Γούναρης: Τα πλαστικά απορρίμματα είναι απλώς το σύμπτωμα της ασθένειας που ονομάζεται ρύπανση

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γούναρης: Τα πλαστικά απορρίμματα είναι απλώς το σύμπτωμα της ασθένειας που ονομάζεται ρύπανση
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος μιλά στο insider.gr.

Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου από τις αλλαγές που φέρνει η κοινοτική οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως αναφέρει στο insider.gr ο κ. Βασίλης Γούναρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος. Όπως τονίζει πάντως, και παρά τα αντιθέτου λεγόμενα, δεν πρόκειται να καταργηθούν όλα τα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021 ενώ παράλληλα οι εταιρείες που απαρτίζουν την ελληνική βιομηχανία πλαστικών είναι ευέλικτες, όπως το υλικό που μεταποιούν. Και αποκαλύπτει ότι τους τρόπους που θα επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας πλαστικών εν γένει, θα έχουμε την ευκαιρία να τους συζητήσουμε στην παρουσίαση της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τη Βιομηχανία Πλαστικών, που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο «ΕΚΕΘΕ Δημόκριτος».

Πόσο επηρεάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις πλαστικών η νέα κοινοτική οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης;

Θα επηρεαστούν σημαντικά. Η οδηγία 2019/904, για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι του 2019 και με την ευκαιρία που μου δίνετε θα ήθελα να ξεδιαλύνω ορισμένα σημεία για να αντιληφθούν και οι αναγνώστες σας την πραγματική διάσταση του ζητήματος. Παρά τα αντιθέτου λεγόμενα, δεν πρόκειται να καταργηθούν όλα τα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021. Θα συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ σε άλλες θα ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η χρήση τους, όπως επιτάσσει η Οδηγία. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος πραγματοποίησε ήδη τις πρώτες συναντήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εν όψει της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα αιτήματα των μελών του. Ζητήσαμε να ληφθεί η αναγκαία μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αποκαλούμενων πλαστικών μιας χρήσης, να μην υπάρξει αιφνιδιασμός από την πλευρά του Υπουργείου και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι διαχρονικές αδυναμίες που υπάρχουν στη χώρα μας στις υποδομές διαχείρισης των αποβλήτων. Τα πλαστικά απορρίμματα είναι απλώς το σύμπτωμα της ασθένειας που ονομάζεται ρύπανση. Στο πέρασμα του χρόνου θα γίνει αντιληπτό ότι η βιομηχανία των πλαστικών, έχοντας αναλάβει ηγετικό ρόλο σε τομείς όπως η καινοτομία, η ενεργειακή απόδοση, η εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων και με αδιαπραγμάτευτες αρχές την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην δημιουργία ενός πιο βιώσιμου πλανήτη για όλους μας.

Θα υπάρξουν κάποια ανταποδοτικά προς τις εταιρείες του κλάδου σας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα;

Οι εταιρείες που απαρτίζουν την ελληνική βιομηχανία πλαστικών είναι ευέλικτες, όπως το υλικό που μεταποιούν. Το πλαστικό. Πολλές εξ αυτών, πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις πριν την υπερψήφιση της συγκεκριμένης Οδηγίας. Σήμερα, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό της Ελλάδας, προσπαθούν να επιβιώσουν στρεφόμενες σε άλλα υλικά, συμβατά με το πνεύμα της Οδηγίας. Γνωρίζετε καλά και εσείς, μιας και το Insider.gr καλύπτει ειδήσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα είναι ελάχιστα. Έγιναν συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς για να δημιουργηθούν τα θεμέλια υποστήριξης αυτών των εταιρειών. Από το καλοκαίρι, όταν και άλλαξε η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος αποδύθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για να ενημερώσει σωστά τους αρμόδιους Υπουργούς. Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων όπως τον κύριο Αραβώση και τον κύριο Γραφάκο για να τους εκθέσουμε αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση, που επικρατεί στον χώρο μας. Θέλω να πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν οι απαιτούμενες βάσεις για να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αποκαλούμενων πλαστικών μιας χρήσης. Τους τρόπους που θα επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας πλαστικών εν γένει, θα έχουμε την ευκαιρία να τους συζητήσουμε στην παρουσίαση της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τη Βιομηχανία Πλαστικών, που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο «ΕΚΕΘΕ Δημόκριτος». Εκεί, θα αναδειχθεί και το συνολικό αποτύπωμα, που αφήνει η βιομηχανία στην ελληνική οικονομία και φυσικά οι αναπτυξιακές της προοπτικές.

Ποια είναι πλέον η θέση των εταιρειών πλαστικών στην κυκλική οικονομία;

Βασίλης ΓούναρηςΤα πλαστικά θα είναι το υλικό πυλώνας για να επιτευχθεί η υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας. Αυτό δεν το υποστηρίζω εγώ αλλά το αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πλαστικές ύλες αποτελούν σημαντικά υλικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην οικονομία και στην καθημερινή μας ζωή. Οι μοναδικές ιδιότητες των πλαστικών, που είναι ελαφρά και εύκαμπτα το μετατρέπουν ως το ιδανικό υλικό για να στηριχθεί η μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία. Θέλω, όμως, σε αυτό το σημείο να επιστήσω την προσοχή σε όλους όσοι μας διαβάζουν. Η εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας δεν θα γίνει εφικτή αν δεν ανακτάται όσο το δυνατόν καθαρότερο υλικό από τους κάδους ανακύκλωσης. Ανέφερα και παραπάνω, ότι στην χώρα μας υπάρχουν διαχρονικές αδυναμίες στη διαχείριση των απορριμμάτων. Θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο κομμάτι αυτό για να επιτευχθεί το όραμα της κυκλικής οικονομίας. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με πρωτοβουλία του, στις αρχές του 2019, πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Αναπληρωτή Υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο, όπου του παρουσιάστηκε το μοντέλο συλλογής και ανακύκλωσης, που εφαρμόζει η ιταλική κοινοπραξία «COREPLA». Η συνάντηση αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην προσπάθεια για βελτίωση της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων μιας και για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα οι βέλτιστες πρακτικές που έχει υιοθετήσει η Ιταλία και την έχουν φέρει στις πρώτες θέσεις της ανακύκλωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε στη διάθεση του σημερινού Υπουργού για να βοηθήσουμε προς κάθε κατεύθυνση. Θα πρέπει, βέβαια, να αναγνωρίσουμε ότι είναι ένα θετικό βήμα ότι σύντομα θα έρθει στην καθημερινότητα μας ο καφέ κάδος για τα οργανικά απόβλητα, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Θεωρείτε ότι το πρόβλημα με την αλόγιστη χρήση πλαστικών παρουσιάζεται στις πραγματικές του διαστάσεις ή έχει δαιμονοποιηθεί;

Το πρόβλημα και συνάμα η πρόκληση είναι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα ζήτημα πολυσύνθετο. Παγκοσμίως, υπάρχει μια τάση να περιγράφουμε το πρόβλημα, αντί να συζητάμε τις δυνητικές λύσεις. Τα απορρίμματα, που προέρχονται από τη μη ορθή χρήση του προϊόντος, που έχει καταναλώσει ο πολίτης είναι το σύμπτωμα του προβλήματος. Οι αιτίες είναι πολλές. Οι ανεπαρκείς υποδομές, η κουλτούρα της απόρριψης των προϊόντων, η μη εκπαίδευση των πολιτών στο πως θα χειριστούν τα υλικά. Ως εκ τούτου βλέπουμε το δέντρο των απορριμμάτων, «δαιμονοποιόντας» υλικά όπως το πλαστικό και δεν βλέπουμε το δάσος, που είναι οι πολλαπλές αιτίες, για τις οποίες θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις. Πλείστες όσες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σε περιοχές της Ασίας. Εκεί, όπου υπάρχουν ανεπαρκείς υποδομές και οι πολίτες δεν έχουν εκπαιδευτεί στην ορθή απόρριψη των αποβλήτων. Η εταιρεία που εκπροσωπώ, η BASF, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της «Alliance to End Plastic Waste». Περίπου 30 εταιρείες δέσμευσαν ένα ποσό περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για πέντε χρόνια, το οποίο θα διοχετευθεί σε επενδύσεις στην Ασία για κατασκευή υποδομών και καμπάνιες εκπαίδευσης των πολιτών προκειμένου να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Αφενός θέλουμε να αποδείξουμε ότι το πλαστικό είναι πολύτιμο για να απορρίπτεται και αφετέρου να κάνουμε σαφές ότι δεν είναι επιτρεπτή η διαρροή στο περιβάλλον κανενός υλικού.

Και πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή της οδηγίας;

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να εναρμονιστεί με τον βέλτιστο τρόπο η Ευρωπαϊκή Οδηγία στο ελληνικό δίκαιο. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συναντήσεις σε θετικό κλίμα. Η διορία που έχει δοθεί από την Ε.Ε. είναι έως και τον Ιούλιο του 2021. Πιστεύουμε ότι με διάθεση καλής θέλησης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις για να εφαρμοστεί η Οδηγία στο πνεύμα του νομοθέτη.

Ποιες είναι οι προοπτικές του κλάδου, με βάση τα νέα δεδομένα;

Η βιομηχανία των πλαστικών είναι ένας τομέας από τους πλέον καινοτόμους στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην πεντάδα των πιο καινοτόμων βιομηχανιών και το γεγονός αυτό διασφαλίζει την ανάπτυξη της. Σήμερα, με τα συγκεκριμένα δεδομένα και σημαντικές προκλήσεις ενώπιων μας, η βιομηχανία των πλαστικών ανασυγκροτείται και κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο κλάδο. Καινοτομεί!

Οι εταιρείες που απαρτίζουν την ελληνική βιομηχανία πλαστικών είναι ευέλικτες, όπως το υλικό που μεταποιούν

Προκειμένου να υιοθετηθεί αποτελεσματικά η κυκλική οικονομία, για να φτάσουμε σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, για να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις εταιρείες μας και ένα ευοίωνο μέλλον για τις κοινωνίες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, εκτιμώ ότι οι προοπτικές για τον κλάδο των πλαστικών είναι θετικές με αστερίσκους. Οι υπομνήσεις των αστερίσκων προέρχονται από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει βρει ακόμη έναν σταθερό βηματισμό προκειμένου να προσφέρει τις βάσεις για ανάπτυξη στις εταιρείες της. Όλες οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι εργαζόμενοι σε αυτές υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους για να τα καταφέρουν.

Είστε παράλληλα και αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Πώς βλέπετε τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και ποιες δυνατότητες υπάρχουν για τη βελτίωσή τους;

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και αποτελεί έναν σημαντικό επενδυτικό εταίρο της Ελλάδας. Η οικονομική σχέση των δυο χωρών είναι ισχυρή και αναπτυσσόμενη. Μην ξεχνάτε ότι οι γερμανικές εταιρίες έχουν υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας ενώ η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο προσπαθούμε να φανούμε χρήσιμοι στις ελληνικές εταιρείες, που θέλουν να αναπτυχθούν στην Γερμανία. Υπάρχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που είναι η γνώση της γερμανικής αγοράς και η δικτύωση, που θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να πετύχουν. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επιχειρηματικές αποστολές στην Γερμανία, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο ενώ υλοποιούμε και επιχειρηματικές συναντήσεις ελληνικών εταιρειών με γερμανικές για να προωθήσουμε τις συνέργειες. Πρόσφατα αρκετές ελληνικές εταιρείες της βιομηχανίας των πλαστικών συμμετείχαν στην μεγαλύτερη έκθεση για τον κλάδο μας, την «Κ 2019», που έγινε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Δραστηριοποιούμαστε στο Ελληνογερμανικό επιμελητήριο προκειμένου να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν να κάνουν δουλειές στην Γερμανία αλλά και στο να φέρουμε γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.



Τι θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της μια ελληνική επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί στη Γερμανία ή να συνεργαστεί με γερμανικές επιχειρήσεις;

Θα πρέπει αρχικά να αναζητήσει τη βοήθεια του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου. Η τεχνογνωσία που διαθέτουμε θα βοηθήσει να μεταφερθεί αποτελεσματικά το προϊόν ή η υπηρεσία της εταιρείας προς την αγορά της Γερμανίας, χαράσσοντας μια νέα οδό για τις ελληνικές εξαγωγές. Υποστηρίζουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, που θέλουν να διαγνώσουν ευκαιρίες, να εξετάσουν συνέργειες, να προχωρήσουν σε επαφές με θεσμούς και φορείς και παρέχουμε και την τεχνογνωσία μας στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Θα πρέπει βέβαια το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό και να γίνει μια προσπάθεια να γίνει ελκυστικό στα μάτια ενός καταναλωτή ή μιας εταιρείας, που προσεγγίζεται από εκατοντάδες ανάλογα προϊόντα και υπηρεσίες παγκοσμίως. Θα έλεγα όμως ότι η πρώτη κίνηση της επιχείρησης που εξετάζει το ενδεχόμενο να εξάγει στη Γερμανία θα πρέπει να είναι να επικοινωνήσει με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.



Σύντομα αναμένουμε την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Θεωρείτε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση;

Έχω την αίσθηση ότι το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποτελεί ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις η μείωση του συντελεστή φόρου και της φορολογίας στα μερίσματα. Θα απελευθερώσει αναπτυξιακούς πόρους. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει μια συνολική πολιτική, που να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η έλλειψη χρηματοδότησης αποτελεί για πολλές από τις επιχειρήσεις θηλιά στο λαιμό. Ιδίως για τις μικρές και μικρομεσαίες, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Είμαστε στους πρώτους μήνες μιας νέας κυβέρνησης και περιμένουμε να κερδηθεί το χαμένο έδαφος ετών.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να δούμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία;



Θα πρέπει να υπάρξει μια στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, όπου οι βασικοί του πυλώνες θα είναι οι επενδύσεις και εξαγωγές. Να απλοποιηθούν στον υπερθετικό βαθμό οι απαιτήσεις, που χρειάζεται μια επιχείρηση για να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. Να δοθούν ανάσες στις επιχειρήσεις έπειτα από χρόνια οικονομικής δυσκαμψίας. Πρέπει η σημερινή θετική συγκυρία να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποτελέσει βάση για την μελλοντική ανάπτυξη. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι μια απόφαση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά απαιτούνται δράσεις, που θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη απελευθέρωση του επιχειρηματικού μοντέλου στην Ελλάδα και θα οδηγήσουν σε ένα απλούστερο και σταθερότερο σύστημα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider