Αυτοκίνητο
25-12-2019 | 09:25

Οι 10 σωτήριες πρακτικές στη χειμερινή οδήγηση

Μοιράσου το
Οι 10 σωτήριες πρακτικές στη χειμερινή οδήγηση

Στις γιορτές το ζητούμενο να είναι να κινηθούμε απορβλημάτιστα και με ασφάλεια, απολαμβάνοντας τις εκδρομές μας και τα υπέροχα χειμερινά τοπία.

Η εποχή είναι ιδανική για να γνωρίσουμε τα πανέμορφα βουνά και τους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας. Ωστόσο ο χειμώνας κρύβει πολλές παγίδες για τους οδηγούς.

Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα που μας επιτρέψουν να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία στις δύσκολες συνθήκες. Απλές κινήσεις πρόληψης κυρίως, που θα κάνουν τις γιορτινές μέρες περισσότερο ευχάριστες και με λιγότερο σασπένς.

Υπάρχουν περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών στις οποίες κανένα όχημα και κανείς οδηγός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όταν λοιπόν προβλέπονται τέτοιες, απλώς μην οδηγήσετε και αναβάλετε ότι έχετε προγραμματίσει. Η ακεραιότητά μας είναι πάνω απ΄ όλα.

Επειδή η οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες απαιτεί χαμηλές ταχύτητες, με χιόνι ή πάγο υπολογίστε τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο στις γνωστές διαδρομές. Οδηγείτε με ροή και πολύ ήπιες κινήσεις σε τιμόνι, φρένο και γκάζι. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ προσοχή στα σκιερά μέρη του δρόμου, ειδικά στην επαρχία. Ακόμα και αν ο δρόμος είναι στεγνός αλλού, εκεί ο πάγος καραδοκεί.

Ενημερωθείτε για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία του ταξιδιού σας και στον προορισμό σας, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ενημερώστε τους οικείους σας για την ώρα αναχώρησης και προβλεπόμενης άφιξης στον προορισμό σας. Έχετε πάντα το φορητό σας τηλέφωνο φορτισμένο.

Σε δύσκολες συνθήκες, ο κινητήρας αφ’ ενός καταναλώνει περισσότερο, αφ’ ετέρου μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και αποκλεισμό σε κάποιο σημείο. Έχοντας πάντα επαρκή ποσότητα καυσίμου, θα μείνετε τουλάχιστον ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο, όπου και αν είστε.

Αν αφήσετε το αυτοκίνητο για διανυκτέρευση σε σημείο που πιάνει πάγο και ο δρόμος έχει κλίση, φροντίστε να είναι το εμπρός μέρος πάντα προς την κατηφόρα και να έχει επαρκή απόσταση από άλλα οχήματα.

Αν τα παράθυρα είναι καλυμμένα με χιόνι και πάγο, μην προσπαθείτε με τους υαλοκαθαριστήρες. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει πέντε λεπτά και με ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ από το σύστημα αερισμού, περιμένετε να λιώσει η στιβάδα πάγου που εφάπτεται στο γυαλί. Έτσι φεύγει όλος με μια κίνηση στη συνέχεια.

Σε χιόνι και πάγο, κρατάμε σχετικά ψηλά τις στροφές του κινητήρα ώστε να τον χρησιμοποιούμε ως φρένο όταν χρειάζεται. Τα φρένα τα πατάμε προοδευτικά, σταδιακά και πάντα προβλέποντας από πολύ πριν που θέλουμε να σταματήσουμε.

Αφήστε απόσταση που ορίζεται από χρόνο τουλάχιστον 3-5 δευτερολέπτων από εμπρός κινούμενα οχήματα. Μην σταματάτε σε πάγο, αν δεν είναι απαραίτητο. Ανηφόρες και κατηφόρες αντιμετωπίζονται με σταθερά χαμηλή ταχύτητα.

Στο χώρο αποσκευών πρέπει να έχετε ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Κάντε πρόβα, πως τοποθετούνται όταν τις αγοράσετε, για να μην «ψάχνεστε» στους -10. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, λίγη ξηρά τροφή, γάντια, φακό, καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία, ζεστά ρούχα και τα απαραίτητα από το νόμο (τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο και ανακλαστικό γιλέκο).

Προφανές, όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ειδικότερα το σύστημα κλιματισμού – αερισμού, ψύξης κινητήρα, τα φρένα, τα ελαστικά και φυσικά τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.