Tesla και BYD κυριαρχούν στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tesla και BYD κυριαρχούν στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Tesla Model Y (Πηγή: Tesla)
Οι δύο εταιρείες κατέχουν το 35% των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως.

Το 2023, η Tesla και η BYD κατείχαν το 35% της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων (EV), κερδίζοντας σημαντικό προβάδισμα από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα στον τομέα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συνολικά, πωλήθηκαν περισσότερα από 13.6 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φορτίζονται εξωτερικά (plug-in), αντιπροσωπεύοντας περίπου το 16% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές (OEMs) αντιπροσώπευαν πάνω από το μισό των πωλήσεων plug-in αυτοκινήτων. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα (PHEV). Οι πωλήσεις των πέντε κορυφαίων ομίλων ανήλθαν σε πάνω από 7,5 εκατομμύρια μονάδες, αυξάνοντας το μερίδιό τους στο 55% από το 52,8% το 2022. Η BYD κατέχει την πρώτη θέση με περισσότερα από 3 εκατομμύρια καταχωρημένες μονάδες και 22% μερίδιο αγοράς, ενώ η Tesla διατηρεί τη δεύτερη θέση με περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια πωληθέντα οχήματα και 13.2% μερίδιο αγοράς.

BYD Atto3
To BYD Atto3 (Πηγή: BYD)

Στον τομέα των καθαρά ηλεκτρικών οχημάτων (BEVs), η Tesla παρέμεινε ο κορυφαίος κατασκευαστής με πάνω από 1,8 εκατομμύρια ταξινομήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 19,1% της αγοράς BEV. Η BYD ακολούθησε με 1.570.388 μονάδες και 16,5% μερίδιο, δείχνοντας τεράστια ανάπτυξη και δυνατότητα να ξεπεράσει την Tesla το 2024. Η Tesla και η BYD μαζί αντιπροσωπεύουν το 35,6% των καταχωρήσεων BEV, σημειώνοντας αύξηση από το 30,8% που είχαν το 2022.

Οι κορυφαίοι πέντε OEMs ήταν υπεύθυνοι για το 57.5% όλων των πωλήσεων BEV, που συνολικά ήταν 9.493.040 μονάδες παγκοσμίως, δείχνοντας ότι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι στον τομέα των καθαρά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider