ΧΑ: Οι τραπεζικές μετοχές πιέζουν τον Γενικό Δείκτη

Δημήτρης Ζάντζας
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΧΑ: Οι τραπεζικές μετοχές πιέζουν τον Γενικό Δείκτη
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες οδηγούν τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.080 μονάδες.

Upd. 15:03

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες έως και άνω του 1% την Τρίτη, εν μέσω μικτών τάσεων στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο εξωτερικό, η συζήτηση επικεντρώνεται όχι μόνο στο ενδεχόμενο νέας μείωσης επιτοκίων από τη Fed κατά την αυριανή της συνεδρίαση, αλλά και στην προοπτική περαιτέρω μειώσεων μέσα στο 2026. Στο πλαίσιο αυτό, ξένοι αναλυτές εστιάζουν στη λήξη της θητείας του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τον ερχόμενο Μάιο, αλλά και στην υποψηφιότητα του Κέβιν Χάσετ για το αξίωμα, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ με ξεκάθαρες και δημόσια διατυπωμένες απόψεις για τη νομισματική πολιτική.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στην Ευρώπη ανοίγει η συζήτηση για το ενδεχόμενο ο κύκλος μειώσεων επιτοκίων στην Ευρωζώνη να πλησιάζει στο τέλος του, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Berenberg, οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν πιθανές αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων το 2026 και αυτές οι -δυνητικά- αποκλίνουσες εξελίξεις μεταξύ Fed και ΕΚΤ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο δολάριο το επόμενο έτος.

Η Commerzbank σχολιάζει πως οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, μετά τις δηλώσεις της Σνάμπελ, υποδηλώνουν πιθανότητες 30% για μια αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο 2026, αν και εκτιμά ότι οι πραγματικές πιθανότητες είναι χαμηλότερες.

Εντός συνόρων, η αγορά συνεχίζει να κινείται με άξονα τις 2.100 μονάδες και, ειδικά αν ο τζίρος δεν ξεφύγει από τα «παραδοσιακά» για τον Δεκέμβριο επίπεδα, δύσκολα θα ξεκαθαρίσει η τάση.

Λίγο μετά τις 15:00 ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 2.084,87 μονάδες με απώλειες 1,11%, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών.

Πτωτικά και ο δείκτης των τραπεζών, που υποχωρεί 2,09% στις 2.315,77 μονάδες.

Στο σύνολο του ταμπλό 44 μετοχές κινούνται σε θετικό έδαφος, 70 σε αρνητικό και 37 διαπραγματεύονται αμετάβλητες.

Ο μέχρι στιγμής τζίρος διαμορφώνεται σε 106,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων €10,11 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αναλυτικά από τη σύνθεση του FTSE Large Cap, ο ΟΠΑΠ ξεχωρίζει ενισχυμένος 1,09% στα 18,55 ευρώ, ενώ με μικρότερα κέρδη ακολουθούν οι ElvalHalcor (+0,59%), ΕΥΔΑΠ (+0,54%), Jumbo (+0,36%), ΟΤΕ (+0,35%), Τρ. Κύπρου (+0,25%), Motor Oil (+0,20%). Μικρά κέρδη καταγράφουν και οι Coca-Cola HBC (+0,19%), Σαράντης (+0,16%) και Aegean (+0,14%).

Αμετάβλητη στα 7,12 ευρώ η Lamda Development, όπως και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 25,50 ευρώ.

Στον αντίποδα οι Aktor και Τρ. Πειραιώς καταγράφουν απώλειες 1,35% και 1,04% αντίστοιχα. Περί του 0,9% υποχωρούν οι Optima και Τιτάν, ενώ ακολουθούν σε αρνητικό έδαφος, μεταξύ άλλων, οι μετοχές των Eurobank (-0,81%), ΕΤΕ (-0,77%), Cenergy (-0,75%), Alpha Bank (-0,75%), Metlen (-0,73%) και ΔΕΗ (-0,28%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

ΕΦΚΑ: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από 1η Μαρτίου

Ακίνητα: «Τρέχουν» οι τιμές, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν - Η τάση και οι ακριβές περιοχές

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ποιοι υποβάλλουν για πρώτη φορά - Τι ισχύει για τους 18άρηδες

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider