Αυτοκίνητο
29-05-2019 | 11:02

Oι πέντε μεγαλύτεροι όμιλοι αυτοκινήτου στον κόσμο

Μοιράσου το
Oι πέντε μεγαλύτεροι όμιλοι αυτοκινήτου στον κόσμο

Μία συγχώνευση της Renault με την FCA θα άλλαζε τις ισορροπίες στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκίνησης, όπου δεσπόζουν σήμερα πέντε άλλοι όμιλοι.

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον χώρο της βιομηχανίας αυτοκινήτου. Οι νέες τεχνολογίες και κυρίως η ηλεκτροκίνηση σε συνδυασμό με την αυτόνομη οδήγηση, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις και ριζική αναδιάρθωση των δομών τους. Πρόσφατα είχαμε την εξαγορά της Opel από τη γαλλική PSA, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πιο πριν έσκασε σα βόμβα η πρόταση συγχώνευσης, που απεύθυνε η Fiat – Chrysler στη Renault, με την τελευταία να εμφανίζεται δεκτική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εφόσον γίνει αυτό πράξη, τότε θα έχουμε ανατροπές στην κορυφή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και σίγουρα θα απαντήσουν οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες με ανάλογες κινήσεις. Aν συγχωνευθούν η Renault με την FCA, τότε θα προκύψει ο τρίτος σε μέγεθος όμιλος αυτοκινήτου στον κόσμο με 8,7 εκατ. πωλήσεις βάσει των αποτελεσμάτων του 2018. Αν μάλιστα προστεθεί στο νέο σχήμα και η Nissan, τότε θα εκτοξευθούν οι πωλήσεις στα 13,8 εκατ. οχήματα και έχουμε νέο Νούμερο 1 στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτή τη στιγμή πάντως το Top Ten των ομίλων αυτοκινήτου σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώνεται ως εξής:

Ο γερμανικός όμιλος με έδρα το Βόλφσμπουργκ κατάφερε και συνήλθε από το πλήγμα του Dieselgate και έκοψε το 2018 πρώτος το νήμα. Συγκεκριμένα, όλες οι μάρκες του ομίλου VW πούλησαν πέρυσι συνολικά 10,83 εκατ. οχήματα σημειώνοντας 235,8 δις ευρώ τζίρο, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 17,1 δις ευρώ!

Ο ιαπωνικός όμιλος παλεύει εδώ και χρόνια στήθος με στήθος με τον όμιλο της VW για την πρώτη θέση, την οποία έχασε πέρυσι με ελάχιστη διαφορά. Συγκεκριμένα πούλησε το 2018 10,6 εκατ. οχήματα, κατέγραψε 236 δις ευρώ τζίρο και 19,3 δις ευρώ κέρδη.

Μετά την πώληση της Opel στη γαλλική PSA και την απόσυρσή της από την Ευρώπη, μεγάλωσε η απόστασή της από τους δύο πρώτους. Παρόλα αυτά σημείωσε το 2018 8,4 εκατ. πωλήσεις οχημάτων, ο ετήσιος τζίρος της ανήλθε σε 131,1 δις ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της σε 10,5 δις ευρώ.

Οι Κορεάτες ανήκουν τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες δυνάμεις του χώρου, αν και δεν κατάφεραν να απειλήσουν ακόμη την κυριαρχία των VW και Toyota. Πέρυσι πούλησαν 7,2 εκατ. καινούρια οχήματα, είχαν 105 δις ευρώ τζίρο και 3,7 δις ευρώ καθαρά κέρδη.

H αμερικανική εταιρεία βρίσκεται στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των αυτοκινητοβιομηχανιών με βάση τις ετήσιες πωλήσεις της. Η Ford πούλησε το 2018 5,98 εκατ. οχήματα, κατέγραψε 143 δις ευρώ τζίρο και σημείωσε 6,2 δις ευρώ κέρδη προ φόρων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.