Comeback στο Χρηματιστήριο - Οι long «σκούπισαν» την προσφορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Comeback στο Χρηματιστήριο - Οι long «σκούπισαν» την προσφορά
Γλίτωσε τα χειρότερα το Χρηματιστήριο, με πρωταγωνιστές ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΤΕ-ΠΕΙΡ και Cenergy. Νέα υψηλά για Optima.

«Σκούπα» έπεσε -όπως χαρακτηρίζεται στη χρηματιστηριακή αργκό- στην προσφορά που βγήκε στις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης Χρηματιστήριο, λόγω του χθεσινού pullback της Wall Street.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να έφτασε να υποχωρεί σήμερα μέχρι και κατά 1,5% πέφτοντας στις 1.364,08 μονάδες, ωστόσο ο χαμηλός τζίρος προδιέθετε πως αν οι long και ισχυρά χέρια κινητοποιηθούν θα τράβαγαν την αγορά άμεσα, όπως και έγινε. Έλληνες και μικροεπενδυτές κυρίως πούλαγαν φοβούμενοι το οτιδήποτε και μετά τα χθεσινά της Αμερικής αλλά όσοι επενδυτές είχαν χάσει το ράλι και περίμεναν υπομονετικά στη γωνία να βρουν ευκαιρίες φάνηκαν σήμερα, που τράβηξαν με χαρακτηριστική άνεση την προσφορά που έβγαινε. Τα χαρτιά που «έκαιγαν» βραχυπρόθεσμοι πέρασαν στα χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμων που ήθελαν ακόμη πιο χαμηλές τιμές σε μετοχές όπως στις τράπεζες, στον κλάδο ενέργειας αλλά και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΔΕΗ, διυλιστήρια.

Παράλληλα, το rerating συνεχίζει για πολλές μετοχές, με τη Jefferies να αναβαθμίζει σήμερα τη Eurobank και η Euroxx τη Cenergy.

Αντίστοιχο κλίμα φόβου καλλιεργήθηκε χθες και στη Wall Street, που πέρασε σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι πρωινές βαριές απώλειες σιγά σιγά μαζεύονται, με χειρουργικό τρόπο. Φυσικά η Wall Street καλύπτει τις χθεσινές απώλειες καθώς μέχρι το κλείσιμο του ΧΑ, καταγράφει άνοδο σχεδόν 0,6%.

Παράλληλα, η οικονομία των ΗΠΑ όχι απλά δεν αρνείται να πέσει αλλά δείχνει σημάδια μεγαλύτερης δυναμικής, τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, περισσότερες θέσεις εργασίας από το αναμενόμενο πρόσθεσε τον Μάρτιο η οικονομία των ΗΠΑ, σε μία ακόμη ένδειξη πως η αγορά εργασίας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου παραμένει ανθεκτική και μάλιστα δείχνει σημάδια επιτάχυνσης.

Το υπουργείο Εργασίας της χώρας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 303.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο από 270.000 τον Φεβρουάριο τη στιγμή που οι αναλυτές έβαζαν τον πήχη στις 200 χιλιάδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, μεν, τη Fed στο να πάει πιο πίσω τις μειώσεις των επιτοκίων αναλόγως βέβαια και της πορεία τους πληθωρισμού, αλλά δείχνει πόσο ανθεκτική είναι η αμερικανική οικονομία, ειδικά σε ένα περιβάλλον γεμάτο κινδύνους και ρίσκα.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, η διόρθωση του ΓΔ από τα υψηλά που είχε προσεγγίσει έφτασε το 5,5% περίπου και ήταν άκρως υγιείς για να ξεκινήσει ένα νέο πιο δυνατό ανοδικό κύμα. Πέραν αυτού πολλές μετοχές έχουν πιεστεί σημαντικά από τα υψηλά που χτύπησαν, όπως η τράπεζες, η Viohalco, η Μυτιληναίος και πλέον έχουν όλα τα φόντα για να χτυπήσουν νέα υψηλά έχοντας ως όπλο τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό σκαλοπάτι αναμένεται να ανέβει η ελληνική οικονομία στις αξιολογήσεις των μεγάλων οίκων, όπως εκτιμά η Société Générale το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, έχει προγραμματισμένα ραντεβού με τη Standard & Poor's και τη Fitch στις 19 Απριλίου και στις 31 Μαίου αντίστοιχα και ο γαλλικός οίκος αναμένει μια πρώτη αναβάθμιση του outlook σε θετικό από σταθερό που είναι σήμερα και από τους δύο, ώστε να ακολουθήσει και αναβάθμιση του αξιόχρεου.

Ο οίκος εκτιμά πως τα ισχυρά θεμελιώδη της οικονομίας δικαιολογούν και με το παραπάνω τη διατήρηση της θετικής τροχιάς των αξιολογήσεων. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε οι δύο αμερικανικοί οίκοι έμμεσα θα πιέσουν και τη Moody's που ανέκαθεν λειτουργεί πιο ετεροχρονισμένα, ώστε να δώσει το IG.

Περνώντας στο ταμπλό, αίσθηση έχει προκαλέσει το αρνητικό 8/8 της Μυτιληναίος στο ταμπλό που ενδέχεται να αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ για τη μετοχή. Σήμερα, ο τίτλος έφτασε να βουλιάζει μέχρι και στα 33 ευρώ, προοτού μαζευτεί και περάσει πριν τις δημοπρασίες στα 34,08 ευρώ, αλλά να κλείνει για πολλοστή φορά χαμηλότερα στις δημοπρασίες με απώλειες 0,35% στα 33,8 ευρώ. Η αγορά ψάχνει να βρει πότε η μετοχή θα πάρει φόρα για να ξεκινήσει κάποιο ανοδικό, αλλά σίγουρα προκαλεί εκνευρισμό και έχει εγκλωβίσει αρκετούς επενδυτές που πίστεψαν στη μετοχή και εισήλθαν περιξ των 36,80 έως 38 και πάνω. Να σημειωθεί πως στα συμβόλαια της μετοχής διακινήθηκαν σήμερα 456 συμβόλαια που πρέπει επίσης να αποτελεί υψηλό, ενώ 6.762 άλλαξαν χέρια στην Πειραιώς και 1.338 στην ΕΤΕ!

Νέα πτώση και για τη ΔΕΗ (-0,44%) στα 11,35 ευρώ, ενώ πιέσεις που μετριάστηκαν σημαντικά ασκήθηκαν στη μετοχή της Autohellas (-1,15%) στα 13,74 ευρώ. Από την άλλη, έντονο profit taking υπήρξε στη Σαράντης με απώλειες 3,23% στα 11,38 ευρώ, ενώ δυνατό comeback έκανε η Optima χτυπώντας νέα υψηλά με κέρδη 2,33% στα 8,79 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ήπιες απώλειες 0,21% στις 1.383,45 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 103 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,22% για τον FTSE 25 στις 3.328,60 μονάδες και 0,25% για τον τραπεζικό στις 1.164,49 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της αγοράς ο ΟΤΕ με κέρδη 2,2% στα 13,96 ευρώ, με τη Cenergy επίσης να υπεραποδίδει με κέρδη 1,68%, και τη ΜΟΗ στο 1,04%. Ήπια ανοδικά τα ΕΛΠΕ στα 8,14 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή στο 0,17% και η ΒΙΟ με την ΕΛΧΑ στο 0,19% και 0,32% αντίστοιχα.

Ήπια πτώση για ΟΠΑΠ, Jumbo, αλλά μεγαλύτερη και άνω του 1% για ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Intracom.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider