Ποιες μετοχές έδωσαν το θετικό πρόσημο στο ΧΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες μετοχές έδωσαν το θετικό πρόσημο στο ΧΑ
Το 25% περίπου της συναλλακτικής δραστηριότητας καλύφθηκε μόνο από την Εθνική. Περίεργα κλεισίματα λόγω triple witching. Μεγαλές μετακυλίσεις θέσεων σε παράγωγα.

Με το ράλι της Motor Oil, τη δυναμική του ομίλου ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή) και τις δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παρέα με την Optima το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο στη σημερινή συνεδρίαση, αναμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις της MSCI.

Η απόφαση της διοίκησης της Motor Oil για χρηματική διανομή «μαμούθ» κινητοποίησε άμεσα μερίδα χαρτοφυλακίων να τοποθετηθούν στη μετοχή που κατέγραψε μίνι ράλι 3,65% στα 25,58 ευρώ.

Συγκεκριμένα, «πράσινο φως» στο μέρισμα για την περσινή οικονομική χρήση, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει δώσει η Motor Oil από την εποχή εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, έδωσε η ετήσια Γενική Συνέλευση του ενεργειακού Ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα είναι 1,80 ανά μετοχή, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 199,4 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη δοθεί προμέρισμα 0,40 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο μέρισμα χρήσης (1,4 ευρώ ανά μετοχή) η ημερομηνία αποκοπής έχει καθοριστεί για την Τετάρτη, 26 Ιουνίου.

Από την άλλη, Εθνική και Eurobank κράτησαν υψηλά τον τραπεζικό κλάδο όπως και η Optima, με την Πειραιώς και την Alpha Bank να μην μπορούν να τρέξουν προς ώρας με τον ίδιο ρυθμό. Άνοδος με υψηλό τζίρο για την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,59% και τα 19,18 ευρώ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κινείται επίσης υψηλά με άνοδο 1,46% στα 16,64 ευρώ. Η πρώτη έκλεισε με τζίρο 5,38 εκατ. ευρώ και η δεύτερη ξεπέρασε τα 2 εκατ.

Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν σπάσει σε δύο γκρουπ, καθώς όσο ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ ρολάρουν, σε ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ συνεχίζεται το μάζεμα χαρτιού σε ένα πολύ στενό εύρος. Η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,61% στα 2,087 ευρώ και η ΕΤΕ κατά 1,14% στα 8,192 ευρώ με έκρηξη τζίρου και πακέτων που ξεπέρασε τα 23,5 εκατ. ευρώ. Και οι δύο είδαν υψηλότερα επίπεδα αλλά περιορίστηκαν στις δημοπρασίες, λόγω του market making των παραγωγάδων. Ισχυρή άνοδος για Optima στο 2,02% και τα 12,10 ευρώ με τζίρο που ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ. Με discount έκλεισαν τα συμβόλαια στις τέσσερις τράπεζες για τη νέα σειρά λήξης Σεπτεμβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 1.426,20 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 93 εκατ. ευρώ εν τη απουσία μερίδας ξένων και κλειστής Wall Street. O FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,25% στις 3,455,44 μονάδες με τον τραπεζικό να στηρίζεται σε ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ καταγράφοντας άνοδο 0,78% στις 1.261,38 μονάδες.

Ήπια ανοδικά το ΔΑΑ στο 0,6% και στα 8,03 ευρώ, όπως και Cenergy. Ήπιες μεταβολές για ΔΕΗ (-0,18%), ΟΤΕ (-0,3%), ΟΠΑΠ (-0,20%), ενώ κατά 2,5% υποχώρησε η Titan στα 29,25 ευρώ, με την ΜΠΕΛΑ στο -0,68% και τη Metlen στο -1,01% και τα 35,40 ευρώ. Πιέσεις λόγω τριπλής λήξης παραγώγων για Aegean, Autohellas, Viohalco, ElvalHalcor.

Η ταλαιπωρία της αγοράς στη βάση της επικείμενης τριπλής λήξης των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές (21 Ιουνίου) καλά κρατεί κάτι που φάνηκε και σήμερα, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται ευρύτερα στις αγορές και να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο σε μια αρκετά ρηχή αγορά, όπως η εγχώρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μερίδα του retail δεν προχώρησε σε rollover, καθώς έκρινε πως ήταν πιο κοστοβόρο, αλλά σε πώληση των futures που κατείχε. Όταν βγαίνουν πωλήσεις στα futures μετοχών οι market makers στα παράγωγα πρέπει να πουλάνε τις θέσεις στη spot που έχουν στα book τους. Και αυτό διότι όταν το retail ανοίγει long θέσεις στα συμβόλαια, οι market makers βγαίνουν short και αγοράζουν μετοχές ώστε να είναι hedged το book που έχουν. Πλέον, μερίδα του retail που δεν προχώρησε σε rollover θέλοντας πιθανώς χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, δεν θα βρίσκει χαρτιά ώστε να ξαναβγεί long.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το μεγάλο στοίχημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Μεταπρογραμματική εποπτεία: Ξεκλειδώνει ο «κουμπαράς» διαθεσίμων – Οι συστάσεις για Ελλάδα

Έκθεση ΓΣΕΕ: H μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος από εργασία στην ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider