Τι «βλέπει» η Deutsche Bank για την αγορά κρυπτονομισμάτων το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «βλέπει» η Deutsche Bank για την αγορά κρυπτονομισμάτων το 2023
«Ιδιαίτερα εύθραυστο» θα παραμείνει το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων αναμένει η Deutsche Bank σε ανάλυση της για την εν λόγω αγορά, ενώ εντοπίζει «αβεβαιότητα» γύρω από το μέλλον τόσο της Binance, όσο και του μεγαλύτερου stablecoin Tether.

«Ιδιαίτερα εύθραυστο» θα παραμείνει το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων αναμένει η Deutsche Bank σε ανάλυση της για την εν λόγω αγορά, ενώ εντοπίζει «αβεβαιότητα» γύρω από το μέλλον τόσο της Binance, όσο και του μεγαλύτερου stablecoin Tether. Συγκεκριμένα για την Binance, η Deutsche Bank θεωρεί ότι παραμένουν «ανοικτά» τα ερωτήματα σχετικά με τα ζητήματα διαφάνειας που έχουν έρθει στην επιφάνεια, μετά και την κίνηση της ελεγκτικής εταιρείας Mazars να αποσύρει πρόσφατη έκθεση για τα αποθεματικά της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων.

Αναλυτικά, ο γερμανικός οίκος διατηρεί την άποψη του πως τα κρυπτονομισμάτα είναι προϊόντα υψηλού κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές προσωπικές απώλειες. Τα πρόσφατα προβλήματα με τις πλατφόρμες, αλλά και η σημαντική πτώση στην τιμή των κρυπτονομισμάτων προσθέτουν στην ήδη υπάρχουσα αβεβαιότητα στον εν λόγω χώρο. Για αυτό το λόγο η Deutsche Bank θεωρεί πως οι ρυθμιστικές αρχές ίσως πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαιτήσουν από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να συμμορφώνονται με τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς που ισχύουν για παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα. Αν και δεν αναμένεται με αυτό τον τρόπο να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα στον κλάδο, η εν λόγω πρακτική θα βοηθήσει στο να περιοριστούν οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων από το να «ψαρεύουν» πελάτες δίχως χρηματοοικονομική εμπειρία, ενόσω οι κυβερνήσεις αναπτύσσουν το γενικό κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει την αγορά.

Η κατάρρευση της FTX έναντι άλλων ιστορικά μεγάλων κρίσεων

Ο γερμανικός οίκος παραλληλίζει την πορεία της FTX με την «φούσκα» των dot.com, την χρεοκοπία της Enron και την κατάρρευση της Lehmann Brothers. Σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση με την dot.com, η Deutsche Bank επισημαίνει πως η «έκρηξη» που παρατηρήθηκε στην αγορά κρύπτο αντηχεί την «υπερβολική ευφορία» που χαρακτήριζε την φούσκα των ιντερνετικών εταιρειών στη στροφή της χιλιετίας. Ωστόσο επισημαίνει πως παρά το γεγονός πως πολλές διαδικτυακές εταιρείες απέτυχαν τότε, η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίστηκαν εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα και την χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Η Deutsche Bank θεωρεί «πιθανό» το ίδιο να ισχύσει για τα ψηφιακά πάγια και τα blockchain.

Σχετικά με την Enron, ο γερμανικός οίκος σημειώνει πως η κατάρρευση της FTX αντικατοπτρίζει την κρίση που παρατηρήθηκε πριν κοντά δύο δεκαετίες. Ο εκκαθαριστής της FTX, που είχε ασχοληθεί και με την αντίστοιχη της Enron, ανέφερε πως «οι προκλήσεις που “κληρονόμησε” από την FTX είναι “άνευ προηγουμένου” και “ποτέ στην έως τώρα καριέρα του δεν έχει δει τέτοια πλήρη αποτυχία εταιρικών ελέγχων και πλήρη απουσία αξιόπιστων χρηματοοικονομικών πληροφοριών» όπως σε αυτή την περίπτωση.

Τέλος, η Deutsche Bank αναφέρει πως στην απουσία ουσιαστικών κυβερνητικών κανονισμών, ολόκληροι χρηματοπιστωτικοί κλάδοι μπορούν να καταρρεύσουν εκ των έσω όπως συνέβη με τη «φούσκα» ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου (subprime) το 2007. Σε αυτή την κρίση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν επωφεληθεί από το ασθενές κανονιστικό πλαίσιο. Αντίστοιχα, ο γερμανικός οίκος επισημαίνει πως «η κατάρρευση της FTX υπογραμμίζει τους πραγματικούς κινδύνους που αποτελούν για επενδυτές και πελάτες οι μη εγγεγραμμένες πλατφόρμες παγίων της αγοράς κρυπτονομισμάτων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρυπτονομίσματα το 2023: Θα ξεπεράσει το Ethereum το Bitcoin;

Μια χρονιά-κόλαφος για τα κρυπτονομίσματα

Crypto-μεγιστάνας στοχεύει σε άντληση 1 δισ. δολαρίων για Web3 fund - Στο μισό ο στόχος λόγω FTX

gazzetta
gazzetta reader insider insider