«Λάμπει» εν μέσω κορονοϊού ο χρυσός – Πού θα φτάσει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λάμπει» εν μέσω κορονοϊού ο χρυσός – Πού θα φτάσει
Τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου έχουν ενισχυθεί στα υψηλότερα επίπεδα της επταετίας, ξεπερνώντας τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές προστρέχουν στην «ασφάλειά του», προκειμένου να προστατευθούν από την πανδημία του κορονοϊού.

Σε πολυετή υψηλά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται ο χρυσός, το πολύτιμο μέταλλο που απέδειξε πως έχει εξαιρετικές «αντοχές» μέσα στην κρίση του κορονοϊού.

Ο χρυσός το τελευταίο διάστημα διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά ετών περίπου, ενώ έχει βάλει τροχιά για την… καλύτερη χρονιά του από το 2012.

Γιατί ανεβαίνει το πολύτιμο μέταλλο

Τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου έχουν ενισχυθεί σε επίπεδα πάνω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές προστρέχουν στην «ασφάλειά του», προκειμένου να προστατευθούν από τη δυσθεώρητη ζημιά που έχει προκαλέσει – και εξακολουθεί να προκαλεί – στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.

Όσο πιο μεγάλες είναι οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας, τόσο μεγαλύτερο «καύσιμο» για άνοδο βρίσκει ο χρυσός. Τη Δευτέρα «έπιασε» υψηλό επταετίας, καταγράφοντας άνοδο άνω του 1% στα 1.1770 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ μόνο την περασμένη εβδομάδα, η άνοδος του χρυσού έφτασε το 2,5%.

Από τις αρχές του έτους, το πολύτιμο μέταλλο μετρά κέρδη άνω του 16%, καθώς οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προχωρούν στη λήψη γενναίων μέτρων για τη στήριξη της ρευστότητας, μέσα στην «καταιγίδα» του κορονοϊού. Σύμφωνα με σημαντική μερίδα αναλυτών, η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας δίνει τον δικό της τόνο στην άνοδο του χρυσού.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

«Η τιμή του χρυσού αγγίζει υψηλά επτά ετών, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία των μετοχών δίνουν ώθηση στη ζήτηση για το μέταλλο», σχολιάζει ο Carlo Alberto De Casa, αναλυτής της ActivTrades. «Είναι ξεκάθαρο πως όσοι αγοράζουν χρυσό, αναζητούν ασφάλεια σε περίπτωση που ενισχυθεί η αβεβαιότητα και καταγραφεί νέα διόρθωση στα χρηματιστήρια», προσθέτει.

«Οι αγορές προεξοφλούν ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ αναμένουν τη ροή φθηνού χρήματος σε ολόκληρο τον κόσμο», εκτιμά ο αναλυτής της Commerzbank, Eugen Weinberg. «Οι φόβοι για οικονομική κρίση καλά κρατούν, με τον χρυσό να δρέπει τα οφέλη αυτής της κατάστασης», σημειώνει, κρίνοντας βέβαιη την ενίσχυσή του έως τα επίπεδα των 1.800 δολαρίων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι όσο η τιμή του χρυσού διατηρείται πάνω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά, τόσο πιο εύκολος θα είναι ο «δρόμος» της ανόδου.

«Δεν υπάρχει λόγος ότι κάποιος να αποφασίσει να πουλήσει χρυσό στις μέρες μας, ιδίως τώρα που διαπιστώνεται ρήγμα στις σχέσεις των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας», υποστηρίζει ο Tai Wong της BMO.

«Οι επενδυτές μοιάζουν απρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο σε μια εποχή που το μέλλον μοιάζει τόσο αβέβαιο», εκτιμά από την πλευρά του ο Phil Streible, στρατηγικός αναλυτής της Blue Line Futures.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider