FTX: Ανέκτησε 5 δισ. σε ρευστοποιήσιμα assets - Ούτε τώρα αρκούν για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FTX: Ανέκτησε 5 δισ. σε ρευστοποιήσιμα assets - Ούτε τώρα αρκούν για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της
Η FTX, η οποία οφείλει 3,1 δισ. δολάρια στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της και τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια επιπλέον στους εννέα εκατομμύρια πελάτες και στους μικρότερους πιστωτές της, κήρυξε πτώχευση στις 11 Νοεμβρίου.

Πάνω από 5 δισ. δολάρια σε μετρητά, ψηφιακά assets και άλλα ρευστά διαθέσιμα έχει καταφέρει να ανακτήσει η FTX μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε ο συνήγορος της κατά την διάρκεια εκδίκασης την αίτηση πτώχευσης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων την Τετάρτη στο Ντέλαγουερ, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που οφείλει στους πιστωτές της.

Όπως αναφέρει το Forbes, η FTX εργάζεται επίσης για να ρευστοποιήσει άλλα 4,6 δισ. δολάρια σε λιγότερο μετατρέψιμα περιουσιακά στοιχεία βάσει «λογιστικής αξίας», δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρείας Andrew Dietderich, αν και δεν είναι σαφές πόσο από αυτήν τη λογιστική αξία θα μπορέσει να ανακτήσει η FTX κατά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων.

Η FTX, η οποία οφείλει 3,1 δισ. δολάρια στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της και τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια επιπλέον στους εννέα εκατομμύρια πελάτες και στους μικρότερους πιστωτές της, κήρυξε πτώχευση στις 11 Νοεμβρίου.

Δεν είναι «ακόμη σαφές» πόσο μεγάλο θα είναι το ταμείο συμβιβασμού με τους πιστωτές, σύμφωνα με τον Dietderich, σημειώνοντας το σημαντικό «χάσμα αξίας» μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και των υποχρεώσεων της.

Η ξαφνική κατάρρευση της FTX στα τέλη του περασμένου έτους επέφερε στον Bankman-Fried οκτώ ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες σχετικά με απάτη στην FTX και την Alameda, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε κρυφά τα κεφάλαια των πελατών της FTX για τις δραστηριότητές της.

Ο Bankman-Fried, του οποίου η καθαρή περιουσία κορυφώθηκε στα περίπου 26,5 δισ. δολάρια με υπολογισμούς του Forbes, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα. Η δίκη του θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης έως και 115 ετών εάν κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Οι πρώην κορυφαίοι συνεργάτες του Bankman-Fried –ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alameda και η πρώην φίλη του Bankman-Fried, Caroline Ellison και ο συνιδρυτής της FTX, Gary Wang – ομολόγησαν την ενοχή τους για παρόμοιες κατηγορίες τον περασμένο μήνα και η Ellison κατέθεσε ότι αυτή και ο Bankman-Fried απάτησαν συνειδητά τους επενδυτές.

«Ξέρουμε τι έκανε η Alameda με τα χρήματα. Αγόρασε αεροπλάνα, σπίτια, έκανε πάρτι, έκανε πολιτικές δωρεές», είπε ο Dietderich την Τετάρτη, αναφερόμενος στο ρετιρέ 40 εκατ. δολαρίων του Bankman-Fried στις Μπαχάμες και δεκάδες εκατομμύρια σε συνεισφορές σε πολιτικές εκστρατείες, που οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι δόθηκαν παράνομα από κεφάλαια των πελατών της FTX.

Οι καταθέσεις στο πτωχευτικό δικαστήριο του Ντέλαγουερ την Τρίτη αποκάλυψαν τη λίστα με τα αστέρια των επενδυτών της FTX που πιθανότατα θα δουν τις επενδύσεις τους στην εταιρεία από τα 32 δισ. δολάρια να μηδενίζονται. Οι δισεκατομμυριούχοι Peter Thiel, Daniel Loeb, Robert Kraft και Paul Tudor Jones, ο Kevin O'Leary του Shark Tank και ο αστέρας του NFL Tom Brady, καθώς και το supermodel πρώην σύζυγός του Gisele Bundchen είναι μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρυπτονομίσματα: Nέο «θύμα» της FTX το ανταλλακτήριο Huobi - Απολύει το 20% των εργαζομένων της

Goldman Sachs: Το brent θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 110 δολ. έως το γ' τρίμηνο

Εγκρίθηκε η 2η πληρωμή, €3,6 δισ., από το Ταμείο Ανάκαμψης- Υπερβαίνει τα 11 δισ. η ρευστότητα από το «Ελλάδα 2.0»

gazzetta
gazzetta reader insider insider