Η μάχη της ακρίβειας και η φυγή προς τα μπρος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Η κοινωνία και η αγορά περιμένουν απαντήσεις και διασφαλίσεις για το παρόν, αλλά και για το αύριο. Η ατζέντα της ΔΕΘ του 2021 είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χωρέσει πολλά λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, των μέτρων στήριξης από την πανδημία, αλλά και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Τούτο κατέστη ξεκάθαρο τις προηγούμενες μέρες από τα στελέχη της κυβέρνησης. Οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. 

Από την άλλη πλευρά οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Η ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα μαστίζεται από πολλά. Από τους περιορισμούς της πανδημίας που δεν δείχνει να τελειώνει στο ορατό μέλλον, από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι πυρκαγιών που εντείνει τους φόβους για ένταση των καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και σε όλα αυτά πλέον προστέθηκε η ακρίβεια.

Το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» ακριβαίνει, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό το νέο μέτωπο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Και σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων, αλλά και σε επίπεδο στήριξης του εισοδήματος του καταναλωτή και του επιχειρηματία.

Η πανδημία από την άλλη πλευρά ήταν η αιτία ανακοπής του προεκλογικού προγράμματος της κυβέρνησης για μείωση φόρων και εισφορών. Πολλά έχουν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω των μέτρων στήριξης των 40 δισ. ευρώ. Και πλέον, καθώς ο εκλογικός κύκλος ολοκληρώνεται σιγά σιγά, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πόσο και πότε θα μειωθούν οι εισφορές και οι φόροι, πότε θα καταργηθούν τα «χαράτσια» των μνημονίων.

Πώς θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά; Επειδή οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις είναι ο μόνος «υγιής» τρόπος χρηματοδότησης της ανάπτυξης και των παροχών, από το βήμα της ΔΕΘ πλέον αναμένονται... πράξεις.  

Η αγορά και η κοινωνία περιμένει να ακούσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φυγής προς τα εμπρός. Είναι αναγκαίο σε αυτή τη ΔΕΘ να γίνει ξεκάθαρο πως θα διασφαλισθεί η έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση του τεράστιου πακέτου των 70 δισ. ευρώ. Χωρίς διασπάθιση χρήματος, δίχως καθυστερήσεις και άλλες «χαμένες» ευκαιρίες. Πρέπει τα λεφτά να πιάσουν τόπο.

Επίσης, πρέπει να βγούμε από την «Ενισχυμένη Εποπτεία» το 2022. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που μένουν σε εκκρεμότητα. Πρέπει επιτέλους να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και η χώρα να γίνει πραγματικά «Ευρώπη».

Η συγκυρία είναι δύσκολη και κρίσιμη. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να πιστέψουν ότι η φυγή προς τα μπρος είναι και εφικτή και διασφαλισμένη. Ούτως ώστε να διατηρηθεί το καλό «κλίμα». Ώστε να βρουν τις δυνάμεις να πορευτούν τους επόμενους - δύσκολους – μήνες, κάνοντας υπομονή έως ότου φτάσει η, καλύτερη, επόμενη μέρα.

Όλες οι ειδήσεις

20:20

Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026»: Φοροδιαφυγή για 1 στα 2 τουριστικά σκάφη στην Σαντορίνη

20:17

Γαλλία: Μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους - Αποδοκιμάστηκε ο Λεκορνί

20:05

Το «ΝΑΤΟ» της Ανατολής γεννιέται: Θα πολεμήσουν μαζί Ριάντ, Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ;

19:52

Le Point: «Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Έλληνας που θέλει να ξυπνήσει την Ευρώπη».

19:40

Γάζα: Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες Κούσνερ με Ισραήλ και Χαμάς

19:28

«Πράσινο 2x2» και κέρδη 1% για χρυσό με το δολάριο σε χαμηλό τριμήνου

19:17

Ευρωαγορές: Σε «κόκκινο έδαφος» η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

19:07

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάστρα

19:04

ΗΠΑ για GSI: Στηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

18:58

Άνοιξε η εφαρμογή Transpay για τη δημοσιοποίηση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων

18:55

Νέα κέρδη για πετρέλαιο με φόντο τη Μέση Ανατολή

18:40

Έπεσε ελικόπτερο στη Σίφνο: Τρεις νεκροί - Βίντεο από τη συντριβή

18:27

Νετανιάχου: Ζητά να εποπτεύσει τον αφοπλισμό της Χαμάς αμερικανός στρατηγός

18:11

ΗΠΑ: «Ανόητη απόφαση Τραμπ» η μείωση συμμετοχής του στρατού στα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

18:05

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση αυθαιρέτων με ακυρωμένη οικοδομική άδεια

17:51

Έως και 105 δισ. δολάρια για data center της OpenAI επενδύει η Nvidia

17:46

Χρηματιστήριο: Βρήκε ξανά στήριξη στις 2.600 μονάδες

17:43

Ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης «R&I»: Αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ+

17:38

Ιράν: Κλιμάκωση της έντασης εάν οι ΗΠΑ δεν εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία Ιουνίου εντός εβδομάδων

17:29

Groq: Έπεσε στα 3,5 δισ. δολ. η απότιμησή της μετά τη συμφωνία με τη Nvidia

17:23

Deal 22,9 δισ. δολαρίων με αμερικανικό στρατό και Raytheon για Tomahawk

17:12

Κατσαφάδος: Ξεκινούν αύριο οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στη Σαλαμίνα

17:00

Νέα πτώση στη Wall Street

16:46

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα Ευρυτανίας

16:43

Γερμανία: Ρεκόρ 13 ετών στον αριθμό των στρατιωτών

16:38

ΕΕ: Κινητοποιεί στήριξη την ώρα που οι δασικές πυρκαγιές εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη

16:31

ΕΚΤ: Η «φούσκα» της AI απειλεί και την Ευρώπη – Έκθεση 440 δισ. ευρώ μόνο για τα νοικοκυριά

16:24

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην ΕΕ – Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα

16:16

Υεμένη: Έκκληση ΟΗΕ προς όλα τα εμπόλεμα μέρα για άμεση παύση των επιθέσεων

16:10

Μόσχα: Απολύθηκε τραπεζίτης επειδή είπε ότι η Ρωσία υστερεί της Ουκρανίας «οικονομικά και τεχνολογικά»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider