Πτωτικά το Χρηματιστήριο μετά τη Moody's - Πιέσεις στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικά το Χρηματιστήριο μετά τη Moody's - Πιέσεις στις τράπεζες
Χωρίς σημαντικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στις παγκόσμιες εξελίξεις και στην απόφαση της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 14:05

Πτώση φέρνει στο Χρηματιστήριο η απόφαση της Moody's να μην αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, ενώ χωρίς σημαντικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στις παγκόσμιες εξελίξεις και στην απόφαση της Fed που αναμένεται αύριο, Τετάρτη.

O Γενικός Δείκτης κινείται πτωτικά κατά 0,72% στις 1.411 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 95,76 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,87%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,25%.

O τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,7%, με την Πειραιώς να υποχωρεί 2,49%, την Alpha Bank να χάνει 0,94% και Εθνική και Eurobank να ακολουθούν με απώλειες 0,89% και 0,17% αντίστοιχα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (1,62%) και της ΕΥΔΑΠ (0,93%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (2,7%), της ΔΕΗ (1,03%) και της Aegean (0,95%).

Η Moody's δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια αξιολόγησης, με το αξιόχρεο της χώρας να παραμένει αμετάβλητο στην βαθμίδα «Ba1» με σταθερό outlook, δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική.

Ο οίκος δεν προέβη σε επιβεβαίωση της θέσης του και δε προχώρησε σε αξιολόγηση, αναμένοντας ουσιαστικά περισσότερα δεδομένα από την πορεία της οικονομίας. Από την άλλη βέβαια, αναμένει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πληθωρισμό κοντά στο 2%, εκτιμήσεις δηλαδή που θα μπορούσαν κάλλιστα να οδηγήσουν στο IG (investment grade-επενδυτική βαθμίδα). Να σημειωθεί πως η Moody's δε χαρακτηρίζεται γενικότερα (όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας) από ευελιξία και γρήγορα αντανακλαστικά, λειτουργώντας αρκετά ετεροχρονισμένα και με υστέρηση έναντι των υπόλοιπων οίκων (τουλάχιστον 1-1,5 χρόνο είχε και έχει μείνει πίσω έναντι των άλλων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider