Bitcoin: Θα αποκαλυφθεί ποιος είναι ο Σατόσι Νακαμότο στα δικαστήρια της Φλόριντα;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Θα αποκαλυφθεί ποιος είναι ο Σατόσι Νακαμότο στα δικαστήρια της Φλόριντα;
Η οικογένεια του Κλέιμαν φέρεται να σχεδιάζει να παράσχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Ράιτ συνεργάστηκε στενά με τον Κλέιμαν καθ 'όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του bitcoin.

Η ταυτότητα του Σατόσι Νακαμότο – το ψευδώνυμο του αινιγματικού δημιουργού του bitcoin – θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκαλυφθεί σε δικαστική υπόθεση της Φλόριντα όπου διακυβεύονται δυνητικά κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 66 δισ. δολαρίων.

Η οικογένεια του νεκρού Ντέιβιντ Κλέιμαν μηνύει τον πρώην συνεργάτη του για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των συνεργασιών τους.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οικογένεια ισχυρίζεται ότι ο Κλέιμαν και ο επιχειρηματικός του συνεργάτης Κρεγκ Ράιτ δημιούργησαν το bitcoin με το ψευδώνυμο Νακαμότο, «εξορύσσοντας» μαζί ένα απόθεμα 1,1 εκατομμυρίων bitcoin, αξίας άνω των 66 δισ. δολαρίων πλέον σήμερα.

Ο Ράιτ είναι ένας 51χρονος Αυστραλός επιστήμονας πληροφορικής που στο παρελθόν είχε ισχυριστεί ότι ήταν ο κύριος παίκτης στην ομάδα που δημιούργησε το bitcoin, μαζί με τον Κλέιμαν, έναν Αμερικανό ειδικό σε computer forensics που πέθανε το 2013.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του Ράιτ ότι είναι ο Νακαμότο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων δεν πείθονται, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι κάνει μια περίτεχνη φάρσα.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτά τα bitcoin δεν υπάρχουν καν και ο Ράιτ δεν έχει ακόμη δείξει δημόσια ότι έχει πρόσβαση στο πορτοφόλι του Νακαμότο. Επίσης, προηγουμένως δηλώθηκε ότι ο Νακαμότο – όποιοι και αν είναι – δεν συναντήθηκε ποτέ με κανέναν συνεργάτη προσωπικά, επικοινωνώντας μόνο μέσω Διαδικτύου.

Η οικογένεια του Κλέιμαν φέρεται να σχεδιάζει να παράσχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Ράιτ συνεργάστηκε στενά με τον Κλέιμαν καθ 'όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του bitcoin και ότι η οικογένειά του αξίζει το μισό από το πορτοφόλι Νακαμότο. Από την άλλη πλευρά, ο Ράιτ θα υποστηρίξει ότι η σχέση τους δεν ήταν μια συνεργασία 50/50 και ότι ο Κλέιμαν δεν είχε ποτέ την κυριότητα των bitcoin που «εξορύσσονταν».

«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία θα δείξουν ότι υπήρξε συνεργασία για τη δημιουργία και την «εξόρυξη» άνω του ενός εκατομμυρίου bitcoin», δήλωσε ο Βελ Φρίντμαν, δικηγόρος της οικογένειας Κλέιμαν, στη Wall Street Journal.

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος υπεράσπισης Αντρές Ριβέρο σκοπεύει να αποδείξει ότι ο Ράιτ έχει την κυριότητα του τεράστιου αποθέματος bitcoin: «Πιστεύουμε ότι το δικαστήριο θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει ή να καταγράφει ότι ήταν σε συνεργασία».

Αυτό είναι και το σημείο όπου η δίκη στη Φλόριντα μπορεί να γίνει περιπετειώδης. Εάν το δικαστήριο υποθετικά αποφασίσει υπέρ της οικογένειας Κλέιμαν, ο Ράιτ μπορεί να χρειαστεί να παραδώσει τη μισή περιουσία. Σε αυτό το σημείο, θα γίνει σαφές εάν ο Ράιτ έχει όντως πρόσβαση στο απόθεμα - και ως εκ τούτου θα υπονοηθεί αν είναι ή δεν είναι ο Νακαμότο.

Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει άλλη μια εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider