Νέες απώλειες στο ΧΑ - Τα βλέμματα σε ΗΠΑ και MSCI

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέες απώλειες στο ΧΑ - Τα βλέμματα σε ΗΠΑ και MSCI
Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές το ΧΑ, εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό.

Τελ. ενημέρωση 11:55

Ημέρα μιας ακόμη σειράς κρίσιμων ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και του rebalancing της MSCI το βράδυ της σημερινής ημέρας, χωρίς να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τυχόν αλλαγές.

Στη βάση αυτών θα κινηθεί το ΧΑ, έχοντας σαφώς στραμμένο το βλέμμα του στην κίνηση των διεθνών αγορών.

Ως προς τη σημερινή ανακοίνωση του ΔΤΚ (PPI) Απριλίου, οι οικονομολόγοι της DB αναμένουν ότι ο επίσημος ΔΤΚ κινήθηκε με μηνιαίο ρυθμό +0,4%, σηματοδοτώντας μια άνοδο έναντι του ρυθμού του +0,2% τον Μάρτιο, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στα στοιχεία που τροφοδοτούν τον δομικό PCE deflator, που είναι οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, η διαχείριση χαρτοφυλακίου και τα αεροπορικά εισιτήρια.

Χθες ο αντιπρόεδρος της Fed, Τζέφερσον, ο οποίος απηχούσε έναν επιφυλακτικό τόνο της FOMC σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, ανέφερε πως θα «συνεχίζουν να αναζητούν πρόσθετες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%. Και μέχρι να το έχουμε αυτό, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να διατηρήσουμε τα σε περιοριστικό έδαφος». Κάπως έτσι, δεν υπήρχαν πολλά νέα για να κινηθούν οι προσδοκίες της αγοράς, με τον αριθμό των μειώσεων που τιμολογήθηκαν από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να αλλάζουν ελάχιστα στις 41 μονάδες βάσης, χθες. Βέβαια, σήμερα θα υπάρξει μια εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρο της Fed Πάουελ, μαζί με τον Knot της ΕΚΤ.

Επιστρέφοντας στα της αγοράς, το ΧΑ διαφοροποιείται έναντι των ξένων, καθώς κάποιοι επενδυτές επιλέγουν να περάσουν από το ταμείο. Αρκετές μετοχές και εκτός κλάδων συνεχίζονται να πιέζοναι και άλλες υπεραπέδωσαν, με την αγορά να ακολουθεί τη γραμμή ενός στενό stock picking.

Βέβαια, το «trend is our friend» συνεχίζει να ακολουθεί την πλειάδα των ξένων και μη επενδυτών που τοποθετούνται στο Χρηματιστήριο και σε άλλες μεγάλες διεθνείς αγορές, με τις εξελίξεις σε διάφορα επιχειρηματικά πεδία αλλά και τα δυνατά αποτελέσματα να κρατούν ζεστό το ενδιαφέρον.

Η αγορά κινείται χωρίς υπερβολές και αυτό είναι το θετικό της κίνησης ενώ οι αποδόσεις εναλλάσσονται ανά περιόδους.

Όπως έχει σημειώσει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, «ο Τιτάνας έκανε την διαφορά ανακοινώνοντας την πιθανή εισαγωγή της θυγατρικής στην Αμερική. Αξίζει να θυμηθούμε το πακέτο λόγω εξόδου από τον MSCI το 2020 κάπου στο 11,80 ή ακόμα και το μεγάλο πακέτο του 2023 κάπου στα 14 για να καταλάβουμε την σημασία των πακέτων σε βάθος χρόνου στις μετοχές. Σήμερα περιμένουμε αποτελέσματα από τον ταλαιπωρημένο ΟΤΕ που έχει κάνει στάση στο πολύ σημαντικό make or break του 1450 επιπέδου. Την Πέμπτη να ακολουθούν Alpha Bank, ΕΛΠΕ και Eurobank. Να θυμίσουμε δε την ανακοίνωση του MSCI στις 14 του μήνα, ενώ η αγορά ακόμα περιμένει το deal της ΤΕΝΕΡΓΑ με την κόρη και την μάνα να συντηρούν το momentum». Βέβαια όσο το deal μεταξύ ΤΕΝΕΡΓ και Σαουδαράβων δεν ανακοινώνεται και τα διάφορα μέσα συνεχίζουν να συντηρούν το όλο story, τόσο η νευρικότητα της αγοράς κλιμακώνεται.

Παράλληλα, ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνει, μιλώντας στο insider.gr ο Malcolm Dorson, επικεφαλής στρατηγικής της Global X για τις αναδυόμενες αγορές.

Μέσω της συνέντευξής του στο insider.gr, ο Dorson αναδεικνύει τα σημεία στα οποία οι ελληνικές μετοχές μπορούν να κερδίσουν περισσότερο έδαφος παγκοσμίως, παραμένοντας μια φθηνή επιλογή και αποτελώντας το καλύτερο «value story» μεταξύ των αναδυόμενων, αλλά και τα σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ισχυρό «turnaround» των ελληνικών τραπεζών, με τον κλάδο να εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο 0,6x της λογιστικής του αξίας.

Στο τεχνικό σκέλος «όσο έχουμε κλείσιμο πάνω από το 1.480 η τάση είναι επιθετική με το 1.500 κοντινή αντίσταση και το 1.539 επόμενο στόχο. Το 1.460 αποτελεί κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1.438. Σημαντικό νέο τεχνικό δεδομένο είναι τα νέα στοπ σε εβδομάδα και μήνα που ανέβηκαν στο 1.357», όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί ξανά κατά 0,30% στις 1.471,62 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ο FTSE 25 καταγράφει υποχωρεί στις 3.562,55 μονάδες, με τον τραπεζικό στο -0,56% και τις 1.277,57 μονάδες.

Βαρίδι για την αγορά οι μετοχές της Τιτάν με απώλειες 3,36% λόγω κατοχύρωσης κερδών, αλλά και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ με απώλειες 2,05% και 2,27% αντίστοιχα. Νέες απώλειες και για τη ΜΥΤΙΛ στο -0,94% χάνοντας ξανά την επαφή μετα υψηλά της.

Απώλειες επίσης για ΜΟΗ, ΕΛΧΑ και Lamda.

Από την άλλη, προσπάθεια υπεραπόδοσης καταγράφουν η ΔΕΗ με κέρδη 0,17% αλλά και η ΟΤΕ στο 1,05%, ο ΟΠΑΠ στο 0,45% και η ΜΠΕΛΑ στο 1,4%. Υψηλότερα και η ΕΕΕ στο 0,95%.

Από την άλλη στις τράπεζες καταγράφονται μεικτά πρόσημα, με την ΕΤΕ στο 0,45% και τα 8,106 ευρώ και την Πειραιώς στο 0,05% και τα 3,872 ευρώ. Απώλειες από την άλλη για τη Eurobank στο -2,55% και τα 2,023 ευρώ όπως και για την ΑΛΦΑ οριακά στο -0,34%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Έσβησε χρέη 1,75 δισ. ευρώ – 28% το μέσο «κούρεμα» από τράπεζες και servicers, 16,72% από το Δημόσιο

Σε διαβούλευση εκ νέου οι τιμές χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider