Μύδροι της ΕΚΤ κατά του bitcoin: «Ασήμαντο», ακατάλληλο για πληρωμές και επενδύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μύδροι της ΕΚΤ κατά του bitcoin: «Ασήμαντο», ακατάλληλο για πληρωμές και επενδύσεις
«Καθώς δεν είναι ούτε σταθερό ως σύστημα πληρωμών ούτε και ως μορφή επένδυσης, δεν θα πρέπει να νομιμοποιηθεί» υπογραμμίζουν στελέχη της ΕΚΤ.

Βολές κατά της χρήσης του bitcoin στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαπολύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χαρακτηρίζοντας το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου ως ακατάλληλο για επενδύσεις και για να χρησιμοποιηθεί ως σύστημα πληρωμών.

Η σφοδρή κριτική έρχεται καθώς το bitcoin έφτασε σήμερα στα επίπεδα των 17.000 δολαρίων μετά από 2 εβδομάδες, προσπαθώντας να «συνέλθει» από την αναταραχή που προκάλεσε στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων η κατάρρευση της FTX.com

Σε ανάλυση του Ούλριχ Μπιντσέιλ και του Γιούργκεν Σκάφ στο site της ΕΚΤ, σημειώνεται πως η πρόσφατη σταθεροποίηση του bitcoin κοντά στα επίπεδα των 20.000 δολαρίων -πολύ πιο κάτω από τα ιστορικά υψηλά που έφτασε το Νοέμβριο του 2021, αγγίζοντας τα 69.000 δολάρια- αποτελεί «μια τεχνητή τελευταία ανάσα προς τον δρόμο της ασημαντότητας», με τους ίδιους να εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν το bitcoin μπορεί να ανακάμψει.

Τα στελέχη της ΕΚΤ υποστηρίζουν πως το bitcoin είναι «αμφισβητούμενο» ως τρόπο πληρωμής λόγω του «σχεδιαστικών και τεχνολογικών ελλείψεων» που έχουν καταστήσει τις συναλλαγές με αυτό «πολύπλοκες, αργές και ακριβές». Παράλληλα, καλούν τις ρυθμιστικές αρχές να μην υποκύψουν στη νομιμότητα του κρυπτονομίσματος για το όνομα της καινοτομίας».

Οι δύο τραπεζίτες προσθέτουν πως «το bitcoin ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα για νόμιμες συναλλαγές στον πραγματικό κόσμο», ενώ υποστηρίζουν ακόμα πως «δεν είναι κατάλληλο για επενδύσεις» καθώς η αξία του στην αγορά «βασίζεται κυρίως σε εικασίες»

«Δεν παράγει ρευστότητα (όπως τα ακίνητα) ή μερίσματα (όπως οι μετοχές), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά (όπως τα εμπορεύματα) ή να παρέχει κοινωνικά οφέλη (όπως ο χρυσός» υπογραμμίζουν τα στελέχη της ΕΚΤ.

«Καθώς το bitcoin φαίνεται πως δεν είναι ούτε σταθερό ως σύστημα πληρωμών ούτε και ως μορφή επένδυσης, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ρυθμιστικούς όρους και επομένως δεν θα πρέπει να νομιμοποιηθεί» αναφέρουν τα στελέχη της ΕΚΤ.

Πηγή ρύπανσης άνευ προηγουμένου

Αναφερόμενοι στο ενεργειακό αποτύπωμα του bitcoin, οι αξιωματούχοι της ευρωτράπεζας υπογραμμίζουν πως «αποτελεί μια πηγή ρύπανσης άνευ προηγουμένου.

Αρχικά, καταναλώνει ενέργειας στο μέγεθος ολόκληρων οικονομιών. Η εξόρυξη bitcoin υπολογίζεται πως καταναλώνει όσο ηλεκτρισμό ετησίως όσο η Αυστρία. Δεύτερον, παράγει "βουνά" αποβλήτων hardware.

Μια συναλλαγή bitcoin καταναλώνει τόσο hardware όσο αυτό που έχουν 2 smartphones. Το σύνολο του συστήματος του bitcoin παράγει τόσα e-απόβλητα όσο όλη η Ολλανδία. H ανεπάρκεια του δεν είναι ελάττωμα, αλλά χαρακτηριστικό του bitcoin» σημειώνεται σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό 2 εβδομάδων το bitcoin - Παραμένει η ανησυχία για την κατάρρευση της FTX

gazzetta
gazzetta reader insider insider