Η μάχη της ακρίβειας και η φυγή προς τα μπρος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Η κοινωνία και η αγορά περιμένουν απαντήσεις και διασφαλίσεις για το παρόν, αλλά και για το αύριο. Η ατζέντα της ΔΕΘ του 2021 είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χωρέσει πολλά λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, των μέτρων στήριξης από την πανδημία, αλλά και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Τούτο κατέστη ξεκάθαρο τις προηγούμενες μέρες από τα στελέχη της κυβέρνησης. Οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. 

Από την άλλη πλευρά οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Η ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα μαστίζεται από πολλά. Από τους περιορισμούς της πανδημίας που δεν δείχνει να τελειώνει στο ορατό μέλλον, από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι πυρκαγιών που εντείνει τους φόβους για ένταση των καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και σε όλα αυτά πλέον προστέθηκε η ακρίβεια.

Το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» ακριβαίνει, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό το νέο μέτωπο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Και σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων, αλλά και σε επίπεδο στήριξης του εισοδήματος του καταναλωτή και του επιχειρηματία.

Η πανδημία από την άλλη πλευρά ήταν η αιτία ανακοπής του προεκλογικού προγράμματος της κυβέρνησης για μείωση φόρων και εισφορών. Πολλά έχουν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω των μέτρων στήριξης των 40 δισ. ευρώ. Και πλέον, καθώς ο εκλογικός κύκλος ολοκληρώνεται σιγά σιγά, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πόσο και πότε θα μειωθούν οι εισφορές και οι φόροι, πότε θα καταργηθούν τα «χαράτσια» των μνημονίων.

Πώς θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά; Επειδή οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις είναι ο μόνος «υγιής» τρόπος χρηματοδότησης της ανάπτυξης και των παροχών, από το βήμα της ΔΕΘ πλέον αναμένονται... πράξεις.  

Η αγορά και η κοινωνία περιμένει να ακούσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φυγής προς τα εμπρός. Είναι αναγκαίο σε αυτή τη ΔΕΘ να γίνει ξεκάθαρο πως θα διασφαλισθεί η έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση του τεράστιου πακέτου των 70 δισ. ευρώ. Χωρίς διασπάθιση χρήματος, δίχως καθυστερήσεις και άλλες «χαμένες» ευκαιρίες. Πρέπει τα λεφτά να πιάσουν τόπο.

Επίσης, πρέπει να βγούμε από την «Ενισχυμένη Εποπτεία» το 2022. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που μένουν σε εκκρεμότητα. Πρέπει επιτέλους να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και η χώρα να γίνει πραγματικά «Ευρώπη».

Η συγκυρία είναι δύσκολη και κρίσιμη. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να πιστέψουν ότι η φυγή προς τα μπρος είναι και εφικτή και διασφαλισμένη. Ούτως ώστε να διατηρηθεί το καλό «κλίμα». Ώστε να βρουν τις δυνάμεις να πορευτούν τους επόμενους - δύσκολους – μήνες, κάνοντας υπομονή έως ότου φτάσει η, καλύτερη, επόμενη μέρα.

Όλες οι ειδήσεις

10:13

Επίσκεψη Ρούμπιο στην Ουγγαρία του «φίλου» Όρμπαν

09:57

QnR: Εξαγορά του 51% της MTIS SA έναντι 2,66 εκατ. ευρώ

09:50

Προϋπολογισμός: Φοροέσοδα 6,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 1,2% πάνω από τον στόχο

09:45

Επ. Ανταγωνισμού: Κατά προτεραιότητα εξέταση και αιφνίδιοι έλεγχοι σε εταιρεία παραγωγής ραδιοφαρμάκων

09:38

Ξεκίνησε σήμερα η δωρεάν διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους - Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

09:23

Χρυσός: Πέφτει κάτω από τα 5.000 δολάρια λόγω profit taking

09:03

Η Warner Bros εξετάζει την επανέναρξη συνομιλιών με την Paramount - «Τρίζει» το deal με Netflix

08:51

Στη Γενεύη ο Ιρανός ΥΠΕΞ για να διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον

08:41

Αττική Οδός: Έως την Κυριακή ο αποκλεισμός των κόμβων εισόδου από Μάνδρα έως Αιγάλεω

08:38

Πιερρακάκης: Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup/ECOFIN

08:32

Έρχεται τριήμερη απεργία ταξί από την Τρίτη στην Αττική

08:21

myBusinessSupport: Τα βήματα για αίτηση ενίσχυσης πυρκαγιών Χίου

08:17

Citi: «Ψηλώνει» στα 4,70 ευρώ την τιμή στόχο για Eurobank

08:11

To MyStreet επεκτείνεται: Υποδομές ΑμεΑ, ράμπες και διαβάσεις στο χάρτη - Σύντομα το Μητρώο Απινιδωτών

08:06

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2026: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές

07:58

Νέες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την ΑΒΕΚ Βεκράκος

07:52

Ηλίανθος - Ηλιέλαιο: Μεγάλη πτώση παραγωγής σε Ευρώπη και Ουκρανία

07:41

Προϋπολογισμός: Τα στοιχεία Ιανουαρίου «κλειδώνουν» το πλεόνασμα

07:35

Υδρογονάνθρακες: Το roadmap των ερευνών από Chevron & Helleniq Energy - Το ορόσημο για γεωτρήσεις

07:29

Fly Over Θεσσαλονίκης (ΣΔΙΤ): «Παράθυρο» για αποζημιώσεις σε ΑΒΑΞ - ΜΕΤΚΑ;

07:24

Ένα Eurogroup με ειδικό ενδιαφέρον: Στο επίκεντρο οι παγκόσμιες ανισορροπίες και η ομάδα των 6

07:19

Σε εφαρμογή από σήμερα το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ - Τι αλλάζει για εργοδότες και εργαζόμενους

07:15

ΕΝΦΙΑ 2026: Πότε έρχεται ο λογαριασμός σε 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Κλείνει η πλατφόρμα του Ε9

07:07

Πάλι ετοιμάζεται για λάθος κίνηση η Γερμανία - Συνέδριο με φοβικούς αποκλεισμούς στο ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο

07:00

Εβδομάδα Αρείου Πάγου - Πιέσεις για την «αρχιτεκτονική» της ενέργειας - Ο κίνδυνος των margins

23:58

Κίνα: Eπιβεβαιώνει την απαλλαγή από υποχρέωση βίζας για Καναδούς και Βρετανούς επισκέπτες από τις 17 Φεβρουαρίου

23:35

Καλαφάτης: Εθνική και ευρωπαϊκή συμμαχία Έρευνας και ΑΙ στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου

23:15

Ασπρόπυργος: Εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος διαπιστώθηκε από τις Αρχές σε επιχείρηση - Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

22:19

Δένδιας: Ελληνικότητα δεν είναι μόνο κυριαρχία, είναι και ποιότητα ζωής

22:16

Λάρισα: Δύο συλλήψεις για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider