Ποιους κινδύνους εγκυμονεί το ξέφρενο ράλι του Bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιους κινδύνους εγκυμονεί το ξέφρενο ράλι του Bitcoin
Καλπάζει το Bitcoin, αλλά οι «βετεράνοι» των κρυπτονομισμάτων προειδοποιούν πως το ράλι μπορεί να ανακοπεί πρόωρα. Τι λένε οι πιο αισιόδοξοι.

Κλίμα ευφορίας επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, με τους «ισχυρούς παίκτες» της Wall Street όχι μόνο να δελεάζονται, αλλά και να επιδίδονται σε μαραθώνιο, προκειμένου να χαράξουν την καλύτερη… επενδυτική στρατηγική για την επόμενη ημέρα.

Το Bitcoin άλλωστε συνεχίζει να κάνει το θαύμα του! Μετά από μια βουτιά άνω του 50% και τη διολίσθησή του στα χαμηλά των 4.000 δολαρίων τον περασμένο Μάρτιο, πλέον έχει κάνει δυναμικό comeback, έχει διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα των 11.000 δολαρίων και… συνεχίζει ακάθεκτο! Μόνο την Παρασκευή 31 Ιουλίου, το κρυπτονόμισμα διαπραγματευόταν πάνω από τα 11.300 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο άνω του 1%.

Διαβάστε επίσης:

Οι απαισιόδοξοι

Οι «βετεράνοι» ωστόσο των κρυπτονομισμάτων προειδοποιούν πως έχουν δει πολλές φορές στο παρελθόν αυτή τη ραγδαία μεταστροφή από το φόβο στην ευφορία και προβλέπουν… πόνο προσεχώς.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, οι κινήσεις του Bitcoin το τελευταίο διάστημα θυμίζουν… εποχές 2017, όταν το τότε ράλι ανακόπηκε πρόωρα, δίνοντας τη θέση του σε μια βουτιά άνω του 80% μέσα σε 12 μήνες.

Και σίγουρα είναι πολύ λίγοι όσοι έχουν ξεχάσει τι συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο. Το κρυπτονόμισμα μπορεί να είχε επιδοθεί σε ράλι, ξεπερνώντας τα 10.000 δολάρια, όμως κάθε ελπίδα χάθηκε όταν έκανε τη σκληρή εμφάνισή της η πανδημία του κορονοϊού.

«Το πρόβλημα με το Bitcoin είναι ένα… Είναι επικίνδυνα απρόβλεπτο, γιατί η ζήτηση για το συγκεκριμένο asset κινείται με βάση το συναίσθημα και όχι τα θεμελιώδη», επισημαίνει η εταιρεία ερευνών Chainalysis.

… και οι αισιόδοξοι

Την ίδια στιγμή, υπάρχει – όπως άλλωστε πάντα – και η άλλη όψη του νομίσματος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η εταιρεία ερευνών Glassnode, όταν το Bitcoin διαπραγματεύεται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 δολαρίων, όπως συμβαίνει τώρα, αυτό πρακτικά σημαίνει ένα πράγμα: Ότι το 93% επί του συνόλου του Bitcoin που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι κερδοφόρο. Πρόκειται, σύμφωνα τη Glassnode, για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Ο Vijay Ayyar, επικεφαλής της Luno, προβλέπει πως το κλίμα ευφορίας στα κρυπτονομίσματα θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας ώθηση από τις δράσεις των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.

«Η αποδυνάμωση του δολαρίου, σε συνδυασμό με το άλμα της τιμής του χρυσού ενισχύουν το κλίμα ευφορίας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, τα οποία εμφανίζονται ως η καλύτερη εναλλακτική επενδυτική επιλογή έναντι των παραδοσιακών/συμβατικών νομισμάτων», σχολιάζει, την ίδια ώρα, μερίδα αναλυτών στο Bloomberg.

«Είναι ελκυστική» δηλώνει για την αγορά κρυπτονομισμάτων ο Matt Maley, στρατηγικός αναλυτικός της Miller Tabak, εκτιμώντας πως «όσο υπάρχουν 'παίκτες' που δραστηριοποιούνται στην αγορά, τόσο θα ενισχύεται η δυναμική των κρυπτονομισμάτων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider