Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία πριν τις προεδρικές εκλογές.

Με ήπιο ρυθμό συνέχισε να ανακάμπτει η αμερικανική οικονομία έως τις αρχές Οκτωβρίου, όπως εκτιμά η Fed στην έκθεσή της -Βeige Book- που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις διατηρούν επιφυλάξεις γύρω από το σκέλος των πωλήσεων το επόμενο διάστημα καθώς η αβεβαιότητα παραμένει, ειδικά όσο η πανδημία δείχνει για δεύτερη φορά «τα δόντια της».

H μεταποίηση συνέχισε να ανακάμπτει με ήπιο ρυθμό, με την αγορά κατοικιών να καταγράφει αυξημένη ζήτηση. Από την μολονότι η αύξηση της απασχόλης είναι αργή αυξήθηκε στις περισσότερες αμερικανικές περιφέρειες.

«Μάχη» για το εμβόλιο

Εθελοντής που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορονοϊό πέθανε όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο η κλινική δοκιμή θα συνεχιστεί στη Βραζιλία, παρά τον θάνατο του εθελοντή, όπως ανακοίνωσε η βραζιλιάνικη υγειονομική υπηρεσία Anvisa.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.

Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν Βραζιλιάνος. Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει σταματήσει δύο φορές την κλινική δοκιμή που διεξάγει στη Βρετανία, καθώς δύο άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν παρουσίασαν σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

Από τα δεδομένα των κλινικών μελετών φάσης III, τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος του έτους, οδηγώντας έτσι σε εγκρίσεις «έκτακτης ανάγκης» έως το τέλος του 2020/αρχές του 2021.

Ωστόσο, μετά από αυτή την εξέλιξη, εάν οι ρυθμιστικές και υγειονομικές αρχές  δώσουν το «πράσινο φως» σε πρώιμες εγκρίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε αυτά τα εμβόλια και να αποτρέψουν την ευρεία χρήση τους.

Δείκτες

Την Τετάρτη ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,35% στις 28.209 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 0,23% στις 3.435 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,28% στις 11.484 μονάδες.