Ποια blue chips έστειλαν υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια blue chips έστειλαν υψηλότερα το Χρηματιστήριο
Ράλι για ΔΕΗ, ΟΤΕ, διυλιστήρια και Mytilineos. Χαμηλές πτήσεις για τράπεζες λόγω ΕΤΕ.

Με τον αραμπά κινήθηκε το Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίασης με τους λιγοστούς επενδυτές που έκαναν την εμφανισή τους να προβαίνουν σε τοποθετήσεις μερικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΔΕΗ, διυλιστήρια, ΟΤΕ, Mytilineos), ενώ πιέσεις με χαμηλό τζίρο (αυξήθηκε στις δημοπρασίες λόγω πακέτων) ασκήθηκαν σε Εθνική.

Η αγορά παρότι ξεκίνησε πολύ δυναμικά φτάνοντας μέχρι και στις 1.433,50 μονάδες, εν συνεχεία ασκήθηκαν πιέσεις άνευ λόγου και κόστους στην ΕΤΕ (ο τζίρος αυξήθηκε σημαντικά λόγω πακέτων στις δημοπρασίες), ενώ έλλειψη αγοραστικών χεριών έφερε τη μετοχή μέχρι και στα 7,344 ευρώ, από 7,498 ευρώ. Η σημερινή συνεδρίαση είχε περισσότερο χαρακτηριστικά rotation παρά εισροές νέων κεφαλαίων, με τις κινήσεις trading να κυριαρχούν.

Να σημειωθεί πως σε μια σύντομη ανασκόπηση για το 2023, η Optima χαρακτήρισε έτος ισχυρής κερδοφορίας, αύξησης των βασικών εσόδων και αποτελεσματικής διαχείρισης του κόστους, το προηγούμενο για τις ελληνικές τράπεζες.

Επιπλέον, οι κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών ενισχύθηκαν περαιτέρω, η ρευστότητα παρέμεινε άφθονη και η δυναμική της ποιότητας του ενεργητικού παρέμεινε θετική, παρά την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις. Ως συνέπεια των καλύτερων, από το αναμενόμενο, αποτελεσμάτων και των business plan που κατήρτισαν οι διοικήσεις των τραπεζών, η Optima, εκτιμά πως οι στόχοι κερδοφορίας για φέτος είναι εφικτοί και υπό αυτό το πρίσμα διατηρεί τη σύσταση «buy», αναμένοντας υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Έτσι, η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται προς ώρας στα 2,10 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,41 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,20 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ.

Σήμερα λοιπόν, οι τράπεζες έκαναν μια στάση για ανάσες κυρίως ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, με τις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ να παίρνουν τα ηνία συντηρώντας το κλίμα ανόδου και στέλνοντας τον ΓΔ πέριξ των 1.430 μονάδων.

Το θετικό κλίμα στις αγορές φαίνεται πως θα κρατήσει για πολύ ακόμη μετά το σήμα που έδωσε η Fed χθες, τα ισχυρά αποτελέσματα, αλλά και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στα γεωπολιτικά (κυρίως σε Γάζα).

Αναλυτικότερα λοιπόν, παρότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξέπληξε με τη δυναμική του τους πρώτους δύο μήνες του έτους, η Fed υπήρξε ιδιαίτερα χαλαρή, καθώς ο Πάουελ ανέφερε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός του Ιανουαρίου θα μπορούσε να είχε περισσότερο εποχιακά χαρκατηριστικά, ενώ ήδη οι μετρήσεις του Φεβρουαρίου δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Το dot plot που παρουσίασε η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα συνέχισε να δείχνει προς τρεις μειώσεις επιτοκίων για φέτος, ενώ και η dovish θέση του Πάουελ οδήγησε τις μετοχές υψηλότερα και τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερες, ειδικά στο κοντινό τμήμα της καμπύλης.

Αυτό πυροδότησε μια ισχυρή αγοραστική αντίδραση με το έναυσμα να δίνεται από την Αμερική και τις ασιατικές αγορές να ακολουθούν, ενώ ισχυρή άνοδο κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,89% στις 1.430,35 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,08% στις 3.453,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έμεινε χαμηλά με άνοδο μόλις 0,16% στις 1.229,27 μονάδες.

Στις τράπεζες ξεχώρισε η Alpha με κέρδη 1,94% στα 1,758 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,61% και τα 3,97. Απώλειες 1,15% για την ΕΤΕ στα 7,374 ευρώ, με τη μετοχή να χτυπά στην έναρξη της συνεδρίασης νέα πολυετή υψηλά. Ήπιες απώλειες και για την ΕΥΡΩΒ στο -0,03% και τα 1,7995 ευρώ.

Από την άλλη, ράλι κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ κλείνοντας στο 3,48% και τα 11,90 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 2,52% και τα 13,85 ευρώ, και τη ΜΟΗ στο 2,33%. Ισχυρή άνοδο που ξεπέρασε το 2% για ΕΛΠΕ (8,23 ευρώ), ΜΠΕΛΑ (26,42 ευρώ), και ΕΧΑΕ (5,54 ευρώ).

Συνέχισε υψηλότερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 0,97% στα 16,66 ευρώ, με τη Βιοχάλκο στο 1,47% και την Ελλάκτωρ στο 1,62%.

Από την άλλη κατοχύρωση κερδών προέκυψε σε ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Aegean, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε ΔΑΑ που έκλεισε στα 8,52 ευρώ που συνεπάγεται νέο χαμηλό για τη μετοχή μετά το IPO.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima: Εφικτοί οι στόχοι των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών - Τιμές στόχοι

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε δηλώσεις και ελέγχους – Αντίστροφη μέτρηση για τα όρια της Golden Visa

Οι λόγοι πίσω από τη στασιμότητα της Moody's για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider