Νέες ισορροπίες αναζητά το Χρηματιστήριο - Χαμηλή αντίδραση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες ισορροπίες αναζητά το Χρηματιστήριο - Χαμηλή αντίδραση
Το placement σε ΜΥΤΙΛ προκάλεσε νευρικότητα στην αγορά. Προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων.

Τελ. ενημέρωση 13:30

Μετά τα δύο βαριά placements (Jumbo - Mytilineos) που πίεσαν το ταμπλό (ειδικά το τελευταίο), η ρηχή αγορά καλείται να βρει νέες ισορροπίες για να αναρριχηθεί υψηλότερα.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr τα δύο απανωτά μεγάλα placement από τους μεγαλομετόχους προσωποκεντρικών corporates (ΜΠΕΛΑ - ΜΥΤΙΛ) βαραίνουν το κλίμα στην αγορά και προκαλούν ερωτηματικά για το τι μελλεί γενέσθαι. Πουλάνε οι μεγαλομέτοχοι όταν το ΧΑ έχει ρυθμό, δυναμική και μπορεί να σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μόνο για να αυξήσουν το free float, να διευρύνουν τη μετοχική του βάση με μεγάλους παίκτες ή να δώσουν τα αντληθέντα κεφάλαια στις κόρες τους (βλ. Jumbo); Ή υπάρχει κάποιος λόγος; Προς ώρας κανείς δε ξέρει και την αλήθεια θα τη δείξει το ταμπλό το επόμενο διάστημα.

Με την πώληση του 5,04% από τον μεγαλομέτοχο Ε. Μυτιληναίο το free float αυξάνεται από το 65,54% στο 70,58% με το ποσοστό του πρώτου να υποχωρεί στο 21,5% από 26,54%. Ενισχύεται επίσης η εμπορευσιμότητα στο χαρτί που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη εάν ο όμιλος υλοποιήσει τελικώς το dual listing σε LSE...

Όπως φάνηκε, ο Ε. Μυτιληναίος έπαιξε έξυπνα αφήνοντας σημαντικά λεφτά στο τραπέζι μη ικανοποιώντας στο έπακρο την εκρηκτική ζήτηση, που ακούγεται ότι εκφράστηκε, τα long only funds έσπευσαν έτσι να καλύψουν το υπόλοιπο των θέσεων που χτίζουν, με μεθοδικές αγορές από το ταμπλό, με τη μετοχή να βάζει πλώρη για τα 42...46 ευρώ...Γιαυτό πιθανώς να μην είδε η μετοχή την τιμή του placement, δηλαδή τα 35,50 ευρώ. Φυσικά υπήρξε και το γνωστό arbitrage, καθώς όσοι είχαν μετοχές της ΜΥΤΙΛ και πήραν και στο placement πούλαγαν χθες σε υψηλότερα επίπεδα, και οι γνωστοί «αεριτζήδες» κοκκίνησαν άλλες μετοχές προκειμένου να έχουν τα κεφάλαια για να τους πιστωθούν οι μετοχές από το placement.

Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουν χώρα σημαντικά γεγονότα γύρω από την εγχώρια αγορά και επακολουθούν και και άλλα. Από placements και ντιλς μέχρι το νέο κανονισμό. Μήπως επιταχύνονται οι εξελίξεις με φόντο και την πιθανή ένταξη του ΧΑ σε watch list...; Θα φανεί...!

Μια ακόμη μεγάλη συμφωνία ήρθε αυτή τη φορά τη ΜΟΗ. Συγκεκριμένα, στην τελική ευθεία εισέρχεται το deal ανάμεσα σε Motor Oil, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, και Ελλάκτωρ για την απόκτηση, από την πρώτη, της Ηλέκτωρ, θυγατρικής της δεύτερης στον τομέα Περιβάλλοντος – διαχείρισης αποβλήτων. Ως αναμένονταν, και είχε προεξοφλήσει η αγορά, η ολοκλήρωση του due dilicence που «έτρεχε» από τον Απρίλιο οδήγησε στην υποβολή οικονομικής πρότασης από την Motor Oil ύψους 114,7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 94,44% του εκδοθέντος και πλήρως καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Ηλέκτωρ.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «με τις 1.500 μονάδες να εμπνέουν αλλά και να τρομάζουν τον Γενικό Δείκτη, εκτιμούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του ΧΑ στο υπόλοιπο του έτους. Ενώ η βασική τάση συνεχίζει ανοδική, οι δυνατότητες αλλά και ο πειρασμός για όσους θέλουν να «πάνε ταμείο» από παλιές θέσεις παραμένει.

Το ΧΑ - στο βαθμό που οι διακυμάνσεις του αποσπώνται από το διεθνές κλίμα - θα τιμολογήσει και τα επικείμενα αποτελέσματα της κάλπης, με ό,τι αυτά πιθανόν συνεπάγονται για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε επίπεδο τίτλων-πρωταγωνιστών, η αφομοίωση των λογιστικών αποτελεσμάτων αλλά και οι αγοραπωλησίες από πλευράς βασικών μετόχων θα παράσχουν κρίσιμα σινιάλα για το τι μέλλει γενέσθαι στη λεωφόρο Αθηνών.

«Με τον αμερικάνικο δείκτη Nasdaq σε υψηλά όλων των εποχών, οι εγχώριοι bulls αποκτούν «επιπλέον ζωές» αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει - αν μη τι άλλο - να παρακολουθούν τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη σε σχέση με τις κοντινές στηρίξεις των 1.467 και 1.437 μονάδων», επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει περιορισμένη άνοδο 0,06% στις 1.480,95 μονάδες, με χαμηλό τζίρο που καλύπτεται κατά βάση από ΜΥΤΙΛ. Ο FTSE 25 σχεδόν σταθερός στις 3.590,14 μονάδες και ο τραπεζικός διορθώνει κατά 0,89% στις 1.304,63 μονάδες.

Το ΧΑ υποαποδίδει αυτές τις μέρες καθώς ούτε το θετικό άνογμα και τα ρεκόρ που αναμένονται στη Wall Street δίνουν βηματισμό. Ο τζίρος έχει χαμηλώσει σημαντικά και οι όποιες κινήσεις γίνονται από profit takers.

Απώλειες κοντά στο 1% καταγράφουν Eurobank, ΕΤΕ και Alpha Bank με την Πειραιώς στο -0,32%.

Προσπάθεια επανόδου για την ΜΥΤΙΛ με άνοδο 0,22% στα 37,10 ευρώ και τζίρο 8,39 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως αποχωρούν και οι τελευταίοι γρήγοροι στο χαρτί αναλαμβάνοντας μεγάλα ξένα χέρια και Έλληνες θεσμικοί. Οριακές μεταβολές για ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ.

με τη ΔΕΗ στο 0,85% και τον ΟΠΑΠ στο 1,41%. Πάνω από τα 32 ευρώ η Τιτάν, με τα ΕΛΠΕ στο 0,83% κι την ΟΤΟΕΛ στο 1,17%.

Ισχυρή άνοδο για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,83% και τα 16,74 ευρώ, με την Ελλάκτωρ στο 2,68% και τη ΜΠΕΛΑ στο 1,84% και τα 27,70 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% για ΟΤΕ, ΒΙΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil - Ελλάκτωρ: Στην «τελική ευθεία» η συμφωνία για την Ηλέκτωρ – Ποια είναι η επόμενη μέρα 

Νέα διπλή επένδυση από την Sparkle στην Ελλάδα

Βακάκης: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μέση Ανατολή και ζητά αύξηση της παραγωγικότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider