Στα «κόκκινα» η Wall Street πριν την εβδομάδα της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «κόκκινα» η Wall Street πριν την εβδομάδα της Fed
Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες για τον S&P 500.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα νεότερα στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, με το ενδιαφέρον σταδιακά να μεταφέρεται στην διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκινά την προσεχή Τρίτη και στα επόμενα βήματα της Fed αναφορικά με τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 190 μονάδες ή 0,49% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 38.714 μονάδων, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 5.116 μονάδες, με απώλειες 0,65%. Ισχυρότερες πιέσεις, τέλος, για τον τεχνολογικό κλάδο με τον δείκτη Nasdaq να διαμορφώνεται στις 15.973 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,96%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, απώλειες 2% σημείωσε η μετοχή της Microsoft, όπως και ο τίτλος της Apple (-1%), συμπαρασύροντας σε αρνητικό έδαφος και τις μετοχές των ανταγωνιστριών Alphabet και Amazon, ενώ στον αντίποδα κέρδη σχεδόν 1% σημείωσε ο τίτλος της Nvidia.

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν απώλειες, με τον S&P να κλείνει την δεύτερη συναπτή πτωτική εβδομάδα (-0,3%), ενώ κάμψη μικρότερη του 1% σημείωσαν και οι Dow Jones και Nasdaq.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,1%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο, έναντι πρόβλεψης για μηνιαία αύξηση 0,3%.

Ο δομικός δείκτης -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε με ρυθμό 3,8% τον Φεβρουάριο, εμφανίζοντας οριακή αποκλιμάκωση από το 3,9% του Ιανουαρίου, ωστόσο ήταν υψηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 3,7%.

Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, η πιθανότητα η Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας φτάνει το 99%. Ωστόσο, οι πρόσφατες οικονομικές ανακοινώσεις θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση εάν η Fed πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αρκετά ώστε να αρχίσει να μειώνει τα επίπεδα αργότερα φέτος, δήλωσε ο Mark Luschini, επικεφαλής αναλυτής στην Janney Montgomery Scott.

Mάκρο

Οριακή αύξηση 0,1% κατέγραψε σημείωσε το Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve. Τον Ιανουάριο είχε σημειώσει πτώση κατά 0,5%. Οι αναλυτές περίμεναν η βιομηχανική παραγωγή να παραμείνει αμετάβλητη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Σε ανοδική τροχιά για δεύτερο διαδοχικό μήνα παρέμεινε το κόστος των εισαγόγενων αγαθών τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,8% τον Ιανουάριο. Οι τιμές εισαγωγών χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 0,2%, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Fed.

Επίσης, χειρότερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το περιφερειακό τμήμα της Fed και την ανακοίνωση της Παρασκευής. Για το Μάρτιο, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State υποχώρησε κατά 18,5 μονάδες στις -20,9 μονάδες, έναντι της πρόβλεψης των οικονομολόγων σε έρευνα της Wall Street Journal για μείωση στις -6 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αρνητική μέτρηση για τον δείκτη και την πέμπτη για το τελευταίο 6μηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Apple: Στοίχισαν 490 εκατ. δολ. οι δηλώσεις του Tim Cook για τις πωλήσεις του iPhone στην Κίνα

Η BofA έχασε το «ράλι» των ευρωπαϊκών μετοχών και παραμένει «αρκούδα»

Παγκόσμιο κρασάρισμα συστημάτων της McDonald's - Πού έκλεισαν τα καταστήματά της

gazzetta
gazzetta reader insider insider