμύρια της Κίνας

19:56

Ζελένσκι: Πρότεινε τον Χμάρα για τη θέση του υπουργού Άμυνας

19:48

Σίβηρη Χαλκιδικής: Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Κατσαφάδο αύριο στις πληγείσες περιοχές

19:38

Πυροσβεστική: Σε 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:27

Disney εναντίον Τραμπ: Στα δικαστήρια για το ABC και την ελευθερία του Τύπου - Ο παράγοντας Τζίμι Κίμελ

19:16

Μηνυτήρια αναφορά της Διοικήτριας της ΔΥΠΑ για απειλές κατά εργαζομένων στην Κηφισιά

19:04

ΥΠΕΝ: Το Antinero κρίνεται από τα στοιχεία και τα αποτελέσματά του

18:55

«Κόκκινο 5x5» στις ευρωαγορές - Πτωτικό σερί 9 μηνών

18:47

Νεκρός ναυτικός από επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

18:34

Τραμπ: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες με Ιράν - Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός και ανοικτά τα Στενά του Ορμούζ»

18:22

Δύο πύρινα μέτωπα στον Βόλο - Ήχησε το 112

18:10

Δήμας: «27 Αυγούστου το Μετρό φτάνει στην Καλαμαριά»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider