Το «φράγμα» των 20.000 μονάδων «έσπασε» για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Dow Jones.
Με το «καλημέρα» της συνεδρίασης της Τετάρτης στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέρριψε όχι μόνο ένα ακόμη ρεκόρ, αλλά έφτασε – και ξεπέρασε – ένα σημείο ορόσημο για την πορεία του.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Dow Jones έφτασε από τις 19.000 μονάδες στις 20.000 μονάδες μέσα σε μόλις 42 ημέρες! Ο βιομηχανικός δείκτης κάλυψε απόσταση… 1.000 μονάδων μέσα σε 42 ημέρες!
Το ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η αμερικανική αγορά τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από την αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Ο Τrump ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στις 20 Ιανουαρίου. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί για αλλαγές στην εταιρική φορολόγηση, γεγονός που έχει «καλωσορίσει» και περιμένει με ανυπομονησία η διεθνής επενδυτική κοινότητα.
Ειδικότερα, λίγο πριν τις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,50% στις 20.013,72 μονάδες, ο Νasdaq σημειώνει άνοδο 0,64% στις 5.636,80 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,50% στις 2.290,90 μονάδες.
Από την 8η Νοεμβρίου 2016, ημέρα της εκλογικής νίκης του Donald Trump, ο Dow Jones μετράει κέρδη σχεδόν 9%, ο S&P 500 σχεδόν 7%, ενώ ο Nasdaq έχει συγκεντρώσει κέρδη σχεδόν 8%.
Τι σημαίνει η άνοδος του Dow Jones στις 20.000 μονάδες
Το μετεκλογικό ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί η Wall Street δεν λέει να κοπάσει... Ήταν μόλις 22 Νοεμβρίου όταν ο Dow Jones ξεπέρασε τις 19.000 μονάδες.
«Πόσο σημαντική είναι πραγματικά η άνοδος του Dow Jones;», είναι το ερώτημα που θέτει το πρακτορείο Marketwatch, αναζητώντας απαντήσεις στους κύκλους των αναλυτών.
Για ορισμένους παράγοντες της αγοράς – κυρίως για τα πιο πρακτικά μυαλά εξ αυτών – οι 20.000 μονάδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα άθροισμα των κερδών των εισηγμένων στον δείκτη μετοχών.
Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να τονιστεί είναι και το εξής: Η κάλυψη 1.000 μονάδων για έναν χρηματιστηριακό δείκτη δεν είναι η ίδια που ήταν παλαιότερα. Όταν, για παράδειγμα, ο Dow Jones, σκαρφάλωσε από τις 1.000 στις 2.000 μονάδες το 1987, τότε μιλούσαμε για άνοδο της τάξης του 100%. Σήμερα, η ενίσχυση του βιομηχανικού δείκτη από τις 19.000 στις 20.000 μονάδες δεν αντιπροσωπεύει τίποτα περισσότερο από μια άνοδο του 5%.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και μια ακόμη μεγάλη αλήθεια: Ο Dow Jones κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στις καρδιές των πιο ενεργών επενδυτών της Wall Street.
«Για την πλειοψηφία των Αμερικανών, ο Dow Jones όχι μόνο καθρεφτίζει, αλλά και αντιπροσωπεύει το σύνολο της αμερικανικής αγοράς. Τα… μεγάλα νούμερα πάντα τραβούν την προσοχή. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα… μεγάλα νούμερα ήρθαν λίγο καιρό μετά τις αμερικανικές εκλογές», σχολιάζει ο Nicholas Colas, στρατηγικός αναλυτής της Convergex.
«Οι 20.000 μονάδες είναι ένα ψυχολογικό όριο και τίποτα περισσότερο σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των επενδυτικών μας κινήσεων», σημειώνει, από την πλευρά του, ο Mike Bailey, επικεφαλής του τμήματος ερευνών FBB Capital Partners, εταιρείας με υπό διαχείριση assets που ξεπερνούν σε αξία τα 900 εκατ. δολάρια.
«Το επίπεδο των 20.000 μονάδων από μόνο του δεν λέει τίποτα. Αποκτά σπουδαιότητα όταν συγκριθεί με την ευρύτερη εικόνα της αγοράς. Συνήθως τα μεγάλα... νούμερα μετατρέπονται γρήγορα σε… πλαφόν και απαιτούν πολλή ενέργεια για να ξεπεραστούν. Οι περισσότεροι δεν σκέφτονται το όριο των 20.000 μονάδων αυτό καθεαυτό, αλλά μέχρι που μπορεί να φτάσει ο βιομηχανικός δείκτης μετά από αυτό», επισημαίνει ο Brad McMillan, manager της Commonwealth Financial Network.
Για άλλους, ωστόσο, αναλυτές, το μείζον ζητούμενο δεν αφορά ενδεχόμενους «πανηγυρισμούς» για την εκτίναξη του Dow Jones στις 20.000 μονάδες, αλλά το πόσο τελικά… άργησε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Γιατί για τη συγκεκριμένη μερίδα αναλυτών, ο βιομηχανικός δείκτης έπρεπε από καιρό να «φλερτάρει» με το «οχυρό» των 20.000 μονάδων.
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, εάν ο Dow Jones κατέγραφε, αυτό τον αιώνα, τα κέρδη που κατέγραφε, τον αμέσως προηγούμενο αιώνα, σήμερα θα έπρεπε να διαπραγματεύεται – είτε το πιστεύετε, είτε όχι – στα δυσθεώρητα επίπεδα των 24.000 μονάδων.
Ορισμένοι αναλυτές προχωρούν αρκετά βήματα παραπέρα και φτάνουν στο σημείο να αναρωτιούνται πότε ο Dow Jones θα φτάσει… στις 100.000 μονάδες! Σήμερα, η προοπτική αυτή μοιάζει αδύνατη. Το ίδιο αδύνατη όμως έμοιαζε πίσω στο… 1980, η προοπτική κάποια μέρα ο Dow να φτάσει στις 20.000 μονάδες. «Όλα μπορούν να συμβούν. Είναι σχεδόν βέβαιο πως κάποια στιγμή μέσα στον αιώνα μας ο Dow Jones θα φτάσει τελικά τις 100.000 μονάδες», υποστηρίζει το Marketwatch.
Από την ανάλυση συγκεκριμένων στοιχείων προκύπτει ότι, με ετήσιες αποδόσεις 6%, ο Dow Jones θα μπορούσε να σκαρφαλώσει στις 100.000 μονάδες το… 2044!