Αισιοδοξία για ισορροπία στην αγορά πετρελαίου εκφράζουν διεθνείς αναλυτές καθώς εκτιμούν ότι οι προσπάθειες για μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Το «ταξίδι προς μια ισορροπημένη αγορά» θα χρειαστεί χρόνο και μάλιστα μπορεί να καταλήξει σε «μαραθώνιο», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ + που ξεκίνησαν αυτό το μήνα πιθανόν να θέσουν έναν κατώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου, αλλά αυτό θα απαιτήσει χρόνο προκειμένου να διαφανεί η επίδραση των μειώσεων στην παραγωγή.

Σημαντικό ρόλο βέβαια θα διαδραματίσει και η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης η οποία θα καθορίσει και τη ζήτηση. Τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο μετά την παρουσίαση στοιχείων που έδειξαν ότι η κάμψη της ανάπτυξης στην Κίνα, δεν ήταν τόσο μεγάλη, όσο περίμεναν μερικοί αναλυτές.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφονται στα 62,94 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 24 σεντς ή 0,4%. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημειώνουν άνοδο κατά 25 σεντς ή 0,5% στα 54,05 δολάρια το βαρέλι.