Κρυπτονομίσματα
23-06-2021 | 09:10

Bitcoin κάτω από $30.000: Έρχεται «χειμώνας» στα κρυπτονομίσματα;

Newsroom
Μοιράσου το
Bitcoin κάτω από $30.000: Έρχεται «χειμώνας» στα κρυπτονομίσματα;
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η σύντομη πτώση του Bitcoin κάτω από το συμβολικό όριο των 30.000 δολαρίων την Τρίτη έχει ξαναζωντανέψει τις συζητήσεις για έναν «χειμώνα» στην αγορά κρυπτονομισμάτων.  Δεν βοηθά το γεγονός ότι άλλα κρυπτονομίσματα όπως το dogecoin και το XRP, γνώρισαν μεγάλη πτώση το τελευτάιο 24ωρο.

Ειδικοί σχολιάζουν, ωστόσο, στο CNBC ότι τα θεμελιώδη του bitcoin είναι καλά και οι συνθήκες της αγοράς το 2021 είναι πολύ διαφορετικές από την τελευταία μεγάλη συντριβή των κρυπτονομισμάτων το 2018.

«Είμαστε πολύ μακριά από μια αγορά αρκούδων, έχουμε απλά τους traders που φρικάρουν με τα τεχνικά των ανταλλακτηρίων όπως οι όγκοι και οι τιμές», δήλωσε ο δημοφιλής αναλυτής και στατιστικολόγος Willy Woo.

Τι συμβαίνει με το bitcoin

Η άνοδος του Bitcoin τους τελευταίους 12 μήνες είχε μεγάλη σχέση με τους δισεκατομμυριούχους και τις εταιρείες που αγοράζουν bitcoin σε μεγάλα ποσά. Η αύξηση του ενδιαφέροντος από τους κυριότερους χρηματοοικονομικούς παίκτες όχι μόνο αναμόρφωσε την εικόνα του bitcoin, αλλά και προκάλεσε έλλειψη προσφοράς, το οποίο έδωσε ώθηση στην τιμή του token.

Αλλά από τότε που η τιμή του bitcoin έφτασε τα 63.000 δολάρια τον Απρίλιο, οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Η προσπάθεια καταστολής των «εξορύξεων» από την Κίνας σε εθνικό επίπεδο για τους Κινέζους miners του bitcoin σίγουρα δεν βοηθά. Περισσότεροι από τους μισούς miners του πλανήτη βρίσκονται στην Κίνα και το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τους θέλει. Τον Μάιο η κυβέρνηση κάλεσε για μια σοβαρή καταστολή της «εξόρυξης» και των συναλλαγών bitcoin, πυροδοτώντας αυτό που έκτοτε έχει χαρακτηριστεί ως η «μεγάλη εξορυκτική μετανάστευση».

«Μεγάλο μέρος της πτωτικής δυναμικής στην τιμή του bitcoin έχει αποδοθεί στις τελευταίες κινήσεις της Κίνας που έχουν οδηγήσει σε λιγότερες παγκόσμιες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο», σημειώνει ο Jason Deane, αναλυτής της Quantum Economics.

«Ενώ οι μακροπρόθεσμοι bitcoiners το βλέπουν αυτό ως μια εξαιρετικά θετική κίνηση για το δίκτυο... οι βραχυπρόθεσμοι traders έχουν τρομοκρατηθεί από την αβεβαιότητα».

Για την ώρα, ο δείκτης Απληστίας και Φόβου βρίσκεται στο 10, που σημαίνει «ακραίος φόβος».

«Οι αγορές συχνά καθοδηγούνται από το momentum το οποίο κάποιες φορές μπορεί να υπερκεράσει τα θεμελιώδει και το τρέχον κλίμα φαίνεται να αντικατοπτρίζει αυτό», λέει ο Deane. Ωστόσο ο ίδιος και άλλοι θεωρεί ότι είναι απίθανο να ξεκινήσει ο λεγόμενος χειμώνας των κρυπτονομισμάτων. Αντ αυτού πιστεύει ότι διανύουμε μια περίοδο υπερβολικής αντίδρασης που θα αλλάξει από μόνη της εν ευθέτω χρόνω.

«Μπορεί να μην δούμε ποτέ ξανά άλλον κρυπτο-χειμώνα», λέει ο Mati Greenspan, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και ιδρυτής της Quantum Economics. «Υπάρχει μεγαλύτερη χρηστικότητα, υιοθέτηση και διαφοροποίηση στον κλάδο από ό,τι είχαμε το 2014 ή το 2018.

Ανακάμπτει η τιμή

Σήμερα το bitcoin έχει ανακτήσει το επίπεδο των 30.000 δολαρίων στις συναλλαγές της Ασίας και καταγράφει άνοδο 4,8% στα 34.098 δολάρια. Κάποια στιγμή, στη διάρκεια των αμερικανικών συναλλαγών, είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 12% στα 28.824 δολάρια, αποκτώντας προσωρινά αρνητικό πρόσημο από τις αρχές του έτους. Πριν από αυτό, δεν είχε ξαναδεί τα 30.000 δολάρια από τον Ιανουάριο.

Το κρυπτονόμισμα έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του από το υψηλό στα μέσα Απριλίου των σχεδόν 65.000 δολαρίων. Ξεκίνησε το 2021 γύρω στα 29.000 δολάρια, έπειτα από τον τετραπλασιασμό της τιμής του το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.