Nέο ράλι στην Wall Street: Ολοταχώς για «φρέσκα» ιστορικά υψηλά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nέο ράλι στην Wall Street: Ολοταχώς για «φρέσκα» ιστορικά υψηλά
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,81% στις 39.830 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,46% στις 5.248 μονάδες ενώ ο Nasdaq σκαρφαλώνει 0,39% στις 16.434 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 20:05

Με το βλέμμα σε νέα ιστορικά υψηλά κινείται η Wall Street την Πέμπτη με το «πράσινο» νήμα της ανόδου που καταγράφεται στο τελευταίο καρέ κερδοφόρων συνεδριάσεων να αποκτά νέες διαστάσεις μετά το 5ο pause από την Fed και την επανεπιβεβαίωση πως εντός του 2024 θα λάβουν χώρα 3 μειώσεις επιτοκίων, όπως ξεκαθάρισε και ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,81% στις 39.830 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,46% στις 5.248 μονάδες ενώ ο Nasdaq σκαρφαλώνει 0,39% στις 16.434 μονάδες.

Τα βασικά επιτόκια της Fed παραμένουν σε υψηλά δύο δεκαετιών, με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 5,25% - 5,5%, όπως είχαν διαμορφωθεί από τον περασμένο Ιούλιο κατά τον τελευταίο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, όμως οι επενδυτές καλωσόρισαν την διατήρηση του «πλάνου» για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι της Fed προσανατολίζονται σε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, όπως «μαρτυρά» το dot plot της Fed, που καταρτίζεται με βάση τους 19 αξιωματούχους που αποτελούν την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής. Ακολούθως, το 2025 αναμένονται ακόμα τρεις μειώσεις στα επιτόκια - μία λιγότερη συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση- και ακόμα τρεις μειώσεις το 2026. Στόχος το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί περίπου στο 2,6%, γεγονός που απαιτεί ακόμα δύο μειώσεις μετά το 2026.

Mάκρο

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, μικρή μείωση κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν για πρώτη φορά αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, απρόσμενη αύξηση σημείωσαν και οι πωλήσεις υφιστάμενων σπιτιών στην Αμερική τον Φεβρουάριο παρά την αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών οι ολοκληρωμένες πωλήσεις μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και συνεταιρισμών αυξήθηκαν κατά 9,5% τον Ιανουάριο, αντικρούοντας τις προσδοκίες για πτώση 1,3% στη συναίνεση του Dow Jones. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2023.

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές παρέμεινε τον Μάρτιο η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ, αλλά με τις τιμές να παρουσιάζουν αυξήσεις σε όλο το φάσμα τους, υποδηλώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να διατηρηθούν αυξημένες. Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, που παρακολουθεί τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών, εμφάνισε οριακή υποχώρηση στο 52,2 από το 52,5 του Φεβρουαρίου, παραμένοντας σε περιοχή ανάπτυξης της οικονομίας. Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, οι νέες παραγγελίες που έλαβαν ιδιωτικές επιχειρήσεις υποχώρησαν στο 52,1 από 52,3 τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, ο δείκτης των τιμών που καταβλήθηκαν για τις εισροές αυξήθηκε σε υψηλό εξαμήνου στο 58,9 από το 55,5 τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη των τιμών παραγωγού να αυξάνεται στο 56,8, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2023, μετά το 54,1 του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Kaspersky: Αύξηση των επιθέσεων σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2ο εξάμηνο του 2023

Απεβίωσε πλήρης ημερών ο Αθανάσιος Ρέτσος, συνιδρυτής των Electra Hotels

Νέα Golden Visa από 31 Μαρτίου: Τα 3 κλιμάκια, οι εξαιρέσεις για διατηρητέα, εξ αδιαιρέτου, βιομηχανικά κτήρια  

gazzetta
gazzetta reader insider insider