Κλοπή crypto: Επεστράφησαν σχεδόν και τα 600 εκατ. δολάρια από τον White Hat - Οι αδυναμίες του DeFi

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλοπή crypto: Επεστράφησαν σχεδόν και τα 600 εκατ. δολάρια από τον White Hat - Οι αδυναμίες του DeFi
Τα μόνα εναπομείναντα bitcoin που δεν έχουν ακόμη επιστραφεί είναι τα 33 εκατ. δολάρια στο stablecoin tether που «πάγωσαν» νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι χάκερ πίσω από μία από τις μεγαλύτερες κλοπές ψηφιακών νομισμάτων επέστρεψαν τώρα σχεδόν όλα τα 610 εκατ. δολάρια τα οποία έκλεψαν από το Poly Network, λέει η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων.

Η Poly Network, η οποία ήταν ελάχιστα γνωστή πριν από τη ληστεία της Τρίτης, την Πέμπτη δήλωσε ότι ο χάκερ στο Twitter ήταν ένα «Λευκό Καπέλο», εννοώντας τους ηθικούς χάκερ που γενικά στοχεύουν στην αποκάλυψη αδυναμιών στον κυβερνοχώρο.

Το Poly Network, το οποίο επιτρέπει peer-to-peer συναλλαγές, πρόσθεσε ότι τα κρυπτονομίσματα μεταφέρθηκαν σε ένα πορτοφόλι πολλαπλών υπογραφών που ελέγχεται τόσο από την πλατφόρμα όσο και από τον χάκερ.

Τα μόνα εναπομείναντα bitcoin που δεν έχουν ακόμη επιστραφεί είναι τα 33 εκατ. δολάρια στο stablecoin tether που «πάγωσαν» νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα από την εταιρεία κρυπτονομισμάτων Tether, ανέφερε η Poly Network.

«Η διαδικασία αποπληρωμής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», έγραψε η πλατφόρμα στο Twitter. «Για να διασφαλίσουμε την ασφαλή ανάκτηση των assets των χρηστών, ελπίζουμε να διατηρήσουμε την επικοινωνία με τον κ. White Hat και να μεταφέρουμε ακριβείς πληροφορίες στο κοινό».

Ένα άτομο που ισχυρίστηκε ότι είχε διαπράξει την κλοπή είπε ότι το Poly Network του πρόσφερε 500.000 δολάρια για να επιστρέψει τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία και υποσχέθηκε ότι δεν βρεθεί υπόλογος για το περιστατικό, σύμφωνα με τα ψηφιακά μηνύματα που μοιράστηκε στο Twitter ο Τομ Ρόμπινσον, ιδρυτής της Elliptic, μιας εταιρείας crypto tracking.

Το Poly Network, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν ή να ανταλλάσσουν νομίσματα σε διαφορετικά blockchains, δήλωσε την Τρίτη ότι χτυπήθηκε από κυβερνοεπίθεση και κάλεσε τους ενόχους να επιστρέψουν τα κλεμμένα χρήματα.

Ο ή οι χάκερ φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια στα ψηφιακά συμβόλαια που χρησιμοποιεί το Poly Network για να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία μεταξύ διαφορετικών blockchains, σύμφωνα με την εταιρεία blockchain Chainalysis.

Την Τετάρτη, οι χάκερ άρχισαν να επιστρέφουν τα κλεμμένα νομίσματα, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές του Blockchain να εικάζουν ότι μπορεί να ήταν πολύ δύσκολο να «ξεπλύνουν» κλεμμένα κρυπτονομίσματα σε τέτοια κλίμακα.

Αργότερα την Τετάρτη, οι χάκερ είπαν σε ψηφιακά μηνύματα που κοινοποίησε επίσης η Elliptic ότι είχαν διαπράξει την επίθεση «για διασκέδαση» και ήθελαν να «αποκαλύψουν την αδυναμία» πριν προλάβουν να την εκμεταλλευτούν άλλοι και ότι ήταν «πάντα» στο σχέδιο τους η επιστροφή των νομισμάτων.

Ωστόσο, με τα κλεμμένα 600 εκατ. δολάρια, η κλοπή της Poly Network ξεπέρασε το ρεκόρ των 474 εκατ. δολαρίων σε απώλειες που καταγράφηκαν από ολόκληρο τον αποκεντρωμένο τομέα χρηματοδότησης (DeFi) από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με την εταιρεία crypto πληροφοριών CipherTrace.

Η κλοπή αναδεικνύει τους κινδύνους του μη ρυθμιζόμενου τομέα DeFi, λένε οι ειδικοί στα crypto. Οι πλατφόρμες DeFi επιτρέπουν στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές, συνήθως σε κρυπτονομίσματα, χωρίς τους παραδοσιακούς ενδιάμεσους, όπως τράπεζες ή χρηματιστήρια.

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς εκλάπησαν πάνω από 600 εκατ. δολάρια σε crypto

Oι κλέφτες των 600 εκατ. σε crypto άρχισαν να... επιστρέφουν τα κλοπιμαία

Κρυπτονομίσματα: Χάθηκαν περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια σε μια από τις μεγαλύτερες κλοπές στην ιστορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider