Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από τα μάκρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από τα μάκρο
Οι επενδυτές αξιολογούν τα νεότερα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση 18.12

Σε θετικό έδαφος κινούνται στις συνεδριάσεις της Δευτέρας οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα νεότερα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και στα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) αλλά και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο πεδίο των μειώσεων στα βασικά τους επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει κέρδη 0,49% και διαπραγματεύεται στις 508,01 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,62% στις 4.952,11 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη καταγράφει άνοδο 0,87% στις 18.160 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος βρίσκεται στις 7.993 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,46%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,96% στις 33.881 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διαπραγματεύεται στις 10.913 μονάδες, με κέρδη 0,54%.

Σημειώνεται πως κλειστό λόγω αργίας παραμένει σήμερα Δευτέρα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, απώλειες 4,5% σημειώνει η μετοχή της PostNL, καθώς η ολλανδική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου είδε τα κέρδη της μειώνονται στο α' τρίμηνο του 2024. Στον αντίποδα, κέρδη σχεδόν 2,5% σημειώνει η μετοχή της Volvo Cars, μετά την αύξηση των πωλήσεων της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 27% τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο αυξήθηκε στο στο 3,9% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ συνολικά 175.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον Απρίλιο έναντι 240.000 θέσεων εργασίας που ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones, μία ένδειξη πως η αγορά εργασίας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη έχει αρχίσει να πιέζεται μετά την παραμονή των επιτοκίων της Fed σε πολυετή υψηλά.

Μάκρο

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επιδόσεις του κλάδου των υπηρεσιών υπερίσχυσαν της κάμψης στην μεταποίηση, με τον σύνθετο PMI να τρέχει τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα ενός έτους.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της HCOB για τη Ευρωζώνη, που καταρτίστηκε από την S&P Global διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2023 και στις 51,7 μονάδες τον Απρίλιο από το 50,3 του Μαρτίου, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση που τον τοποθετούσε στις 51,4 μονάδες.

Πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό μήνα που ο σύνθετος PMI ξεπερνάει το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση

Ο PMI στον κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 53,3 από 51,5, πάνω από την αρχική εκτίμηση του 52,9 και την υψηλότερη ένδειξη από τον περασμένο Μάιο.

Η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των σημαντικότερων αγορών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπου τα χρηματιστήρια σε Τόκυο και Σεούλ παράμειναν κλειστά την Δευτέρα λόγω αργίας.

Στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI έκλεισε με άνοδο 0,55% στις 18.578 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai ενισχύθηκε κατά 1,16%, κλείνοντας στα επίπεδα των 3.140 μονάδων. Ο δείκτης Shenzhen Component έκλεισε στις 9.779 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2%.

Τέλος, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,70% στις 7.682 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη - Τα σενάρια για την ΕΚΤ

Το 72% των ευρωπαϊκών εταιρειών συμπεριλαμβάνουν την αναπηρία στις εκθέσεις ESG

Πετρέλαιο: «Έσπασε» το πτωτικό σερί με φόντο την διαταγή εκκένωσης της Ράφα

gazzetta
gazzetta reader insider insider