Πλέοντας στα Κύματα των Αλλαγών

Γιώργος Σιούτζος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλέοντας στα Κύματα των Αλλαγών

Το πολυσχιδές γεμάτο προκλήσεις, ευκαιρίες και απειλές επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργεί νέες απαιτήσεις και μεταλλάσσει τη φύση των επιχειρήσεων. Ως οντότητες οι οργανισμοί καλούνται να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τα κύματα των αλλαγών ώστε να τους βοηθήσουν να φθάσουν στην ακτή που λαχταρούν και όχι να παρασυρθούν σε άγνωστα μη επιθυμητά μέρη. Για να γίνει αυτό πρέπει η κατασκευή των επιχειρήσεων να είναι σταθερή και δυναμική αλλά να αφήνει περιθώρια για μετατροπές, προσθήκες, βελτιώσεις και αφαιρέσεις που θα χρησιμοποιήσουν τα κύματα των αλλαγών προς όφελός τους. Χωρίς να χάσει την «ψυχή» και την ταυτότητά της (αρχές, αξίες, θεμελιώδης ιδεολογία, raison d être, όραμα) μία επιχείρηση πρέπει να αναπροσαρμόζει τις αρχές, τις μεθόδους και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ώστε να υποστηρίξει και να συνδράμει στην προστασία της «ψυχής» και της ταυτότητας στα κύματα των αλλαγών.

Ο προορισμός που θέλει να φθάσει ένα πλοίο είναι αναγκαίο να μένει ο στόχος και να μη χάνεται από το μυαλό του πληρώματος. Όμως με τις αλλαγές καιρικών συνθηκών και άλλες προκλήσεις η πορεία μπορεί να μεταβληθεί. Πάντα όμως ο προορισμός είναι ένας. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς υπάρχει και η περίπτωση της αλλαγής του προορισμού. Αυτό είτε γίνεται μελετημένα και στοχευμένα είτε ενστικτωδώς και απεγνωσμένα ως μία απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις παρόλα αυτά η «ψυχή» και οι βασικές αρχές της επιχείρησης ταράσσονται και πολλές φορές γκρεμίζονται με άλλες παίρνουν τη θέση τους. Βέβαια στην περίπτωση του σχεδιασμένου και στρατηγικού ξανακτισίματος τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καλύτερα.

Οι θεμελιώδης ικανότητες μίας επιχείρησης (core competencies) έχουν την δύναμη και την αξία τους από τη χρονική διάρκεια που χρειάστηκε για το κτίσιμό τους. Το σημείο υπεροχής και διαφοροποίησης είναι λάθος να μην χρησιμοποιηθεί και να μη διατηρηθεί σε κάθε προσπάθεια αλλαγής διότι καθετί νέο που θα το αντικαταστήσει θα χρειαστεί πόρους και χρόνο. Συνεπώς είναι σκόπιμο καθώς γίνεται η προσπάθεια κτισίματος νέων ικανοτήτων και χρήσης νέων μεθόδων οι ισχυρές κύριες ικανότητες που χαρακτηρίζουν κάθε επιχείρηση να μην αφεθούν και ξεχαστούν αλλά να συνδράμουν και να αξιοποιηθούν δημιουργικά στο κτίσιμο κάθε νέας ικανότητας.

Οι αλλαγές είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες. Βέβαια υπάρχει πάντα η πιθανότητα υπαρξιακού χάους αν είναι ολοκληρωτικές και σαρωτικές και δεν αφήνουν καμία παλιά ρίζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider