Χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες για το 2021 μετά το -11,75% του 2020

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες για το 2021 μετά το -11,75% του 2020
Οι καταλύτες αλλά και οι παγίδες του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το νέο έτος. Οι 3+1 παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της εγχώριας αγοράς.

Με μια «γλυκόπικρη» γεύση αποχαιρέτησε το ταραχώδες 2020 που συγκλόνισε την ανθρωπότητα εξαιτίας της εμφάνισης πανδημίας του κορονοϊού η εγχώρια αγορά, καθώς από τη μία μπορεί να κατάφερε να αφυπνιστεί και να επανέλθει σε ένα βαθμό από τα χαμηλά του Μαρτίου (469,55 μονάδες), αλλά από την άλλη, οι απώλειες «κλείδωσαν» στο 11,75%, εξανεμίζοντας 7,75 δισ. ευρώ.

Πιάνοντας λοιπόν το νήμα από το τελευταίο δίμηνο (Νοέμβριος, Δεκέμβριος) όπου η ψυχολογία της αγοράς άλλαξε άρδην όπως και η μεσομακροπρόθεσμη τάση, με σημαντική βελτίωση του flow και αύξηση του ενδιαφέροντος από στρατηγικούς επενδυτές, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να προσεγγίσει τις 840 μονάδες σε πρώτη φάση, με τη μεγάλη εικόνα στις 950 μονάδες, όπου ολοκληρώνεται ο σχηματισμός αντιστροφής.

Tη διαφορά μπορεί επίσης να κάνει και το γεγονός πως η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των αναδυόμενων αλλά και με βάση την 5ετία και τη 10ετία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως ξένα funds και επενδυτικές τράπεζες καταστρώνοντας τις στρατηγικές τους για το νέο έτος στρέφουν το βλέμμα τους στις αναδυόμενες αγορές, στις value μετοχές, και στα small caps που θεωρούνται φθηνά, με διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων και επανατοποθέτηση σε κλάδους που στηρίζουν το «The Next Big Thing» (fintech, 5G) και μπορούν υπεραποδώσουν καθώς οι οικονομικές συνθήκες ομαλοποιούνται.

insider

 

Έτσι, η ελληνική αγορά έχοντας υποαποδώσει το 2020, μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από αυτή την επενδυτική στροφή καθώς η αποτίμησή της για τους επόμενους μήνες (forward P/E) είναι χαμηλότερη από αυτή των αναδυόμενων και των αναπτυγμένων αγορών. Συγκεκριμένα εκτιμάται στο 13,82χ έναντι 14,66χ του MSCI των αναδυόμενων αγορών και του 19,6χ των αναπτυγμένων. Ισχυρό σήμα στα διεθνή επενδυτικά «ράνταρ» στέλνει και η υψηλή μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece που φτάνει το 4,4%, έναντι 2,16% στις αναδυόμενες, με το δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στο 2,65χ.

Πέραν τούτου ωστόσο, σημαντική ώθηση στο Χρηματιστήριο μπορούν να δώσουν και τα επιχειρηματικά deals για τα οποία «διψάει» η αγορά, αλλά και η εντονότερη παρουσία ξένων κεφαλαίων σε κλάδους όπως ο κατασκευαστικός, η ενέργεια και η πληροφορική και σε έργα που βρίσκονται κοντά στην έναρξή τους.

Οι καταλύτες και οι παγίδες

Ωστόσο χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα και δείγμα, οι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της αγοράς θα είναι τόσο η ταχύτητα και ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας , όσο και τα «πακέτα» δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης και οι κινήσεις στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

  • Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο και παράγοντα αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, αλλά και ευρύτερα. Η αχτίδα αισιοδοξίας που διαφαίνεται από την έναρξη των εμβολιασμών, έρχεται να ισοσκελιστεί από το περιορισμένο ευρωπαϊκό πλάνο, αλλά και το νέο στέλεχος του ιού που μπορεί να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα περιοριστικά μέτρα μετακυλίοντας τις προοπτικές ανάπτυξης προς το β' τρίμηνο του 2021. Μια τέτοια εξέλιξη, πιθανώς να επιφέρει πιέσεις σε αρκετούς τίτλους της εγχώριας αγοράς που έχουν προεξοφλήσει αρκετά έντονα μια επάνοδο της οικονομίας από τις αρχές του έτους.

  • Από την άλλη, η αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ΕΣΠΑ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία υλοποίησης δράσεων προστιθέμενης αξίας «περνώντας» σε εισηγμένες που θα τρέξουν διάφορα project, ισχυροποιώντας τη θέση τους. Παράλληλα, στην προσπάθεια να επιταχυνθούν οι προσπάθειες επίτευξης των υψηλών αναπτυξιακών και δημοσιονομικών στόχων, διάφορα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στην ενέργεια και στον ψηφιακό μετασχηματισμό ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Τα κεφάλαια αυτά σε συνδυασμό με την στήριξη και ανατροφοδότηση της επιχειρηματικότητας μετά το πέρας της πανδημίας θα αποτελέσουν τους κινητήριους μοχλούς για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου οι ισχυρότεροι ξένοι οίκοι έχουν στείλει «σήμα αναβάθμισης» μέσω των ευρωπαϊκών στηριγμάτων, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

  • Εκτός αυτού στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίζουν να στηρίζουν και να τροφοδοτούν τις αγορές μέσω του φθηνού χρήματος που διοχευτεύουν στα τραπεζικά συστήματα, αλλά και μέσω των προγραμμάτων αγοράς κρατικών ομολόγων. Παράλληλα, το ευνοϊκό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2023, δίνοντας τα χρονικά περιθώρια στις κυβερνήσεις να μπορέσουν να ανασυνταχθούν δημοσιονομικά, με τα υψηλά ελλείμματα και τους τεράστιους όγκους δημοσίων και εταιρικών χρεών να απειλούν ωστόσο το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα. Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει είναι πώς οι κεντρικές τράπεζες θα «αποτραβηχτούν» από όλο αυτό που δημιούργησαν, και αν αντισυμβατικότητα των εργαλείων τους έχει όρια.

  • Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ξεχωρίζει η επίτευξης συμφωνίας για το Brexit και η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο που θα δώσει έμφαση στην αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ. Από την άλλη μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες, γύρω από την χαρτογράφηση της πολιτικής του, είναι αν και πότε θα αποκλιμακώσει την εμπορική διένεξη με την Κίνα, γεγονός που ταλάνισε ιδιαίτερα τις αγορές επί προεδρίας Τραμπ. Από την άλλη, η κρίση στα ελληνοτουρκικά δείχνει να περνάει σε μια φάση εκτόνωσης, με τον αστάθμητο παράγοντα, παρ'ολα αυτά που ακούει στο όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καιροφυλακτεί, όσο η ΕΕ δεν «δείχνει τα δόντια της». Το κενό αυτό φρόντισαν για την ώρα να καλύψουν οι ΗΠΑ επιβάλλοντας κυρώσεις για την ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider