Διατηρούν τους δασμούς οι ΗΠΑ: 15% στην Airbus - 25% σε ευρωπαϊκά προϊόντα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διατηρούν τους δασμούς οι ΗΠΑ: 15% στην Airbus - 25% σε ευρωπαϊκά προϊόντα
Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ επιχειρηματολόγησε ότι οι Βρυξέλλες δεν έλαβαν τα μέτρα που απαιτούνταν, κατά την άποψη της Ουάσινγκτον.

Την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητους τους αυξημένους δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρώπη ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Πρόκειται για τους δασμούς ύψους 15% που επέβαλε στα εισαγόμενα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε άλλα αγαθά παραγόμενα στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν αναμένεται να μειωθούν, παρά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διευθέτηση της διμερούς διένεξης με μήλο της έριδος τις ενισχύσεις στις αεροπορικές βιομηχανίες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ επιχειρηματολόγησε ότι οι Βρυξέλλες δεν έλαβαν τα μέτρα που απαιτούνταν, κατά την άποψη της Ουάσινγκτον, για να συμμορφωθούν προς τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για να εξευρεθεί μακροπρόθεσμη λύση.

Κατά τις υπηρεσίες του Λάιτχαϊζερ, θα τροποποιηθεί ο κατάλογος των προϊόντων αξίας 7,5 δισ. δολαρίων από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες: θα αφαιρεθούν κάποια αγαθά παραγόμενα στην Ελλάδα και στη Βρετανία, ενώ θα προστεθούν άλλα αγαθά, ίσης αξίας, που παράγονται στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυση των διενέξεων για το εμπόριο με τις ΗΠΑ.

«Η Κομισιόν καταγράφει την απόφαση των ΗΠΑ να μην επιδεινώσουν τη συνεχιζόμενη διένεξη για την αεροπορική βιομηχανία αυξάνοντας τους δασμούς σε ευρωπαϊκή προϊόντα» που εισάγονται στη χώρα, σημείωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ πιστεύει ότι αμφότερα τα μέρη πρέπει τώρα να οικοδομήσουν πάνω σε αυτή την απόφαση», και να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βρουν λύση μέσω διαπραγματεύσεων στα ζητήματα που συνεχίζουν να προσκόπτουν το εμπόριο» σε διμερές επίπεδο, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider