Τα μεγάλα έργα που αναμένονται μέσα στο 2019

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μεγάλα έργα που αναμένονται μέσα στο 2019

Νέα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο 2019, τα οποία εκτός από το ότι θα επιλύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεκάδων περιοχών, θα συμβάλλουν στην τουριστική ώθηση τους.

Η νέα γραμμή 4 του Μετρό, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης αλλά και το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι μερικά μόνο από τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στη νέα χρονιά, αλλάζοντας άρδην το συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας.

Μετρό Αθήνας

Για τις 15 Ιανουαρίου πήρε παράταση η κατάθεση των τεχνικών και οικονoμικών προσφορών για το πρώτο τμήμα της γραμμή 4 του μετρό Αθήνας (Άλσος Βεΐκου – Γουδί),από τις τρεις κοινοπραξίες που πέρασαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.

Η αρχική ημερομηνία κατάθεσης είχε οριστεί για τις 10 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι τρεις κοινοπραξίες είναι οι εξής:
ΤΕΡΝΑ ΑΕ- VINCI-SIEMENS AG “TVS”,
J+P ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A. και
ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης του σε 8 χρόνια.
Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Αττικό Μετρό, η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία υλοποίησης του μεγαλύτερου έργου υποδομής, το οποίο θα συμβάλει καταλυτικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ΑΤΤΙΚΗΣ.
Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με την παρούσα δημοπράτηση, έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του Λεκανοπεδίου, του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).

Ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, στην εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ. καθώς και στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).

Η χάραξή του εκτείνεται από την περιοχή του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι μέχρι το Γουδή και το Φρέαρ TBM Κατεχάκη και υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.

Έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει 15 νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή, καθώς και εννέα ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.

Προβλέπεται σήραγγα υπόγειας διάνοιξης διατομής διπλής τροχιάς που θα διανοιχτεί με τουλάχιστον δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ολομέτωπης κοπής (ΤΒΜ) μήκους περί τα 12 χιλιομέτρων.

Zεύξη Λευκάδας

Από τα συρτάρια του Υπουργείου Υποδομών βγαίνει το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας.
Ήδη το Υπουργείο προχώρησε στην πρόσληψη τεχνικού εμπειρογνώμονα ο οποίος θα αναλάβει την επενεξέταση και τον έλεγχο των υφιστάμενων μελετών, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία ανάθεσης σύμβασης για την υλοποίηση του έργου.

Να σημειωθεί ότι το έργο είχε επιχειρηθεί αρχικά να δημοπρατηθεί το 2015, ωστόσο μετά από συνεχείς παρατάσεις, οδηγήθηκε σε ακύρωση.

Το κόστος της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας, υπό τις προϋποθέσεις του προηγούμενου διαγωνισμού είχε εκτιμηθεί σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή οδικού τμήματος συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου (συμπεριλαμβανομένης της υποθαλάσσιας σήραγγας). Η αφετηρία θα βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού 42 (Αμφιλοχία-Λευκάδα) νοτιοανατολικά του Κάστρου της Αγ. Μαύρας και το πέρας θα βρίσκεται στον περιφερειακό δακτύλιο της πόλης της Λευκάδας.

Επίσης περιλαμβάνει την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας κάτω από τον υφιστάμενο Δίαυλο Λευκάδας, με τα απαραίτητα τεχνικά έργα εισόδου και εξόδου, συνολικού μήκους 1,1 χλμ. περίπου, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων από τον Δίαυλο και η ταυτόχρονη είσοδος/έξοδος των οχημάτων στο νησί της Λευκάδας, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων οδικών συνδέσεων με το υφιστάμενο δίκτυο, καθώς και την κατασκευή Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) σκαφών μεγάλου μήκους στην περιοχή του Διαύλου, βορειοανατολικά του υφιστάμενου και υπό λειτουργία τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής Λευκάδας, εφόσον ενταχθεί στο έργο παραχώρησης.

Το εν λόγω έργο έρχεται να επιλύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται κυρίως τους θερινούς μήνες αλλά και να διευκολύνει την πρόσβαση στο νησί.

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)

Να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης και να ολοκληρωθεί άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), επιθυμεί το Υπουργείο Υποδομών.

Ήδη ισχυροί Όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του και εντός του επόμενου διαστήματος θα κληθούν να καταθέσουν και τις οικονομικές προσφορές τους.

Για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:
-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
-ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
-J&P – ΑΒΑΞ.
-VINCI CONCESSION – VINCI HIGHWAYS
-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ACCIONA (ΙΣΠΑΝΙΑ)
Για το τμήμα Ηράκλειο – Νεάπολη αιτήσεις κατέθεσαν:
-ΑΚΤΩΡ Α.Ε.
-ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
-J&P – ΑΒΑΞ.
-SHIKUN & BINUI LIMITED (ΙΣΡΑΗΛ)
-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTERTOLL – ACCIONA (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Να σημειώσουμε πως το πρώτο και κύριο κομμάτι αφορά το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, μήκους 163 χιλιομέτρων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης. Το δεύτερο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη Λασιθίου, μήκους 22 χιλιομέτρων θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί που έχει προκηρύξει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αφορούν στην μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των δύο τμημάτων του ΒΟΑΚ.
Συνολικά με την μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί, θα γίνει αναβάθμιση στο 80% του συνολικού μήκους του Βόρειου Οδικού Άξονα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, προβλέπεται η κατασκευή 40 νέων γεφυρών και οκτώ νέων σηράγγων.

Ακόμη, προβλέπονται νέες χαράξεις στα τμήματα Καλάμι-Καλύβες, Βρύσες-Πετρές-Ατσιπόπουλο, περιοχή Σισών, Αγία Πελαγία-Παλαιόκαστρο και Ταρμαράς-Σεληνάρι.

Σε όλο το μήκος του δρόμου θα υπάρχουν τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία παράπλευρου οδικού δικτύου.

Επίσης, θα υπάρχει κεντρικό προστατευτικό στηθαίο. Με βάση τη μελέτη, θα κατασκευασθούν και 51 ανισόπεδοι κόμβοι όπου θα υπάρχει φωτισμός.

Αεροδρόμιο Καστέλι

Εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των οδικών συνδέσεων αυτού».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «με τη θετική ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και την κύρωση της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ξεκινά η υλοποίηση μίας επένδυσης 1.500.000 ευρώ και ενός έργου συμβατικού αντικειμένου πάνω από 520.000.000 ευρώ.

Με την έναρξη του έργου δημιουργούνται άμεσα 1.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και πολλαπλάσιες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις».

Το υπουργείο επισημαίνει επίσης πως επετεύχθη «για πρώτη φορά το Δημόσιο να διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε μια εξαιρετικής σημασίας επένδυση, τόσο στην φάση της υλοποίησης όσο και στην λειτουργία του αεροδρομίου, με συγκεκριμένα οφέλη για την τοπική κοινωνία».

Συγκεκριμένα αναφέρονται:
• η αύξηση στο 46% του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας του νέου αερολιμένα,
• η αύξηση στο 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων του αερολιμένα του ανταποδοτικού τέλους τόσο για τον Δήμο Μίνωα Πεδιάδος όσο και για τους όμορους δήμους,
• η ύπαρξη εκθεσιακού χώρου για τις τοπικές εταιρείες και προϊόντα, και
• οι οδικές συνδέσεις του αεροδρομίου τόσο με τον ΒΟΑΚ, όσο και με το νότιο οδικό δίκτυο.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ήδη διασφαλίστηκε χρηματοδότηση για το χωροταξικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής.

Ε65: Λαμία – Ξυνιάδα

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα στο νότιο τμήμα του αυτοκινητοδόμου Ε65 το Λαμία - Ξυνιάδα, μετά και την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών.

Το νότιο τμήμα, από τη Λαμία ώς την Ξυνιάδα, έχει μήκος 32,5 χλμ. και προβλέπεται να παραδοθεί σε μια διετία, ενώ το κόστος του έργου ανέχεται στα 306 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση για το νέο τμήμα πέρασε από από σαράντα κύματα, καθώς οι Βρυξέλλες ζήτησαν να υποβληθούν επικαιροποιημένες μελέτες και είχαν ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του έργου.

Τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, ενώ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Υπουργείο Υποδομών θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση και για το βόρειο κομμάτι του Ε-65, που είχε μπλοκαριστεί το 2008 από το ΣτΕ, λόγω των επιπτώσεων προς το περιβάλλον και στον βιότοπο της αρκούδας.

Σύμφωνα με το υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο οδικό άξονα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και γενικότερα της χώρας.

Η ολοκλήρωση του συνόλου του Ε65, θα συμβάλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κεντρικής Ελλάδος και θα αναβαθμίσει τη σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την προσπελασιμότητα προς την Αλβανία και την πΓΔΜ, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα ενίσχυσης του τουρισμού και της εμπορευματικής διακίνησης σε μια περιοχή με δυνατότητες περαιτέρω οικονομικής μεγέθυνσης.

Παράλληλα, θα συμβάλει στη μείωση του ποσοστού ανεργίας και στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Η ολοκλήρωσή του Ε65 θα επιφέρει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική καθώς θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη - με το λιμάνι του Βόλου.

Το δε ταξίδι από Λαμία έως την Εγνατία Οδό, θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ η διαδρομή Τρίκαλα - Αθήνα περίπου 3 ώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider