Νέα «βουτιά» καταγράφει το πετρέλαιο - Ανησυχία στην αγορά για την επόμενη μέρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα «βουτιά» καταγράφει το πετρέλαιο - Ανησυχία στην αγορά για την επόμενη μέρα
Πτώση άνω του 20% καταγράφει το αργό.

Νέα «βουτιά» καταγράφουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου τη Δευτέρα στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι η παγκόσμια αποθηκευτική ικανότητα εξαντλείται και αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι περικοπές παραγωγής δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν πλήρως την κατάρρευση της ζήτησης από την πανδημία του COVID-19.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (15.18 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει πτώση κατά 21,66% και διαπραγματεύεται στα 13,28 δολάρια και το μπρεντ κατά 5,69% και διαπραγματεύεται στα 20,22 δολάρια.

Διεθνείς αναλυτές: Έρχονται δύσκολες εποχές

Το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία από το lockdown φάνηκε περίτρανα στις 20 Απριλίου όπου η τιμή αναφοράς των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου του Μαΐου κατέρρευσαν στα -38 δολάρια το βαρέλι. Αυτό ήταν κάτι πρωτοφανές στην πρόσφατη ιστορία όπου εδώ και 40 χρόνια η τιμή δεν είχε πέσει κάτω από τα 10 δολάρια.

Σε λίγους μόνο μήνες, η πανδημία του κορονοϊού σχεδόν εκμηδένισε τη ζήτηση καυσίμων, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι περιορίζουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Πρόκειται για ένα «επίτευγμα» το οποίο δεν είχαν καταφέρει ούτε οι μεγαλύτερες οικονομικές υφέσεις ούτε οι πόλεμοι.

Παρόλο που οι αρνητικές τιμές μπορεί να μην επιστρέψουν, παράγοντες της παγκόσμιας βιομηχανίας θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν προάγγελος μιας δύσκολης εποχής όπου οι μεγάλες επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο τα τελευταία χρόνια και η υπερπροσφορά δεν αφήνουν περιθώρια διόρθωσης ειδικά όταν η πτώση της ζήτησης αναμένεται να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες.

«Αυτό που συνέβη στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης την προηγούμενη μέρα έδειξε ότι τα πράγματα αρχίζουν να χειροτερεύουν νωρίτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Frederick Lawrence, αντιπρόεδρος οικονομικών και διεθνών υποθέσεων στην Ανεξάρτητη Ένωση Πετρελαίου της Αμερικής.

«Ο κόσμος λαμβάνει μηνύματα από τις εταιρείες αγωγών ότι δεν μπορούν πλέον να πάρουν το αργό τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν την παραγωγή από τα κοιτάσματα», σημειώνει.

Σε δύσκολη θέση οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις

Στη Ρωσία, η οποία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου, η βιομηχανία σκέφτεται να καταφύγει στην καύση του πετρελαίου της για να το βγάλει από την αγορά, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Ο νορβηγικός πετρελαϊκός γίγαντας Equinor μείωσε το τριμηνιαίο μέρισμά του κατά τα δύο τρίτα. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται οικονομικά αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp, BP PLC και Royal Dutch Shell PLC. Όλοι αναμένεται να ανακοινώσουν περαιτέρω περικοπές δαπανών ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εταιρείες σκοπεύουν να διαχειριστούν τα μερίσματα.

«Το παγκόσμιο κλίμα είναι τρομερό», ανέφερε πηγή πετρελαϊκής εταιρείας στη Βενεζουέλα.

Η αγορά «δένει» τα χέρια όλων των παραγωγών. Σε όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις και εταιρείες ετοιμάζονται να κλείσουν την παραγωγή και πολλές το έχουν ήδη κάνει.

Η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά 29 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider