«Ανακωχή» στις 755 μονάδες με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανακωχή» στις 755 μονάδες με το βλέμμα στις ΗΠΑ

«Φρένο» στο πτωτικό σερί των έξι συνεχόμενων συνεδριάσεων πάτησε ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο την Τρίτη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 755 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,65%, με τον τζίρο να μην υπερβαίνει τα 44 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, οι πωλητές φαίνεται πως αποφάσισαν –προσωρινά- να σταθούν στα μετόπισθεν σε αναμονή των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται για τις τράπεζες στο επόμενο διάστημα.

Το τοπίο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον «πόλεμο» που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι το τελευταίο διάστημα δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα –ούτε, φυσικά, και το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις συστημικές τράπεζες μετά τα stress tests στις αρχές του έτους.

«Το ζητούμενο είναι αν η φάση αυτή θα σηματοδοτήσει μια φάση συσσώρευσης για τη χρηματιστηριακή αγορά με το επίπεδο των 746 μονάδων να συνιστά κομβικό επίπεδο στήριξης και το Γενικό Δείκτη να διαγράφει διαδρομές ανοδικής κίνησης λελογισμένων ορίων ή θα διακοπεί η ανακωχή και θα επανέλθει η πλαγιοκαθοδική κίνηση», επισημαίνει ο κ. Τζάνας.

Η απάντηση εξαρτάται από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών που προσλαμβάνουν ιδιαίτερο βάρος. Την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s που επανεξετάζει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας και δεν αποκλείεται να ακούσουμε θετικές ειδήσεις, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα.

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός είναι η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον με τους επενδυτές να αναμένουν κάποιο σχόλιο για την Ελλάδα. Το καλό σενάριο θα ήταν το ΔΝΤ να σχολιάσει θετικά το ελληνικό πρόγραμμα ώστε να ενισχυθούν οι προσδοκίες για έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως το τέλος του έτους.

Τρίτος «σταθμός» είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η προσδοκία εδώ είναι να αναπτυχθούν προσδοκίες γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδος και νέων κεφαλαιακών ροών για επενδύσεις.

Υπό προϋποθέσεις, επομένως, είναι δυνατό να ξετυλιχθεί ένα θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία που να σηματοδοτεί επιτάχυνση της ανάπτυξης για το 2018, με ανάλογα θετική επίδραση και στο χρηματιστήριο, εκτιμά ο κ. Τζάνας. Επί του παρόντος, σημειώνει, ελπιδοφόρο μήνυμα έδωσε η έκβαση της έκδοσης του καλυμμένου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας (750 εκ. προς 2,9%) που συνιστά μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς την τράπεζα που σύντομα θα απεξαρτηθεί από τον ELA και θα μπορεί να αυξήσει τις πιστοδοτήσεις της, διαχέοντας θετικό μήνυμα στο χρηματιστήριο αλλά και τον οδικό χάρτη και για τις άλλες τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider