JPMorgan: Τι οδηγεί τις απώλειες του ether μετά το πολυαναμενόμενο Merge;

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JPMorgan: Τι οδηγεί τις απώλειες του ether μετά το πολυαναμενόμενο Merge;
Ανησυχίες και προβληματισμοί μετά την πολυαναμενόμενη μετάβαση του ethereum σε νέο πρωτόκολλο οδηγούν σε απώλειες.

Ανησυχίες και στροφή προς bearish τάσεις οδήγησε το ether η, κατά τα’ άλλα πολυαναμενόμενη, και πολυσυζητημένη αναβάθμιση του δικτύου ethereum, που έφερε το δεύτερο τη τάξει κρυπτονόμισμα να «γράφει» σημαντικές απώλειες.

Αναλύοντας τις αιτίες πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις, η JPMorgan σε έκθεση της, επισημαίνει, αφενός, ένα συνδυασμό πληροφοριών buy-the-rumor/sell-the-news που κυριάρχησε γύρω από την διαδικασία του Merge, και αφετέρου, την γενικότερη αδυναμία που έχει καταβάλλει τις αγορές assets υψηλού ρίσκου λόγω των επιθετικών κινήσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού, γεγονός που έχει οδηγήσει και τα crypto σε υποχώρηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι δύο πιο ειδικές ανησυχίες γύρω από το ethereum Merge

Ωστόσο, όπως εκτιμά η JPMorgan, υπάρχουν δύο επιπλέον ανησυχίες ειδικά για το Ethereum μετά την αναβάθμιση:

Η πρώτη είναι ότι υπήρχε ένα hard fork, δηλαδή μια αλλαγή κανόνα στο blockchain έτσι ώστε το λογισμικό που λειτουργεί σύμφωνα με τους παλιούς κανόνες να «βλέπει» τα block που παράγονται σύμφωνα με τους νέους κανόνες ως μη έγκυρα. Εάν μια ομάδα κόμβων συνεχίσει να χρησιμοποιεί το παλιό λογισμικό ενώ οι άλλοι κόμβοι χρησιμοποιούν το νέο λογισμικό, μπορεί να προκύψει μόνιμος διαχωρισμός. Έτσι, το blockchain του ethereum χωρίστηκε στα δύο, δημιουργώντας μια ένα νέο blockchain-«παραφυάδα» που ονομάζεται Ethereum PoW.

Ένα μπόνους υπό την μορφή ενός token που ονομάζεται ETHW απονεμήθηκε στους υπάρχοντες κατόχους ETH.

Η JPMorgan επισημαίνει πως το νέο chain Ethereum PoW είναι «ζωντανό» μετά το Merge και το token ETHW ήδη διαπραγματεύεται σε κάποια ανταλλακτήρια και πλατφόρμες defi.

Τουλάχιστον 19 πρώην mining pools στο ethereum συνεχίζουν την «εξόρυξη» του νέου chain, με την τράπεζα να εκτιμά πως υπάρχει πιθανότητα το «διαχωρισμένο» πλέον chain να διχάσει την Κοινότητα του Ethereum που αποτελείται από χρήστες, προγραμματιστές, projects κ.λπ.

Η δεύτερη ανησυχία για το ethereum μετά το merge είναι ότι έχει γίνει λιγότερο αποκεντρωμένο. Λίγες οντότητες κατέχουν το πλειοψηφικό μερίδιο του staked ETH.

Τι συνέβη με τους ethereum miners μετά την αναβάθμιση;

Η JPMorgan εκτιμά πως είναι πιθανό οι ethereum miners να στραφούν σε διαφορετικά chain βασισμένα στο πρωτόκολλο proof-of-work για να χρησιμοποιήσουν τα rigs τους, ενώ προσθέτει πως κατά πως φαίνεται το Ethereum Classic ήταν ο κύριος ωφελημένος μετά το Merge με το hashrate του να έχει αυξηθεί στο διπλάσιο του επιπέδου του πριν από την αναβάθμιση.

Άλλα chains PoW συμβατά με GPU, όπως οι Ravencoin και Ergo, παρουσίασαν επίσης μεγάλες αυξήσεις. H JPMorgan υπογραμμίζει ως «ενδιαφέρον» στοιχείο το οποίο αξίζει να παρακολουθηθεί ο επόμενο διάστημα, το πώς αυτά τα chains PoW θα απορροφήσουν το μεγάλο μέρος των ethereum miners καθώς η υπερβολική αύξηση του hashrate μειώνει την κερδοφορία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ether: Υποχωρεί αισθητά μετά την ολοκλήρωση του «The Merge»

Ημέρα-σταθμός για τα κρυπτονομίσματα - Ιστορική αναβάθμιση στο Ethereum

«Κύμα» αποχωρήσεων CEOs εταιρειών της αγοράς κρυπτονομισμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider