Η μάχη της ακρίβειας και η φυγή προς τα μπρος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Η κοινωνία και η αγορά περιμένουν απαντήσεις και διασφαλίσεις για το παρόν, αλλά και για το αύριο. Η ατζέντα της ΔΕΘ του 2021 είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χωρέσει πολλά λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, των μέτρων στήριξης από την πανδημία, αλλά και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Τούτο κατέστη ξεκάθαρο τις προηγούμενες μέρες από τα στελέχη της κυβέρνησης. Οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. 

Από την άλλη πλευρά οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Η ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα μαστίζεται από πολλά. Από τους περιορισμούς της πανδημίας που δεν δείχνει να τελειώνει στο ορατό μέλλον, από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι πυρκαγιών που εντείνει τους φόβους για ένταση των καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και σε όλα αυτά πλέον προστέθηκε η ακρίβεια.

Το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» ακριβαίνει, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό το νέο μέτωπο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Και σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων, αλλά και σε επίπεδο στήριξης του εισοδήματος του καταναλωτή και του επιχειρηματία.

Η πανδημία από την άλλη πλευρά ήταν η αιτία ανακοπής του προεκλογικού προγράμματος της κυβέρνησης για μείωση φόρων και εισφορών. Πολλά έχουν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω των μέτρων στήριξης των 40 δισ. ευρώ. Και πλέον, καθώς ο εκλογικός κύκλος ολοκληρώνεται σιγά σιγά, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πόσο και πότε θα μειωθούν οι εισφορές και οι φόροι, πότε θα καταργηθούν τα «χαράτσια» των μνημονίων.

Πώς θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά; Επειδή οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις είναι ο μόνος «υγιής» τρόπος χρηματοδότησης της ανάπτυξης και των παροχών, από το βήμα της ΔΕΘ πλέον αναμένονται... πράξεις.  

Η αγορά και η κοινωνία περιμένει να ακούσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φυγής προς τα εμπρός. Είναι αναγκαίο σε αυτή τη ΔΕΘ να γίνει ξεκάθαρο πως θα διασφαλισθεί η έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση του τεράστιου πακέτου των 70 δισ. ευρώ. Χωρίς διασπάθιση χρήματος, δίχως καθυστερήσεις και άλλες «χαμένες» ευκαιρίες. Πρέπει τα λεφτά να πιάσουν τόπο.

Επίσης, πρέπει να βγούμε από την «Ενισχυμένη Εποπτεία» το 2022. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που μένουν σε εκκρεμότητα. Πρέπει επιτέλους να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και η χώρα να γίνει πραγματικά «Ευρώπη».

Η συγκυρία είναι δύσκολη και κρίσιμη. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να πιστέψουν ότι η φυγή προς τα μπρος είναι και εφικτή και διασφαλισμένη. Ούτως ώστε να διατηρηθεί το καλό «κλίμα». Ώστε να βρουν τις δυνάμεις να πορευτούν τους επόμενους - δύσκολους – μήνες, κάνοντας υπομονή έως ότου φτάσει η, καλύτερη, επόμενη μέρα.

Όλες οι ειδήσεις

09:16

Μπλε Κέδρος: Επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ, νέα Coco Mat και σχέδια για το Σπόρτιγκ

09:12

Ξεκινά από σήμερα η αντιπυρική περίοδος - Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας

09:08

Ρωσία: Δυο έφηβοι νεκροί σε επίθεση της Ουκρανίας με drone

09:01

Απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

08:46

Λήγει σήμερα η διορία Τραμπ να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τον πόλεμο - Παράταση ή νέα πλήγματα στο Ιράν;

08:35

Στο «γήπεδο» των traders: Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας κλείνει το LNG deal της Bulgartransgaz

08:22

Χαμηλότερη από τον κατώτατο μισθό η μέση κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ - Πόσοι λαμβάνουν κάτω από 920 ευρώ μεικτά

08:13

Καύσιμα: Πρωτομαγιά με «φωτιά» στην αντλία - Πόσο θα πληρώσουν οι οδηγοί

08:07

Πειραιώς: «Ατμομηχανή» προμηθειών asset management και Εθνική Ασφαλιστική

08:04

Φορολογικές διαφορές: «Κούρεμα» προστίμων για 4 στους 10 φορολογούμενους

08:02

AKTOR - 2030: Guidance για τζίρο 5,5 δισ. ευρώ, EBITDA 600 εκατ. - «Βλέπει» LNG και Παραχωρήσεις σε Ελλάδα, Βαλκάνια

08:00

Το καλό και το κακό σενάριο για την οικονομία: Πώς το χρέος φρενάρει τα μέτρα στήριξης

23:58

Νέες υπηρεσίες για πολίτες και δήμους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

23:51

Τραμπ: Συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ - «Νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών»

23:47

Γκουτέρες: «Άμεση αποκατάσταση ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ για να αποφευχθεί παγκόσμιο οικονομικό σοκ»

23:38

Αύξηση 17% στα έσοδα της Apple - Απογοήτευσε το iPhone

23:30

Τραμπ: «Πιθανή η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ιταλία και Ισπανία»

23:22

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ - «Στόχος η αποθήκευση 1 GW το 2027»

23:15

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - Ισχυρά κέρδη τον Απρίλιο

22:58

Βουλή: Προς ψήφιση το Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταστολή της τρομοκρατίας

22:48

Τέταρτος μήνας κερδών για το πετρέλαιο

22:42

Quality & Reliability: Αύξηση 38% στον κύκλο εργασιών το 2025

22:24

Global Sumud Flotilla: Το ΥΠΕΞ ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τα σκάφη του από την περιοχή

22:12

Ο Τραμπ αίρει τους δασμούς σε ουίσκι και μπέρμπον μετά την επίσκεψη του Κάρολου

22:05

Πεζεσκιάν: «Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ αποτελεί συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων»

21:50

Η Ιταλία παρατείνει για τρεις ακόμη εβδομάδες τη μείωση φόρου στα καύσιμα

21:38

Έφτασε στο Καράκας η πρώτη απευθείας πτήση από ΗΠΑ μετά από 7 χρόνια

21:27

Δεύτερος «κόκκινος» μήνας για τον χρυσό

21:20

Κίνα: Ζητά «σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη» στις διμερείς σχέσεις από τις ΗΠΑ

21:13

Τραμπ: Ο φοβερότερος από τους βασιλιάδες ο Κάρολος

gazzetta
gazzetta reader insider insider