Πετρέλαιο: Σε υψηλό σχεδόν 5 μηνών λόγω των επιθέσεων στα διυλιστήρια της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε υψηλό σχεδόν 5 μηνών λόγω των επιθέσεων στα διυλιστήρια της Ρωσίας
Σε υψηλά πολλών μηνών, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ανέβηκαν οι τιμές του πετρελαίου.

Σε υψηλά πολλών μηνών, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ανέβηκαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας στα ρωσικά διυλιστήρια θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κέρδισαν 75 σεντς, ή 0,9%, για να διαμορφωθούν στα 83,47 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο κλείσιμο από τις 27 Οκτωβρίου. Το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent διαμορφώθηκε κατά 0,6% υψηλότερα στα 87,38 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή από τις 31 Οκτωβρίου.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις στη ρωσική πετρελαϊκή υποδομή φέτος, με τουλάχιστον επτά διυλιστήρια να γίνονται στόχος drones μόλις αυτόν τον μήνα. Οι επιθέσεις έχουν κλείσει το 7%, ή περίπου 370.500 βαρέλια την ημέρα, της ρωσικής ικανότητας διύλισης, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Ενώ η πτώση στη δραστηριότητα διύλισης οδήγησε σε αύξηση των εξαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περικοπές στην παραγωγή αργού πετρελαίου καθώς η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμούς αποθήκευσης, δήλωσε ο ενεργειακός αναλυτής της StoneX, Alex Hodes.

Aναλυτές της J.P. Morgan δήλωσαν ότι η Ρωσία πιθανότατα θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τον Ιούνιο, ακόμη και όταν συνεχίζει με περικοπές στην παραγωγή αργού κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, αναφέρει από την πλευρά του το Marketwatch.

Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές από Σαουδική Αραβία και Ιράκ έχουν υποχωρήσει, ενώ οι επενδυτές βλέπουν την αμερικανική οικονομία να συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα και ελπίζουν σε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Μικρή υποχώρηση πριν την συνεδρίαση της Fed

Bitcoin: Βουτιά 6,5% μετά το ιστορικό ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας

Eυρωαγορές: Στα πράσινα οι δείκτες με τα μάτια στραμμένα στη Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider