Χρηματιστήριο: Γιατί «κάηκε» το January effect, τι «παίζει» τον Φεβρουάριο 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Γιατί «κάηκε» το January effect, τι «παίζει» τον Φεβρουάριο 

Το έτσι κι αλλιώς εξ αρχής αμφίβολο ως προς την… επικράτησή του, μια και αναλυτές αλλά και χρηματιστές σημείωναν ότι δεν βρίσκει και συχνά εφαρμογή, «January effect», ήτοι η ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο κατά τον πρώτο μήνα του έτους, επί της ουσίας ακυρώθηκε στην πράξη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στο τέλος του 2020 μια ανάσα από τις 810 μονάδες, μπορεί να «τσίμπησε» μερικούς πόντους στις πρώτες συνεδριάσεις του 2021 αλλά εν τέλει ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο στις 749 μονάδες, αφού πρώτα… κατάφερε για την ώρα να «πατήσει» κάπου στις 720-730 πριν ξαναδοκιμάσει για τις 750 μονάδες.

Αρα, επί της ουσίας, δεν είχαμε το περίφημο «January effect» και υπό μία έννοια η χρονιά ξεκίνησε με το αριστερό. Στο δια ταύτα, προφανώς και η διεθνής τάση θα αποτελέσει «κλειδί» για τη συνέχεια, εκτός αν το ΧΑ καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί, όπως και βασικό ρόλο θα παίξουν οι διαθέσεις των ξένων funds που καλούνται να… αποφασίσουν αν θα «ρίξουν κεφάλαια» στην δική μας ιδιαίτερη χρηματιστηριακή αγορά. Η οποία, είδε το τελευταίο διάστημα να ανεβαίνουν λίγο οι τζίροι σε πάνω από 70 εκατ. ευρώ, πλην όμως, μένει να φανεί αν οι traders λειτούργησαν με τη λογική του short, δηλαδή βλέπουν πρόσθετες πιέσεις, ή αν απλά είχε έρθει η ώρα για μείωση θέσεων ορισμένων ξένων funds αλλά και μερίδας εγχώριων διαχειριστών. Θα φανεί αν καταγράφηκε χαμηλό στις 730 μονάδες και επαναφορά ή αν πάμε σε σταδιακή αποχώρηση κάποιων χαρτοφυλακίων. Σε κάθε περίπτωση, σε εβδομαδιαία βάση ο Γ.Δ. έχασε 3,8% και σε μηνιαία 7,4%.

Βέβαια, το 2020 δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για το ΧΑ, αν και το τελευταίο δίμηνο έδωσε σημαντική απόδοση και ίσως και την… ψευδαίσθηση ενός θετικού έτους. Το γεγονός άραγε ότι ξεκίνησε το 2021 με πτώση σε βασικούς δείκτες και δεικτοβαρείς μετοχές σημαίνει ότι «χάλασε και η σούπα» για όλο το έτος;

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, «αφενός είναι πολύ νωρίς για να βγει συμπέρασμα για τη συνέχεια μια και όπως έχει φανεί γενικότερα η κατάσταση είναι ρευστή σε πολλά μέτωπα, αφετέρου δεν έχουν ακόμα διαταραχτεί σε τέτοιο βαθμό τα τεχνικά όρια δεικτών και μετοχών ώστε να μιλάμε για red alert στο ταμπλό. Για την ώρα, και μέχρι να αλλάξει αυτή η εικόνα, έχουμε να κάνουμε με μια διόρθωση τιμών και όχι με ριζική αλλαγή προσέγγισης».

Πλην όμως, οι σαφώς πιο ενθουσιώδεις εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά στο ΧΑ, όπως αυτές είχαν «χτιστεί» βάσει των προσδοκιών που δημιούργησε το φίνις του 2020 και η εκκίνηση του 2021, έχουν δώσει τη θέση τους στον σχετικό προβληματισμό. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι από τώρα… «σήμανε η λήξη του παιχνιδιού»! Αυτό που πρέπει να υπάρχει σαφώς πιο υπογραμμισμένο στο πίσω μέρος του μυαλού των επενδυτών είναι ότι «ακόμα και αν η αγορά κινηθεί ανοδικά και δει φέτος υψηλότερα νούμερα, όπως αρκετοί ευελπιστούν, αυτό δεν θα γίνει non stop, θα έχει διακυμάνσεις, μεταβλητότητα, θα υπάρχουν μπρος-πίσω», σημείωσε στο insider παράγοντας της αγοράς.

Για να συμπληρώσει ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας, των εμβολιασμών, τα πραγματικά απόνερα σε κάποιους κλάδους της οικονομίας, την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες σχετικά με το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, με το πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση αλλά και οι ενδιαφερόμενοι στο μέτωπο των επενδύσεων-ιδιωτικοποιήσεων».

Προφανώς λοιπόν, μπορεί κάπως να «έπεσαν τα φτερά» των επενδυτών, αλλά για την ώρα δεν έχουν «χαλάσει τα υλικά που θεωρητικά θα μπορούσαν να στηρίξουν το ΧΑ», σημείωσε με νόημα έτερο στέλεχος του χώρου. Που παράλληλα, έδειξε προς το μέτωπο των διεθνών αγορών, των ανησυχιών ότι κάποια στιγμή θα λάβει χώρα μια διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια, προς την πλευρά των ΗΠΑ και της νέας πολιτικής υπό τον πρόεδρο Biden, όπως όμως έδειξε και προς την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζιτών, ιδίως σε Fed και ΕΚΤ, για το κατά πόσο θα συνεχίζουν να είναι ή όχι υποστηρικτικές προς τις μετοχές οι αποφάσεις τους.

Κατά συνέπεια, αν και μπορεί να μην έχει διαταραχθεί εντελώς το κλίμα (ούτε και στις ΗΠΑ, άλλωστε ο S&P υποχώρησε μόλις 1,1% τον Ιανουάριο), δεδομένου ότι οι… παραδοχές της ανόδου εύκολα μπορούν να «κολλήσουν» στις ευρύτερες συνθήκες, η τακτική του stock picking, της επιλεκτικής τοποθέτησης σε τίτλους και όχι σε… μαζικές τοποθετήσεις ανά κλάδους ή δείκτες, λογικό είναι να αποτελεί μια τακτική που υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αγορές «ευαίσθητες» σαν τη δική μας που έχει τα χαρακτηριστικά μιας emerging market. Άλλωστε, για πολλούς «παίκτες» οι διορθώσεις αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τοποθετήσεις ή και ενίσχυση θέσεων, εκτός πια και να μιλάμε για συνθήκες πανικού στις οποίες οι περισσότεροι «αποφεύγουν να πιάσουν το μαχαίρι που πέφτει».

Και ερχόμαστε στον Φεβρουάριο. Με εκκίνηση λοιπόν από τις 749,46 μονάδες, ο μήνας έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι από τεχνικής πλευράς, ο Γενικός Δείκτης έχει στηρίξεις σε κοντινή απόσταση κάπου στη ζώνη 725-735 μονάδων, αποτελεί ζητούμενο η επιβεβαίωση των 750 μονάδων ενώ μια πρώτη αντίσταση υπάρχει 25 μονάδες υψηλότερα. Κατ’ αρχάς, ο μήνας έχει τραπεζικό ενδιαφέρον, πέραν του γεγονότος ότι ο κλάδος έτσι και αλλιώς είναι βαρόμετρο.

Ανακοινώθηκαν ήδη οι παραδοχές για τα stress tests, που δεν φαίνονται να είναι «βαριά» για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ σημειώνεται ότι μέσα στον μήνα, προς τα τέλη, θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα για το έτος 2020. Ο κλαδικός δείκτης έχει ελάχιστη τιμή εβδομάδας αλλά και μήνα τις 405 μονάδες και υψηλή τις 476 και 538 μονάδες αντίστοιχα (είναι και υψηλό τριμήνου), ενδεικτικό του εύρους της κίνησης. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς δεν είχαν την ίδια κίνηση σε επίπεδο μήνα ή και περισσότερο, οπότε, απαιτείται «μια ματιά» στα διαγράμματα. Ενώ και σε επίπεδο εβδομάδας π.χ. ΕΤΕ και Alpha είχαν καλύτερη εικόνα, με την ΕΤΕ να έχει και την εκκρεμότητα με την Ασφαλιστική.

Πέραν όμως των τραπεζών, η αγορά εστιάζει και σε μετοχές άλλων κλάδων με ενδιαφέρον. Προφανώς ξεχωρίζουν οι ενεργειακές, όπως η Mytilineos (ανακοινώνει και αποτελέσματα), η ΔΕΗ με τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ (αν και η μετοχή μετά το ράλι λίγο «έκατσε»), η Τέρνα Ενεργειακή που «είχε» ειδήσεις τον Ιανουάριο (απορρίμματα, φωτοβολταϊκά), μαζί με τα διυλιστήρια προφανώς (Motor Oil, ΕΛΠΕ) που δεν έχουν «τσιμπήσει» σε όρους κεφαλαιοποίησης άρα… τσεκάρονται από τους traders.

Ενώ υπό παρακολούθηση είναι και οι «εμπορικές» για ευνόητους λόγους, όπως η Jumbo (άλλωστε σηματωρός θεωρείται), Sarantis, Fourlis κ.α., με την αγορά να προσπαθεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημίας.

Περιττό να καταγράψουμε ότι υπό παρακολούθηση είναι και η Ελλάκτωρ μετά το «proxy war 2» αλλά και πως η «επόμενη μέρα» στον όμιλο θα επηρεάσει γενικότερα των κλάδο και τις άλλες μετοχές, όπως βέβαια και η ΤΙΤΑΝ, τόσο γιατί δεν είχε ακολουθήσει το ράλι των προηγούμενων μηνών, όσο και γιατί αναμένει νέες «δουλειές» σε Ελλάδα και ΗΠΑ (πακέτο Biden), η Viohalco (έχασε 9%-10% τον Ιανουάριο) και η Coca Cola (ανάλογη πτώση). Να αναφέρουμε ότι δύο βασικοί leaders του ΧΑ, οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, έχασαν περί το 10% και 7,5% αντίστοιχα σε βάθος 30 ημερών και προφανώς η πορεία τους είναι καταλυτική. Βέβαια, πονταρίσματα υπάρχουν και στις χαμηλότερες χρηματιστηριακές βαθμίδες, πλην όμως, η ευρύτερη τάση δίνεται από τα χαρτιά του FTSE 25, ωστόσο, καλό είναι να μπαίνουν υπό παρακολούθηση διεργασίες και εξελίξεις στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.