Η πανδημία ακυρώνει το ευρωπαϊκό... business plan

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τελικά αποδείχθηκε «προφητική» η προ ημερών αναφορά του ESM σε πόρισμά του για την αξία των μέτρων στήριξης, όταν έλεγε ότι δεν είναι βέβαιο πως έχουμε αφήσει πίσω μας την πιο οξεία φάση της υγειονομικής κρίσης. Βεβαίως, οι οικονομολόγοι που μετείχαν (σ.σ. από όλον τον κόσμο, δηλαδή και από Ασία, και από Αφρική), το αυτονόητο έλεγαν: ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει λόγω των μεταλλάξεων, αλλά και του χαμηλού ακόμη επιπέδου εμβολιασμών.

Αυτό που ήθελαν να πουν είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Θα πρέπει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο οι «ηγέτες» να κάνουν ό, τι μπορούν για να διασφαλίσουν μία παγκόσμια ανοσία μέσω εμβολιασμών. Αλλά και να καταλάβουν πως η πανδημία δεν καταλαβαίνει από σύνορα... 

Αν κάτι λοιπόν έδειξε η έλευση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ευρώπη - πέρα βεβαίως από το μίνι κραχ στις αγορές - είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Όχι μόνο στο υγειονομικό επίπεδο αλλά και στο οικονομικό.

Δεν μπορούν να ερμηνεύουν όσοι χαράσσουν οικονομική πολιτική ανά την Ευρώπη τα στοιχεία μονοδιάστατα. Δεν μπορεί η ισχυρή ανάπτυξη του 2021 (που προφανώς είναι ευπρόσδεκτη) να ερμηνεύεται ως απόδειξη αντοχών και σήμα εξόδου από την Πανδημία. Προφανώς μετά την τεράστια πτώση εισοδημάτων του 2020 και το πάγωμα του τουρισμού το «ελατήριο» της επαναφοράς προκαλεί θετικό ρυθμό ΑΕΠ. 

Αλλά, οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαφανιστεί, όπως επίσης και η επόμενη μέρα δεν είναι δεδομένη.

Η Ευρώπη έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε επίπεδο Κομισιόν στο θέμα των περιοριστικών μέτρων ως ασπίδα για τη μετάλλαξή Όμικρον, όπως έχει δείξει στο παρελθόν γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα της ρήτρας διαφυγής, της ευελιξίας στις κρατικές ενισχύσεις, αλλά και στην πρόταση του 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης. Να μην ξεχνάμε και τη στάση της ΕΚΤ που συνεχίζει να παρέχει ισχυρότατη στήριξη σε όλες τις οικονομίες, ειδικά στην ελληνική.

Η αλήθεια είναι όμως ότι πέρα από ευελιξίες για μέτρα στήριξης (χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους) και για μεταφορά κονδυλίων από τα επενδυτικά «Διαρθρωτικά Ταμεία» της ΕΕ προς την κάλυψη αναγκών της πανδημίας, νέο χρήμα ακόμα δεν έχει πέσει στην αγορά με τη μορφή επιδοτήσεων (σ.σ. που δεν επηρεάζουν το χρέος). Με την εξαίρεση των προκαταβολών του Ταμείου Ανάκαμψης (που θα πάνε για επενδύσεις), τα μόνα χρήματα που έχουν μοιρασθεί είναι δάνεια από το πρώτο πακέτο που αποφασίσθηκε τον Απρίλιο του 2020 με πιο εμβληματικό – και πολύ χρήσιμο – το SURE.  

Μένει λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά και αν θα χρειαστούν και αν θα ληφθούν εγκαίρως - και σε πολιτικό επίπεδο - οι αναγκαίες προβλέψεις. Τόσο για τους δημοσιονομικούς κανόνες, όσο και  για τη χρηματοδότηση αυτής της διπλής κρίσης - υγειονομικής και ενεργειακής – που, δυστυχώς, συνεχίζει να μαίνεται.

Όλες οι ειδήσεις

15:25

Ιαπωνία: 800 κάμερες στα βουνά εξαιτίας της αύξησης των επιθέσεων αρκούδων

15:21

Γαλλία: Η νέα γονική άδεια αλλάζει τα δεδομένα για τις οικογένειες - Έως και δύο μήνες με αποδοχές για κάθε γονέα

15:19

ΕΛΑΣ: Δώδεκα νεκροί και 668 τραυματίες σε 579 τροχαία τον Ιούνιο στην Αττική

15:12

Στο portfolio της Σαράντης η Möller’s

14:58

Μπρατάκος: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση ως εθνική ευκαιρία για θεσμική και παραγωγική επανεκκίνηση»

14:54

Νιγηρία: Η αναζωπύρωση της βίας προκάλεσε ραγδαία άνοδο της πείνας σε επίπεδα ρεκόρ

14:48

10 εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας που μπορείτε να επισκεφτείτε οδικώς

14:45

Θετικοί οι αναλυτές για το μεταρρυθμιστικό πακέτο του Μερτς - Σημαντικές οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις

14:41

Κατανομή των 600 νέων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία - Σε ποιες περιοχές τοποθετούνται

14:40

Πώς σχεδιάζουν οι Αμερικανοί να γιορτάσουν την 250η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας

14:40

Υπ. Ανάπτυξης: Εγκρίθηκε η απόσχιση κλάδου της Prodea και η απορρόφηση από τη Θριασεύς

14:33

Η Visa διαμορφώνει το μέλλον του agentic commerce με συναλλαγές μέσω AI agents

14:33

Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τους 28 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ 2026-2027

14:29

Κοντογεώργης: «Καμία ανοχή στην πολιτική βία - Δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ελλάδα»

14:22

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

14:20

Μαίνονται τρεις πυρκαγιές στη νότια Γαλλία - Στάχτη 12.100 στρέμματα

14:15

EE: 233,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για έργα καθαρής ενέργειας από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού

14:11

Πούτιν για Ουκρανία: Η Μόσχα θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση για να πετύχει τους στόχους της

14:00

Μερτς: Ανακοίνωσε τις μεταρρυθμίσεις για συνταξιοδοτικό και φορολογικό - «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τη Γερμανία»

13:56

ΑΒ Βασιλόπουλος και Wolt: Online αγορές σούπερ μάρκετ σε πάνω από 200 σημεία σε όλη την Ελλάδα

13:54

Kaspersky: Ένα στα τρία θύματα ψηφιακής κακοποίησης αντιμετωπίζει συνέπειες στην καθημερινότητά του

13:54

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Επτά σχήματα στον διαγωνισμό για απόκτηση μεριδίου στην «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ»

13:52

Ψηφιακό Πελατολόγιο: Υψηλή παραβατικότητα στους κλάδους οχημάτων και μεταφορών

13:48

Ιράν: Ο πρόεδρος της Βουλής καλεί σε «εκδίκηση» για τον θάνατο του Χαμενεΐ

13:46

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι

13:40

ΚΕΔΕ: Η ανανέωση των γενεών στη γεωργία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου

13:36

ΕΤΕ: Ισχυρότατες δημοσιονομικές επιδόσεις και το 2025 για Ελλάδα - «Κλειδί» τα φορολογικά έσοδα

13:35

Μαρινάκης: Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει - Κανένας δεν πρόκειται να φοβηθεί

13:31

Γερμανία: Η εισαγγελία κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές για δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

13:24

Ο Όμιλος Softweb αποκτά τη δική του εταιρική ψηφιακή παρουσία


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider