Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή μετά από την δημοσιοποίηση αναφοράς του ΟΠΕΚ σύμφωνα με την οποία η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες-μέλη του, μειώθηκε δραστικά τον Δεκέμβριο του 2018.

Μια έκθεση της Wall Street Journal, την Πέμπτη, που ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων δασμών που επιβάλλονται στις κινεζικές εισαγωγές, ενισχύει επίσης τις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, αναφέρουν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι εξαρχής,  η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ταϊβάν έχουν λάβει εξαιρέσεις από την Ουάσινγκτον

«Η αισιοδοξία που σχετίζεται με το εμπόριο ενίσχυσε τις ασιατικές αγορές», δήλωσε σε σημείωμα ο Jasper Lawler, επικεφαλής έρευνας στον όμιλο London Capital.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μείωσαν σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο πριν από την έναρξη ισχύος νέας συμφωνίας για τον περιορισμό της προσφοράς την 1η Ιανουαρίου, υποδεικνύοντας ότι οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει έντονα την αποφυγή συσσώρευσης αποθεμάτων το 2019, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας περιορίζει τη ζήτηση.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε στη μηνιαία έκθεσή του ότι η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 751.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Δεκέμβριο στα 31,58 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση σε μηνιαία βάση σε σχεδόν δύο χρόνια.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφονται στα 52,62 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 55 σεντς ή 1,1%.
Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, σημειώνουν άνοδο κατά 54 σεντς ή 0,9% στα 61,72 δολάρια το βαρέλι.