Χαμηλή αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση - Διατηρούνται οι επιμέρους πιέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλή αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση - Διατηρούνται οι επιμέρους πιέσεις
Να βγει από το πτωτικό σπιράλ των τελευταίων ημερών και των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν θα επιδιώξει το Χρηματιστήριο.

Τελ. εημέρωση 12:25

Να βγει από το πτωτικό σπιράλ των τελευταίων ημερών και των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν θα επιδιώξει το Χρηματιστήριο και ακόμη περισσότερο να δοθούν πειστικές απαντήσεις από τους long στο «πεδίο της μάχης».

Και αυτό γιατί πολλές μετοχές και βαριά χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης είτε έχουν παραμειστεί και αφεθεί στην τύχη τους, είτε βρίσκονται σε ένα πολύμηνο στενό εύρος διακύμανσης και συσσώρευσης που προκαλεί νευρικότητα στο επενδυτικό κοινό. Η αγορά εδώ και αρκετούς μήνες κινείται με ένα ευρύτερο rotation που βγαίνει ακόμη και από τα κλαδικά όρια.

Τι εννοούμε; Πως για παράδειγμα εδώ και κάποιο διάστημα τρέχει μια συγκεκριμένη ομάδα χαρτιών (βλ. ΤΕΡΝΑ, Οπτιμα, Τιτάν, Σαράντης, κτλ) που λίγο υψηλότερα μπορεί να συσσωρεύσει και να ακολουθήσει ένα άλλο γκρουπ που έχει μείνει πίσω όπως οι τράπεζες, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ. Κάπως έτσι συντηρείται το bull market, δυναμώνει περισσότερο και δίνει την επιλογή στους επενδυτές να αναδιαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκια τους, καθώς ακόμη και οι τράπεζες (παρά την άνοδο) βρίσκονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα.

Παράλληλα, όπως πολλάκις έχει αναφέρει το insider.gr. σε δυνατά bull markets οι απότομες και αρκετά βίαιες διορθώσεις είναι «απαραίτητες» για να αποκτήσουν νέα δυναμική οι αγορές, όπως συνέβη τώρα στο Χρηματιστήριο και σε μικρότεορ βαθμό άλλες αγορές, τη στιγμή που σέβονται στο ακέραιο κρίσιμα στηρίγματα.

Άλλωστε η Hellas Fin εκτιμά για τον S&P 500 πως στη διάρκεια του β’ τριμήνου θα φτάσει ότι κάπου στην περιοχή του 5.320-5.410 ώστε να βουν έντονες ρευστοποιήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε υποχώρηση από 5% έως 9%. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πολύ ευνοϊκή συνθήκη εισόδου στην μητέρα των χρηματιστηριακών αγορών. Μια τέτοια υποχώρηση θα δημιουργήσει και τις ιδανικές τεχνικές συνθήκες προκειμένου να συνεχίσει ο S&P 500 το επόμενο ανοδικό του σκέλος προς τις 6.000 μονάδες».

Συνεπώς «έχουμε πολύ ανοδικό δρόμο να διανύσουμε ακόμη στο ΧΑ» όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Παράλληλα, τα σχόλια του Τύπου για μήνυμα προς την κυβέρνηση, μόνο ως αστεία λαμβάνονται από κύκλους της αγοράς και αυτό γιατί «δεν επιλέγουμε εταιρείες με βάση το τι γίνεται σήμερα και αύριο στην κυβέρνηση και στα εσωτερικά της ΝΔ και του Μ.Μ», όπως σωστά επισημαίνουν. Από τα χρόνια της κρίσης και έπειτα, ενώ αρκετά στοιχεία σε επίπεδο αγοράς προσπαθούν να αλλάξουν -έστω και με αργό ρυθμό- προς το καλύτερο, μερίδα της επενδυτικής κοινότητας διατηρεί μεγάλες αγκυλώσεις και κινείται στα στερεότυπα του παρελθόντος, επενδύοντας με βάση φήμες, την καταστροφολογία και τα σενάρια διαφόρων, που αρκετές φορές έχουν πληρώσει πολύ ακριβά.

Προφανώς το πολιτικό ρίσκο από τα «τάρταρα» που βρίσκονταν ανέβηκε κάπως αλλά δε γίνεται να αναφέρεται ως κύριος παράγοντας του διήμερου pullback και να αποτελεί μήνυμα προς το Μ.Μ.

Στα επιχειρηματικά, άκρως ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΜΟΗ, με τη ΔΕΗ να παίρνει σειρά την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στα 13,31 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το 2023 ο κύκλος εργασιών της Motor Oil σε επίπεδο Ομίλου το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 46% έναντι του 2022, όταν ήταν 16,63 δισ.

Σε επίπεδο EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκαν το 2023 σε 1,383 δισ. ευρώ. Συγκριτικά, το 2022 ήταν 1,692 δισ., καταγράφοντας επομένως μείωση κατά 18,29%. Για τον Όμιλο, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν το 2023 σε 806,6 εκατ., έναντι κερδών 967 εκατ. το 2022. Για την εταιρεία, τα EBITDA ήταν το 2023 1,08 δισ., από 1,395 δισ. το 2022 (μείωση 22,60%). Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 786 εκατ., έναντι κερδών 735, εκατ. το 2022.

Στα αξιοσημείωτα, η Διοίκηση της εταιρείας συνεπής στην πολιτική της για τη μεγιστοποίηση της μερισματικής απόδοσης των μετόχων της θα προτείνει στην ερχόμενη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή συνολικού μερίσματος για τη χρήση 2023 ποσού 199.409.364 Ευρώ (ή 1,8 ευρώ ανά μετοχή) που αποτελεί το υψηλότερο ποσό που έχει διανείμει η εταιρεία από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο ταμπλό, ο αγορά προσθαεί να αντιδράσει έχοντας μείνει αρκετά πίσω έναντι των διεθνών αγορών. Ο ΓΔ καταγράφει ωστόσο ισχνή άνοδο 0,34% στις 1.388,35 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,40% και τον τραπεζικό στο 0,26% και στις 1.166,72 μονάδες.

Φρένο στην πρώτη με εμφατικό τρόπο βάζει η Alpha Bank με άνοδο 1,73% στα 1,5865 ευρώ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται η Eurobank (0,23%) και η Πειραιώς (0,89%), με την ΕΤΕ να συνεχίζει χαμηλότερα, με νέες απώλειες 1,07%

Η προσπάθεια αντίδρασης απο το ΜΥΤΙΛ μετά τη βίαιη πτωση των τελευταίων ημερών, εξασθενεί και πλέον ασκούνται και νέες πιέσεις με τη μετοχή απλά να βρίσκεται στο 0,29% και στα 34,22 ευρώ.

Από την άλλη, το πόδι στο γκάζι πατάει η ΔΕΗ με κέρδη 2,49% και τον ΟΠΑΠ στο 0,93%.

Ισχυρή άνοδο 1,55% για την ΑΡΑΙΓ στα 12,42 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΟΤΟΕΛ. Ήπια ανοδικά ΟΤΕ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, ενώ πτωτικά κινούνται ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, όπως και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΕΛΧΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Στα 1,383 δισ. τα EBITDA το 2023 – Καθαρά κέρδη 806,6 εκατ. ευρώ - Μέρισμα ρεκόρ στα 1,8 ευρώ/μετοχή

Enel - Macquarie: Δύο κολοσσοί συμπράττουν στις ΑΠΕ στην Ελλάδα – Νέο business plan

gazzetta
gazzetta reader insider insider