Προσοχή στην… έξοδο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσοχή στην… έξοδο
Το ελληνικό επιχειρείν βγαίνει δυναμικά προς τα έξω, εκδίδοντας ομόλογα, ωστόσο απαιτείται προσοχή. Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει όλους τους δαίμονές της.

Συνωστισμός παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην… πόρτα εξόδου των ελληνικών εταιρειών στις αγορές, καθώς η βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα ανοίγει αυτόματα το δρόμο και για τα εταιρικά ομόλογα.

Με στόχο την αναχρηματοδότηση των δανείων ή τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που βγήκαν στις αγορές τους τελευταίους μήνες, δοκιμάζοντας τις διαθέσεις των επενδυτών και αντλώντας σημαντικές ανάσες ρευστότητας, δρέποντας τα οφέλη της «αλλαγής σελίδας» που βλέπουν στη χώρα οι αγορές μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Επιτυχημένη κρίθηκε η έκδοση ομολόγου των ΕΛΠΕ, όπως και εκείνη του ΟΤΕ με επιτόκιο κάτω του 1%, ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξέδωσε «πράσινο» ομόλογο και ο Μυτιληναίος ευρωομόλογο. Τις ορέξεις των επενδυτών δοκίμασε και η Wind, ενώ πριν από μερικά 24ωρα ο Ελλάκτωρας ολοκλήρωσε την έκδοση του μεγαλύτερου High Yield Green Bond στην Ευρώπη, αντλώντας σημαντική ρευστότητα και λαμβάνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους ξένους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «βροχή» των εταιρικών ομολόγων θα συνεχιστεί, με τις εισηγμένες να επιχειρούν να αξιοποιήσουν θετικά τη βελτιωμένη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Θα έλεγε κανείς ότι το ελληνικό επιχειρείν βγαίνει δυναμικά προς τα έξω, επιχειρώντας να αποδείξει αφενός ότι αφήνει πίσω του τις πληγές της κρίσης και αφετέρου ότι προετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο για την υλοποίηση των μελλοντικών του σχεδίων. Η ελληνική επιχειρηματικότητα τολμά το επόμενο βήμα στο αύριο, σε ένα αύριο όμως που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα είναι πάντα ευοίωνο.

Κανείς δεν θα πει στις ελληνικές εταιρείες να ΜΗΝ βγουν στις αγορές. Όχι και για κανέναν λόγο. Όμως είναι επιβεβλημένο για τις εισηγμένες, προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων, να έχουν ζυγίσει επαρκώς όλες τις παραμέτρους και μόνο εάν διαπιστώσουν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, να κάνουν το επόμενο βήμα. Αλλά το timing δεν αρκεί. Απαιτούνται τουλάχιστον μαθηματικής ακρίβειας σχεδιασμοί, προσεκτικές κινήσεις και στέρεα βήματα. Και αυτό γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι παρά την αλλαγή κλίματος στη χώρα, οι μακροχρόνιες παθογένειες και τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.

Παρά τα θετικά στοιχεία των τελευταίων μηνών, η ελληνική οικονομία έχει αρκετό δρόμο να διανύσει και πολλούς δαίμονες να αντιμετωπίσει ακόμη. Οι προκλήσεις είναι εδώ και δεν μπορούν να εξαφανιστούν εν μια νυκτί, γεγονός που πρέπει να οπλίσει με σύνεση, αποφασιστικότητα και υπομονή τις εισηγμένες και δη τους σχεδιασμούς τους για το μέλλον, κοντινό και απώτερο. Ιδίως όταν η εύθραυστη – γιατί ξεκάθαρα εύθραυστη είναι ακόμη – ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πορεύεται σε ένα δύσκολο και γεμάτο κινδύνους διεθνές περιβάλλον. Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να αναπτύξουν στοχευμένες στρατηγικές αλλά και να χτίσουν άμυνες απέναντι στα πιθανά «σοκ», εσωτερικά ή εξωτερικά. Γιατί αρκεί να ξεσπάσει μια θύελλα στις αγορές σαν εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας, για να αποδειχθεί πόσο γρήγορα ανατρέπεται η νηνεμία.

Οι πανηγυρισμοί είναι για όλους ευχάριστοι, αλλά ο εφησυχασμός και η επαγρύπνηση είναι σίγουρα καλύτεροι «σύμβουλοι».

Οι… σαμπάνιες σίγουρα είναι δροσιστικές, αλλά ο χειμώνας είναι εδώ και το καλοκαίρι αργεί…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider