Η μάχη της ακρίβειας και η φυγή προς τα μπρος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Η κοινωνία και η αγορά περιμένουν απαντήσεις και διασφαλίσεις για το παρόν, αλλά και για το αύριο. Η ατζέντα της ΔΕΘ του 2021 είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χωρέσει πολλά λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, των μέτρων στήριξης από την πανδημία, αλλά και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Τούτο κατέστη ξεκάθαρο τις προηγούμενες μέρες από τα στελέχη της κυβέρνησης. Οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. 

Από την άλλη πλευρά οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Η ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα μαστίζεται από πολλά. Από τους περιορισμούς της πανδημίας που δεν δείχνει να τελειώνει στο ορατό μέλλον, από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι πυρκαγιών που εντείνει τους φόβους για ένταση των καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και σε όλα αυτά πλέον προστέθηκε η ακρίβεια.

Το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» ακριβαίνει, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό το νέο μέτωπο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Και σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων, αλλά και σε επίπεδο στήριξης του εισοδήματος του καταναλωτή και του επιχειρηματία.

Η πανδημία από την άλλη πλευρά ήταν η αιτία ανακοπής του προεκλογικού προγράμματος της κυβέρνησης για μείωση φόρων και εισφορών. Πολλά έχουν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω των μέτρων στήριξης των 40 δισ. ευρώ. Και πλέον, καθώς ο εκλογικός κύκλος ολοκληρώνεται σιγά σιγά, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πόσο και πότε θα μειωθούν οι εισφορές και οι φόροι, πότε θα καταργηθούν τα «χαράτσια» των μνημονίων.

Πώς θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά; Επειδή οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις είναι ο μόνος «υγιής» τρόπος χρηματοδότησης της ανάπτυξης και των παροχών, από το βήμα της ΔΕΘ πλέον αναμένονται... πράξεις.  

Η αγορά και η κοινωνία περιμένει να ακούσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φυγής προς τα εμπρός. Είναι αναγκαίο σε αυτή τη ΔΕΘ να γίνει ξεκάθαρο πως θα διασφαλισθεί η έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση του τεράστιου πακέτου των 70 δισ. ευρώ. Χωρίς διασπάθιση χρήματος, δίχως καθυστερήσεις και άλλες «χαμένες» ευκαιρίες. Πρέπει τα λεφτά να πιάσουν τόπο.

Επίσης, πρέπει να βγούμε από την «Ενισχυμένη Εποπτεία» το 2022. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που μένουν σε εκκρεμότητα. Πρέπει επιτέλους να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και η χώρα να γίνει πραγματικά «Ευρώπη».

Η συγκυρία είναι δύσκολη και κρίσιμη. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να πιστέψουν ότι η φυγή προς τα μπρος είναι και εφικτή και διασφαλισμένη. Ούτως ώστε να διατηρηθεί το καλό «κλίμα». Ώστε να βρουν τις δυνάμεις να πορευτούν τους επόμενους - δύσκολους – μήνες, κάνοντας υπομονή έως ότου φτάσει η, καλύτερη, επόμενη μέρα.

Όλες οι ειδήσεις

08:27

Κίνα: Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

08:24

Lufthansa: Απεργιακή κινητοποίηση των πιλότων Πέμπτη και Παρασκευή

08:10

Επιχειρηματικό δαιμόνιο ο Τζέιμς Χάρντεν - Τα 200 εκατ. δολάρια σε μία νύχτα

08:07

Agrotica 2026: Τρακτέρ από το μέλλον… αγρότες εγκλωβισμένοι στο χθες

08:00

ILO: Οι θέσεις εργασίας των γυναικών πιο εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση και στην Τεχνητή Νοημοσύνη

07:48

Υποδομές: Οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή - «Καλπάζουν» οι τιμές ασφάλτου και καυσίμων

07:45

Φλέγεται η Μέση Ανατολή με μπαράζ εκατέρωθεν επιθέσεων - Η πιο βίαιη επίθεση από την αρχή του πολέμου, λέει το Ιράν

07:36

Φυσικό αέριο: Πώς θα απορροφήσουν αγορά και υποδομές πιθανή παραγωγή στην Ελλάδα

07:28

«Κούρεμα» οφειλών 5,48 δισ. ευρώ μέσω Εξωδικαστικού - Ρυθμίσεις 309 εκατ. από servicers

07:20

Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά: «Κλειδώνει» σε ΜΕΤΚΑ - Δομική Κρήτης το έργο «ανάσα» για Δυτ. Αττική

07:15

Σε ρυθμούς Τραμπ - Της ορθής επανάληψης - Οι συνέπειες από την ανατίμηση του πετρελαίου

07:14

Ο ΔΟΕ εισηγείται άνευ προηγουμένου αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων - Τηλεδιάσκεψη της G7

07:06

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Νέοι κωδικοί στο Ε1 μειώνουν φόρους για επαγγελματίες και φορολογούμενους με παιδιά

07:03

Ηγετικό ρόλο για πυρηνοκίνητη ναυτιλία αναλαμβάνει η Ελλάδα - Το σκληρό στοίχημα της κυβέρνησης - Δημοφιλείς υπουργοί

23:26

Ελβετία: Οι εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν σημαντικά το 2025

23:15

Ο Νετανιάχου καλεί τους Ιρανούς να είναι έτοιμοι να ανατρέψουν το καθεστώς

22:55

Πετρέλαιο: Έκλεισε κάτω από τα 85 δολάρια - Αλαλούμ με την ανάρτηση του Ράιτ

22:48

Wall Street: Ήπια πτώση για S&P 500 και Dow – Μεταβλητότητα λόγω Μέσης Ανατολής και πετρελαίου

22:25

Ο πρόεδρος Τραμπ αξιώνει από το Ιράν την αποναρκοθέτηση του Στενού του Χορμούζ

22:10

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής για ΟΠΕΚΕΠΕ

22:07

Βουλγαρία: Οι αρχές βεβαιώνουν ότι έχουν επαρκή αποθέματα καυσίμων

21:57

Ιράν: «Δεν επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός», δηλώνει ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου

21:54

Κέρδη σχεδόν 2% για τον χρυσό

21:37

Μερτς: Καλεί το Ισραήλ να εγκαταλείψει σχέδια προσάρτησης εδαφών στη Δυτική Όχθη

21:30

Ένα σούπερ-τάνκερ πέρασε από το Ορμούζ μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα

21:14

Reuters: Έως και 150 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο με το Ιράν

21:09

Συμφωνία της Hellenic Cables με την Alliander για καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης

21:09

Μια ανάρτηση του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ έριξε το πετρέλαιο προτού διαγραφεί

21:06

Axios: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν

21:03

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους υγειονομικούς κινδύνους από τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider