Νίκος Τσότσολας: Η έρευνα, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία για το δήμο Πεντέλης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νίκος Τσότσολας: Η έρευνα, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία για το δήμο Πεντέλης
Ένας ακαδημαϊκός αλλά και «άνθρωπος της αγοράς», υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Πεντέλης.

Ο Νίκος Τσόσολας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά και «άνθρωπος της αγοράς» ο οποίος έχει συμμετάσχει σε καινοτόμα αναπτυξιακά project κατεβαίνει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Πεντέλη 2020 και μιλά στο insider.gr για το πάντρεμα της ακαδημαϊκής εμπειρίας με την επιχειρηματικότητα, την υλοποίηση σημαντικών έργων στην Πεντέλη και τους νέους δρόμους ανάπτυξης για το δήμο.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr

1) Ποιο είναι το όραμά σας για την Πεντέλη;

Το όραμά μου για την Πεντέλη είναι μια μεγάλη αλλαγή: ο μετασχηματισμός της σε ένα Δήμο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βασικούς άξονες τα σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Γνωρίζω ότι η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου δεν είναι καθόλου εύκολη, αν λάβουμε υπόψη τα πολύ σημαντικά προβλήματα του τόπου μας, αλλά είναι εφικτή. Απαιτεί πλάνο 10ετίας, ικανούς ανθρώπους, με πάθος και με κοινό όραμα, και φυσικά πολλή δουλειά. Δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και αξιοποιώντας την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου να συμβάλλω στην επίτευξη του στόχου αυτού. Θα αξιοποιήσω τα επιστημονικά και ερευνητικά δίκτυα στα οποία μετέχω, αλλά και την εμπειρία που διαθέτω στην αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, για να γίνει η Πεντέλη ένας Δήμος παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

2) Είστε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά είστε και άνθρωπος της αγοράς. Έχετε αναπτύξει και κάποια καινοτόμα project. Θα μας πείτε δύο λόγια για αυτά και για το πώς θα μπορούσαν να συνδεθούν με μια ενδεχόμενη θέση σας στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Από το 1995 μέχρι σήμερα έχω συμμετάσχει στην υλοποίηση 34 ερευνητικών έργων, σε 12 εκ των οποίων ως Διευθυντής Έργου. Τα 2 τελευταία χρόνια μου έχουν εγκριθεί 6 ερευνητικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7.000.000 € σε ευρωπαϊκά και εθνικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, στους τομείς των νέων τεχνολογιών, των logistics και της επιστήμης των αποφάσεων. Θεωρώ ότι η εμπειρία μου στο σχεδιασμό και την υποβολή έργων προς χρηματοδότηση θα βοηθήσει το δήμο Πεντέλης στη υλοποίηση χρηματοδοτούμενων από κοινοτικά κονδύλια έργων που θα αλλάξουν την μορφή της Πεντέλης.

Επιπρόσθετα, αυτή την περίοδο τρέχω δύο πολύ σημαντικά projects τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο δήμο μας. Το πρώτο αφορά στην πλατφόρμα KalaΘos, μια μοναδική παγκοσμίως ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πλήρους και τεκμηριωμένης ιχνηλάτησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, η οποία έχει ενσωματωμένο σύστημα Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT) για την παρακολούθηση δεδομένων από αισθητήρες που είναι εγκαταστημένοι σε χωράφια, συσκευαστήρια, παλέτες και φορτηγά. Η τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει μέσα από αυτό το project μας δίνει τη δυνατότητα ως ερευνητική ομάδα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε άμεσα ένα σύστημα αισθητήρων που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα από διάφορα σημεία της πόλης και των δασών της Πεντέλης. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην πολιτική προστασία και στην περισσότερο εύρυθμη λειτουργία της πόλης.
Το δεύτερο project, που θα ήθελα να αναφέρω, αφορά εξ αντικείμενου την ορθή διοίκηση της πόλης με εστίαση στη διαφάνεια της λήψης των αποφάσεων και στη λογοδοσία της δημοτικής αρχής προς τους πολίτες. Πρόκειται για είναι ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποστήριξης Πολιτικών Αποφάσεων που εμπλέκει με ενεργό τρόπο τους πολίτες, τους εμπειρογνώμονες, τις υπηρεσίες του δήμου και τη δημοτική αρχή με στόχο τη λήψη των βέλτιστων κάθε φορά αποφάσεων.

3) Πιστεύετε ότι πέρα από το κομμάτι της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών θα μπορούσε ο δήμος σε συνεργαστεί και σε άλλα πεδία με τα πανεπιστήμια;

Είμαι υπέρμαχος της στενής συνεργασίας εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήδη η ομάδα μας έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών & Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων) για την εκπόνηση σειράς ερευνητικών μελετών και διπλωματικών εργασιών που θα στοχεύουν στην κατάθεση προς συζήτηση καινοτόμων ιδεών. Οι πρώτες συνεργασίες αφορούν σε τρία συγκεκριμένα αντικείμενα: (i) Το σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένου δικτύου πεζών και ποδηλάτων με στόχο το σεβασμό στον πεζό και στον ποδηλάτη παρέχοντας τη δυνατότητα για ασφαλή μετακίνηση από και προς όλες τις εισόδους της Πεντέλης. (ii) Την εκπόνηση ενιαίας κυκλοφοριακής μελέτης με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας μέσω του ελέγχου της ταχύτητας κίνησης των οχημάτων και (iii) Την εκπόνηση μελετών χωροθέτησης χώρων αναψυχής και άθλησης τόσο μέσα στον αστικό ιστό (γήπεδα, παιδικές χαρές) όσο και στο περιαστικό δάσος (μονοπάτια περιπάτου και ποδηλασίας, υποδομές αναψυχής).

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός ανοιχτής συζήτησης με τα πανεπιστήμια και τους πολίτες για την επιλογή των καλύτερων ιδεών προς υλοποίηση. Ήδη έχουμε θέσει σε λειτουργία το www.penteli-project.eu, ένα διαδικτυακό σημείο αναφοράς και συζήτησης καινοτόμων ιδεών για την Πεντέλη. Στο Penteli Project θα μπορεί να μετέχει ο οποιασδήποτε, κάτοικος ή φίλος της Πεντέλης, θέλει να συμβάλει ώστε να κάνουμε την πόλη μας παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider