Όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς

Μοιράσου το
Όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς
Μετά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ηλεκτροκίνηση, παρουσιάζουμε τις επιλογές που έχουμε σε αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πόσο κοστίζουν.

Δεκατρία συνολικά ηλεκτρικά μοντέλα επιβατικών αυτοκινήτων διατίθενται σήμερα στην ελληνική αγορά, με αρκετά από αυτά να καθίστανται ιδιαίτερα προσιτά, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για την ηλεκτροκίνηση που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Εντός του 2020 οι επιλογές μας θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς αναμένονται αρκετά ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας όπως τα Volkswagen I.D 3, Fiat 500, Renault Zoe, Hyundai Kona Electric, Volvo XC 40 Recharge και Peugeot e-2008 μεταξύ άλλων.

Έως τότε, γνωρίστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα και τις τιμές τους, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι εκπτώσεις του νέου νομοσχεδίου.

Το μεγάλο ηλεκτρικό SUV της Audi διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με την Sportback να έχει πιο δυναμικό, σαν κουπέ αμάξωμα. Αμφότερες κινούνται από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες στην έκδοση 55, έναν στον εμπρός και έναν στο πίσω άξονα, με συνολική απόδοση 360 ή 408 ίππων με overboost. Πλέον εισάγεται και η έκδοση 50, με ισχύ 313 ίππων. Από τα ελάχιστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μπορούν να ανακτήσουν ενέργεια σε ταχυφορτιστή 150 kW, απαιτεί χρόνο περίπου μισής ώρας για φόρτιση έως το 80%. Η αυτονομία του με μια πλήρη φόρτιση μπορεί να φτάσει στα 446 χλμ./ώρα ενώ εξαιρετικές είναι οι επιδόσεις, με μέγιστη ταχύτητα 200 χλμ.ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 5,7 δλ. Οι τιμές του ξεκινούν από τις 73.070 ευρώ.

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ελληνικής αγοράς παραμένει ακόμα και σήμερα καινοτόμο τεχνολογικά και πολύ φουτουριστικό αισθητικά. Στην απλή έκδοση με ισχύ 170 ίππων έχει προστεθεί πλέον και η πιο σπορ S, με ισχύ 184 ίππων. Η μέγιστη ταχύτητα των δύο εκδόσεων είναι 150 και 160 χιλιόμετρα αντίστοιχα, ενώ καταιγιστική είναι η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,9 δλ. για την έκδοση S. Μέσα σε 45 λεπτά το BMW i3 μπορεί να φορτιστεί έως το 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας του σε φορτιστή 50 kW, ενώ η αυτονομία του σε πραγματικές συνθήκες ξεπερνά τα 260 χιλιόμετρα. Η τιμή του ξεκινά από τις 41.300 ευρώ.

Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Jaguar είναι ένα πολυτελές SUV με μεγάλη αυτονομία κίνησης που μπορεί να φτάσει έως τα 470 χιλιόμετρα. Με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες στους αντίστοιχους άξονες, η συνολική ισχύς του μοντέλου ανέρχεται στους 400 ίππους και φυσικά οι επιδόσεις, ειδικά αυτή της επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα σε 4,8 δλ. είναι εξαιρετικές. Η μεγάλη μπαταρία των 90 kWh απαιτεί μεγάλο χρόνο φόρτισης, σε φορτιστή ωστόσο 50 kW σε μια ώρα μπορεί η αυτονομία να αυξηθεί κατά 270 χιλιόμετρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Jaguar i-Pace κατέκτησε τον τίτλο του “Παγκόσμιου Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2019”. Οι τιμές του ξεκινούν από 87.500 ευρώ με πληρέστατο εξοπλισμό.

Το πρώτο μοντέλο στη γκάμα της Mercedes – Benz που σχεδιάστηκε ως αμιγώς ηλεκτρικό μπαταρίας, είναι ένα μεγάλο SUV μήκους 4,76 μέτρων, το οποίο εξασφαλίζει εξαιρετική ευρυχωρία και άνεση. Δύο ηλεκτρικοί κινητήρες εξασφαλίζουν τη μετάδοση σε όλους τους τροχούς και ισχύ 408 ίππων. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται για λόγους αυτονομίας στα 180 χλμ./ώρα, η επιτάχυνση ωστόσο από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα απαιτεί μόλις 5,1 δλ. Με μια πλήρη φόρτιση, η EQC μπορεί να καλύψει από 374 έως και 417 χιλιόμετρα, ενώ σε ταχυφορτιστή απαιτείται χρόνος 40 περίπου λεπτών για φόρτιση από 10-80% της χωρητικότητας της μπαταρίας, που αρκεί για κάλυψη 300 περίπου χιλιομέτρων. Οι τιμές της Mercedes EQC ξεκινούν από τις 80.700 ευρώ.

Το πρώτο μοντέλο της Mini που εξελίχθηκε ως αμιγώς ηλεκτρικό μπαταρίας μόλις έφτασε στη χώρα μας σε τιμές που ξεκινούν από τις 33.900 ευρώ. Χάρη στους 184 ίππους ίππους του ηλεκτρικού του κινητήρα και στη μεγάλη ροπή που αποδίδεται άμεσα, επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 7,3 δλ. Η αυτονομία κίνησης με μια πλήρη φόρτιση φτάνει στα 232 χιλιόμετρα, ενώ σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 50 kW, απαιτούνται μόλις 35 λεπτά για φόρτιση έως το 80%. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι και στην ηλεκτρική του εκδοχή, το Mini διατηρεί να σπάνια δυναμικά του χαρακτηριστικά. Η Mini προσφέρει επίσης 8 χρόνια εγγύησης για τα ηλεκτρικά μέρη του μοντέλου.

Το μοντέλο που από το 2010 τόλμησε να σταθεί ως αμιγώς ηλεκτρικό στην αγορά, είναι από τα πλέον πετυχημένα του είδους. Στη δεύτερη γενιά του, το Leaf εισήχθη για πρώτη φορά στη χώρα μας και αποτελεί μια από τις πιο πλήρεις οικογενειακές προτάσεις στην κατηγορία των ηλεκτρικών μοντέλων. Ο κινητήρας του αποδίδει 150 ίππους ισχύος στους εμπρός τροχούς, ενώ η μέγιστη αυτονομία του με μια φόρτιση φτάνει στα 270 χιλιόμετρα. Για την φόρτιση των μπαταριών του από 20-80% αρκεί μια ώρα σε ταχυφορτιστή, ενώ μέσω wallbox στο σπίτι μια πλήρης φόρτιση απαιτεί περίπου 7,5 ώρες. Οι τιμές του νέου Nissan Leaf ξεκινούν από τις 33.990 ευρώ με πληρέστατο εξοπλισμό.

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Opel στην ελληνική αγορά μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο εύρος αναγκών, χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις, με μήκος 4,06 μέτρα, αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 5 επιβατών. Η εμβέλειά του με μια πλήρη φόρτιση είναι 337 χιλιόμετρα. Σε δημόσιο σταθμό ταχείας φόρτισης DC, απαιτείται χρόνος μόλις 30 λεπτών ώστε η μπαταρία να ανακτήσει το 80% της ισχύος της. Το ηλεκτρικό μοτέρ των 136 ίππων δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς και εξασφαλίζει πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 150 χλμ./ώρα, η επιτάχυνση ωστόσο από 0-100 χλμ./ώρα απαιτεί μόλις 8,1 δλ. Οι τιμές του ξεκινούν από τις 31.980 ευρώ, ενώ για τη μπαταρία παρέχεται εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χλμ.

Το γαλλικό ηλεκτρικό μοντέλο συνδυάζει εξαιρετική αισθητική και μοναδική οικονομία. Διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα 136 ίππων και η εμβέλειά του με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του φτάνει στα 340 χιλιόμετρα. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς και οι επιδόσεις είναι πολύ καλές, με την τελική ταχύτητα να φτάνει στα 150 χλμ./ώρα και την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 8,1 δλ. Για την φόρτιση έως το 80% της χωρητικότητα των μπαταριών απαιτούνται μόλις 30 λεπτά σε ταχυφορτιστή, ενώ η εγγύηση που προσφέρεται για τις μπαταρίες φτάνει στα 8 έτη ή στα 160.000 χιλιόμετρα. Οι τιμές του νέου Peugeot e-208 ξεκινούν από τις 29.900 ευρώ.

H Skoda επέλεξε ως πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής να παρουσιάσει το μικρό μοντέλο πόλης Citigo. Το ηλεκτρικό του μοτέρ αποδίδει 83 ίππους και κινεί τους εμπρός τροχούς, ενώ οι επιδόσεις που εξασφαλίζει είναι πολύ καλές τόσο για αστική, όσο και εκτός πόλεως κίνηση. Η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται στα 130 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 12,3 δλ. Με μια πλήρη φόρτιση η εμβέλεια του Skoda Citigo e IV μπορεί να φτάσει στα 260 χιλιόμετρα, υπέρ αρκετά για αστική χρήση και επαρκή συνολικά. Για ανάκτηση της ενέργειας της μπαταρίας έως το 80% σε ταχυφορτιστή, απαιτείται περίπου 1 ώρα. Η τιμή του στα 22.300 ευρώ είναι η απολύτως χαμηλότερη ηλεκτρικού αυτοκινήτου της ελληνικής αγοράς, παρότι το επίπεδο εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας είναι πλήρες.

Το εμβληματικό διθέσιο αυτοκίνητο πόλης με μήκος μόλις 2,69 μέτρα, διατίθεται πλέον μόνο ως ηλεκτρικό, σε εκδόσεις coupe και cabriolet. Η μέγιστη ισχύς του ηλεκτρικού του κινητήρα, που περνά τη δύναμη στους πίσω τροχούς, είναι 56 ίπποι ή 82 σε φάση overboost. Η μέγιστη ταχύτητα είναι επαρκής στα 130 χλμ./ώρα, όπως και ο χρόνος των 11,5 δλ. για την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα. Η μέγιστη εμβέλεια του Smart EQ fortwo με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του ανέρχεται στα 135 χιλιόμετρα, τα οποία είναι επαρκή για αστική χρήση. Οι τιμές ξεκινούν από 23.740 ευρώ για το coupe Smart EQ fortwo και από από 26.970 ευρώ για το cabrio.

Η τετραθέσια εκδοχή του Smart με την προφανή ονομασία forfour έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά απόδοσης και εμβέλειας με το fortwo, δηλαδή 56 ίππους συνεχούς ισχύος ή 82 σε φάση overboost και 130 χιλιόμετρα αυτονομία. Ακόμα και η τιμή του δεν διαφοροποιείται σημαντικά, καθώς ξεκινά από τις 24.450 ευρώ. Το μήκος του αμαξώματος είναι σχετικά περιορισμένο, στα 3,495 μέτρα, ενώ χαρακτηριστική είναι η ευελιξία του, χάρη στην πίσω κίνηση που επιτρέπει τη μεγάλη γωνία κλίσης των εμπρός τροχών. Να σημειώσουμε ότι όπως και το fortwo, καλύπτεται από εγγύηση 8 ετών ή 100.000 χιλομέτρων για την μπαταρία.

Βασισμένο στην 7η γενιά του εμβληματικού Golf, το ηλεκτρικό μοντέλο της γκάμας αποτελεί μια εξαιρετική λύση οικογενειακού ηλεκτρικού αυτοκινήτου προσιτού κόστους. Η τιμή του ξεκινά από τις 29.700 ευρώ με άκρως ικανοποιητικό επίπεδο εξοπλισμού. Το ηλεκτρικό Golf έχει κινητήρα ισχύος 136 ίππων, κίνηση στους εμπρός τροχούς και, όπως όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, είναι αυτόματο. Η εμβέλεια του μοντέλου με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του φτάνει στα 231 χιλιόμετρα, καθιστώντας εφικτές και τις αποδράσεις εκτός πόλης. Για μια πλήρη φόρτιση μέσω wallbox απαιτούνται περίπου 5 ώρες, ενώ σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος αρκούν 45 λεπτά για να ανακτηθεί το 80% της ενέργειας των μπαταριών.

Το μικρό της VW διατίθεται πλέον μόνο σε ηλεκτρική έκδοση με κόστος 23.300 ευρώ. Το ηλεκτρικό του μοτέρ αποδίδει 83 ίππους και κινεί τους εμπρός τροχούς, ενώ οι επιδόσεις που εξασφαλίζει είναι πολύ καλές τόσο για αστική, όσο και εκτός πόλεως κίνηση. Η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται στα 130 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 11,9 δλ. Με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του, η εμβέλεια του Volkswagen e-up!μπορεί να φτάσει έως τα 260 χιλιόμετρα, γεγονός που το καθιστά ένα αυτοκίνητο για κάθε απαίτηση και όχι αποκλειστικά αστική χρήση. Για ανάκτηση της ενέργειας της μπαταρίας έως το 80% σε ταχυφορτιστή, απαιτείται περίπου 1 ώρα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:44

Τα ανοιχτά μέτωπα του Χρηματιστηρίου με τις 1.000 μονάδες

10:44

Έρευνα: Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος επιδεινώνει την υγεία του νου και του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

10:36

Αντιδρούν οι ευρωαγορές μετά το διήμερο «κόκκινο» σερί

10:35

ΕΚΤ: Πόσο θα παραμείνει σε ρότα αύξησης των επιτοκίων - Τι βλέπουν οι αναλυτές

10:33

ΔΕΗ και RWE ξεκινούν την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων άνω των 200 MW στη Δυτική Μακεδονία

10:25

Mytilineos: Πρωτoστάτησε παρουσιάζοντας τα μεγέθη της στο Metaverse

10:14

Καιρός: Προβλήματα σε πολλά σημεία της χώρας - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

10:10

Aegean: Τρεις νέες πόλεις συνδέονται με το Ισραήλ

10:09

Κίνα: Ετήσια αύξηση 2,5% στην παραγωγή αργού πετρελαίου τον Δεκέμβριο του 2022

10:05

Ουκρανία: Πιέσεις προς την Δύση για την παράδοση των βαρέων οχημάτων όσο γίνεται νωρίτερα

09:54

Meta: «Ξεπαγώνει» τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ σε Facebook και Instagram

09:46

Οικονόμου: Το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια έμπρακτη στήριξη στους συνταξιούχους

09:46

Toyota: Αποχωρεί ο CEO και πρόεδρος Ακίο Τογιόντα

09:41

Citi: Το μεγάλο δίλημμα της Fitch με την Ελλάδα - Τι θα κάνει στην αυριανή αξιολόγηση

09:40

Έκθεση PwC: Αισιόδοξοι σχεδόν οι μισοί Έλληνες CEOs για βελτίωση της εγχώριας οικονομίας

09:34

Mytilineos: Εκτόξευση κερδών 187% το 2022 και μείωση δανεισμού -Προτεινόμενο μέρισμα €1,20 ανά μετοχή

09:21

Ο βασιλιάς Κάρολος μήνυσε τον Έλον Μασκ επειδή του χρωστάει χρήματα

09:12

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «εντατικοποιεί» τις μάχες ανατολικά -«Έπεσε» το Σόλενταρ

09:10

Νότια Κορέα: Η οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια

09:01

Μικρός αστεροειδής θα περάσει αύριο τελείως ξυστά από τη Γη

08:57

Γεμάτο με κορυφαία SUVs: Mια ματιά στο πολυτελές γκαράζ της Μάργκοτ Ρόμπι

08:51

Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Δύο νεκροί από φωτιά σε μονοκατοικία

08:45

Μια «κίνηση» από την άλλη πλευρά του πλανήτη, που αλλάζει το τοπίο στην ρευστότητα

08:38

Πρόταση δυσπιστίας: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή - LIVE

08:32

«Phygital» είναι o Έλληνας καταναλωτής - Τα προϊόντα που αγοράζει online

08:23

Πολιτική κρίση στο Περού: Πρόταση ψηφίσματος για παύση της προέδρου

08:14

Chevron: Αύξηση μερίσματος 6% - Νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών 75 δισ. δολαρίων

08:05

Κίνα: «Άλμα» 13% στην παραγωγή χρυσού το 2022

07:56

Συντάξεις: Έκτακτο επίδομα τον Απρίλιο στους «άτυχους» που δεν έλαβαν αύξηση - Το ποσό και οι δικαιούχοι

07:51

Οικονόμου: Μάταιο, υποκριτικό και με ψέματα το έργο που σκηνοθετεί και ανεβάζει ο Τσίπρας