"Pit Stop": Η δράση της Ολυμπίας Οδού που συμβάλλει στη μείωση θανατηφόρων ατυχημάτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
"Pit Stop": Η δράση της Ολυμπίας Οδού που συμβάλλει στη μείωση θανατηφόρων ατυχημάτων
Μαθήματα οδικής ασφάλειας στους οδηγούς και κατακόρυφη μείωση θανατηφόρων ατυχημάτων από το 2008. Ποια τα αποτελέσματα της σπουδαίας δράσης της Ολυμπίας Οδού.

Μαθήματα οδικής ασφάλειας στους οδηγούς και κατακόρυφη μείωση θανατηφόρων ατυχημάτων από το 2008. Ποια τα αποτελέσματα της σπουδαίας δράσης της Ολυμπίας Οδού.

Καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται στην κορύφωσή τους, πολλοί ταξιδιώτες, αν δεν έχουν ήδη πραγματοποιήσει, προετοιμάζουν τα ταξίδια τους σε ηλιόλουστους προορισμούς της Ελλάδας. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν διακοπές με την άνεση και την ευελιξία που τους προσφέρει το αυτοκίνητό τους, συνεπώς είναι σημαντικό να θυμόμαστε τα βασικά της οδικής ασφάλειας και να φροντίζουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου κατά τη φάση της προετοιμασίας του ταξιδιού.

Σε αυτή τη σημαντική ανάγκη, φρόντισε να συμβάλει η Ολυμπία Οδός, που υλοποίησε την τελευταία της δράση στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) Μεγάρων προς Πάτρα, την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Στο πλαίσιο της καμπάνιας της για την οδική ασφάλεια «Η ζωή δεν έχει undo», η Ολυμπία Οδός, ένας από τους πλέον σύγχρονους και τεχνολογικά προηγμένους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδας, παρέδωσε μαθήματα οδικής ασφάλειας επικυρώνοντας την φήμη της ως εταιρίας που βάζει την ασφάλεια στο επίκεντρο των διαδικασιών της.

Τι περιλάμβανε η δράση

Η δράση της Ολυμπίας Οδού, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.), «Πάνος Μυλωνάς», προσέφερε στους ταξιδιώτες δωρεάν Τεχνικό Έλεγχο του οχήματός τους από το Ι.Ο.ΑΣ., καθώς και την ευκαιρία να δοκιμάσουν προσομοιωτές πρόσκρουσης και διάφορες βιωματικές δραστηριότητες, με στόχο την εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας. Μετά τον τεχνικό έλεγχο, οι ταξιδιώτες παρέλαβαν το «Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου», ένα έγγραφο με συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, στο οποίο παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα του ελέγχου του οχήματος, καθώς και τυχόν παρατηρήσεις σε συγκεκριμένα σημεία, όπως τα ελαστικά, τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες.

Επιπλέον, όλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια κλήρωση με πλούσια δώρα από την Ολυμπία Οδό (προ-φορτισμένους πομποδέκτες ΟΛΥΜΠΙΑ PASS) και τους υποστηρικτές της δράσης: AVIN, FLOCAFE, TOTAL Energies και BeSafe.

Η δράση "Pit Stop" απέδειξε για μία ακόμα φορά πως η Ολυμπία Οδός δεν σταματά ποτέ την προσπάθεια για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομό της και όχι μόνο. Μάλιστα, από την ημέρα Έναρξης Παραχώρησης, τον Αύγουστο του 2008, μέχρι και σήμερα, οι διαρκείς προσπάθειές της έχουν μειώσει κατά 93% τον συνολικό αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων και τον αριθμό των θυμάτων στον αυτοκινητόδρομο.

Καθώς στόχος της παραμένει πάντα η διαρκής βελτίωση της εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών, η εταιρία έχει πραγματοποιήσει, και συνεχίζει να πραγματοποιεί, μεγάλη προσπάθεια, ώστε να βελτιώνει διαρκώς την οδική ασφάλεια, όχι μονάχα μέσα από την αναβάθμιση του αυτοκινητοδρόμου, αλλά και μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών σχετικά με αυτήν.

Μέσα από ένα γεμάτο εκπλήξεις και πολύτιμη γνώση "Pit Stop", η Ολυμπία Οδός έβαλε ξανά το δικό της λιθαράκι, για να απολαύσουν όλοι ένα καλοκαίρι με περισσότερες διαδρομές, περισσότερη ασφάλεια, αλλά και περισσότερη επίγνωση.

Τα αποτελέσματα της δράσης

Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων που συμμετείχαν στη δράση ήταν 8 έτη, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος, στα 16.6 έτη, δικαιολογώντας εν μέρει το ότι δεν καταγράφηκαν πολλές παρατηρήσεις στους ελέγχους που έγιναν.

Όμως, στο 26% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε πως τα ελαστικά χρειάζονταν αντικατάσταση και σε μικρότερο ποσοστό, 13%, εντοπίστηκαν προβλήματα στην κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων.

Σε γενικές γραμμές, οι οδηγοί ήταν προετοιμασμένοι για να ταξιδέψουν, έχοντας φροντίσει για την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου τους και στην πλειοψηφία τους είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο).

Το 43%, όμως, των οδηγών δεν είχαν ανακλαστικό γιλέκο στο αυτοκίνητό τους και το 13% δεν είχε πυροσβεστήρα, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελεύθερες αποσκευές εντός της καμπίνας σε περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα (52%).

Έτσι, δόθηκαν συμβουλές για την ορθή τοποθέτηση των αποσκευών και για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση παιδικών καθισμάτων μέχρι το ύψος του παιδιού να είναι 150 cm ή το βάρος του 36 kg.

«Στόχος η συνεχής ενημέρωση οδηγών και επιβατών για πιο ασφαλείς μετακινήσεις»

Από την πλευρά της, η Βάσω Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.Α.Σ., με αφορμή την κοινή δράση, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, με συσπείρωση δυνάμεων, που επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, που έχει ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς για την αξία της πρόληψης και τη διασφάλιση της οδικής τους ασφάλειας. Στόχος είναι η συνεχής ενημέρωση των οδηγών και των επιβατών για πιο ασφαλείς μετακινήσεις. Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εν μέσω της θερινής περιόδου, που οι εξορμήσεις και τα ταξίδια με το αυτοκίνητο είναι συχνότερα και παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τροχαίων συμβάντων.»

Δείτε όλα όσα έγιναν στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Μεγάρων στο παρακάτω video

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider