Η μάχη της ακρίβειας και η φυγή προς τα μπρος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Η κοινωνία και η αγορά περιμένουν απαντήσεις και διασφαλίσεις για το παρόν, αλλά και για το αύριο. Η ατζέντα της ΔΕΘ του 2021 είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χωρέσει πολλά λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, των μέτρων στήριξης από την πανδημία, αλλά και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Τούτο κατέστη ξεκάθαρο τις προηγούμενες μέρες από τα στελέχη της κυβέρνησης. Οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. 

Από την άλλη πλευρά οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Η ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα μαστίζεται από πολλά. Από τους περιορισμούς της πανδημίας που δεν δείχνει να τελειώνει στο ορατό μέλλον, από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι πυρκαγιών που εντείνει τους φόβους για ένταση των καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και σε όλα αυτά πλέον προστέθηκε η ακρίβεια.

Το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» ακριβαίνει, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό το νέο μέτωπο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Και σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων, αλλά και σε επίπεδο στήριξης του εισοδήματος του καταναλωτή και του επιχειρηματία.

Η πανδημία από την άλλη πλευρά ήταν η αιτία ανακοπής του προεκλογικού προγράμματος της κυβέρνησης για μείωση φόρων και εισφορών. Πολλά έχουν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω των μέτρων στήριξης των 40 δισ. ευρώ. Και πλέον, καθώς ο εκλογικός κύκλος ολοκληρώνεται σιγά σιγά, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πόσο και πότε θα μειωθούν οι εισφορές και οι φόροι, πότε θα καταργηθούν τα «χαράτσια» των μνημονίων.

Πώς θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά; Επειδή οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις είναι ο μόνος «υγιής» τρόπος χρηματοδότησης της ανάπτυξης και των παροχών, από το βήμα της ΔΕΘ πλέον αναμένονται... πράξεις.  

Η αγορά και η κοινωνία περιμένει να ακούσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φυγής προς τα εμπρός. Είναι αναγκαίο σε αυτή τη ΔΕΘ να γίνει ξεκάθαρο πως θα διασφαλισθεί η έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση του τεράστιου πακέτου των 70 δισ. ευρώ. Χωρίς διασπάθιση χρήματος, δίχως καθυστερήσεις και άλλες «χαμένες» ευκαιρίες. Πρέπει τα λεφτά να πιάσουν τόπο.

Επίσης, πρέπει να βγούμε από την «Ενισχυμένη Εποπτεία» το 2022. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που μένουν σε εκκρεμότητα. Πρέπει επιτέλους να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και η χώρα να γίνει πραγματικά «Ευρώπη».

Η συγκυρία είναι δύσκολη και κρίσιμη. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να πιστέψουν ότι η φυγή προς τα μπρος είναι και εφικτή και διασφαλισμένη. Ούτως ώστε να διατηρηθεί το καλό «κλίμα». Ώστε να βρουν τις δυνάμεις να πορευτούν τους επόμενους - δύσκολους – μήνες, κάνοντας υπομονή έως ότου φτάσει η, καλύτερη, επόμενη μέρα.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Lufthansa καταργεί τη δωρεάν χειραποσκευή

23:48

Βρετανία: Ιατρικά δεδομένα 500.000 ανθρώπων προσφέρονταν προς πώληση μέσω Αlibaba

23:46

Nike: Νέος γύρος απολύσεων, επηρεάζει 1400 θέσεις

23:41

Ανακάμπτει η Intel: Εξέπληξαν πολύ ευχάριστα τα μεγέθη α' τριμήνου

23:40

Eurostat: Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στον προγραμματισμό

23:27

Τουρκία: Ανακάλυψη αγάλματος της Αθηνάς ύψους 2 μέτρων στη Λαοδικεία

23:23

Wall Street: Οπισθοχώρησαν οι μετοχές από τα υψηλά

22:51

Έκλεισε πάνω από τα 105 δολάρια το brent

22:30

Το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ - Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ για επιτάχυνση ανάπτυξης

22:12

Βρετανία: «Συναγερμός» για την αύξηση των τιμών παρακεταμόλης λόγω του πολέμου στο Ιράν

21:59

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι «δεν βιάζεται» για μια συμφωνία με το Ιράν

21:54

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου

21:44

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλούστευση του επιχειρείν και την ανάπτυξη

21:43

Στηρίζει την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η CVC με νέα επένδυση έως 1,2 δισ. ευρώ

21:30

Meta: Προχωρά σε 8.000 απολύσεις για να συνεχίσει τις επενδύσεις στο ΑΙ

21:15

ΝΥΤ: Σοβαρά τραυματίας, όμως οξύνους και δραστήριος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ

21:04

Ρωσία: Απειλεί την Ευρώπη να μη φιλοξενήσει γαλλικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά

21:03

Το «διόδιο της Τεχεράνης»: Πώς ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ απειλεί τις τιμές ενέργειας και το παγκόσμιο εμπόριο

20:55

Χρίστος Δήμας: Η Ελλάδα αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης στην κατασκευή εμβληματικών έργων

20:26

ΟΚ από τους μετόχους της Warner Bros στην εξαγορά των 111 δισ. δολαρίων από την Paramount

20:23

Η Cloud Office ανακηρύσσεται «Google Cloud Partner of the Year 2026» για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

20:17

Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών

19:56

Τζαννετάκης (Motor Oil): «Ισορροπία μεταξύ διύλισης καυσίμων και πράσινης μετάβασης – Kρίσιμος ο ρόλος της ρυθμιστικής ευελιξίας»

19:46

Επίσκεψη Παπαθανάση - Ντομπρόβσκις σε επένδυση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης

19:44

Επιτακτική ανάγκη η Ε.Ε. να δημιουργήσει Ένωση Κεφαλαιαγορών

19:41

Νέα Υόρκη: Το τριήμερο που ανοίγει την αυλαία της ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο

19:35

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Έρχεται νέο deal για την Ideal Holdings έως αρχές Ιουνίου

19:30

Τζούρος (Πειραιώς): Επενδύσεις έως 15 δισ. ετησίως για ενεργειακή αυτονομία και «θωράκιση»

19:30

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ράλι για L' Oreal και Nokia

19:25

45 φορές αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ από το 2019 έως και το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider