Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα σε Fed και BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα σε Fed και BoE
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις επικείμενες συνεδριάσεις της Fed και της BoE.

Με ήπιες μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ να δίνουν τον τόνο και στις σημερινές συναλλαγές, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις επικείμενες συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας και στις αποφάσεις που θα λάβουν για τη νομισματική τους πολιτική.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,32% στις 504,80 μονάδες, με τον κλάδο των Ειδών Οικιακής Χρήσης να υποχωρεί κατά 1,8%, ενώ ο τομέας των Τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε κατά περίπου 1,5%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,14% στα επίπεδα των 4.986,02 μονάδων.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 17.936 μονάδες με οριακή κάμψη 0,03%, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με αντίστοιχα κέρδη στις 8.164 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,20% στις 7.727 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,46% και διαμορφώθηκε στις 33.940 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 10.597,90 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,02%.

Στα ταμπλό, των συνεδριάσεων «άλμα» 10% κατέγραψε η μετοχή της HelloFresh μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο αλλά και ολόκληρο το 2023, καθώς η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε 7,6 δισ. ευρώ ενοποιημένα έσοδα για όλο το έτος, ενώ επίσης επέστρεψε σε θετικές διαθέσιμες ταμειακές ροές.

Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες που ξεπέρασαν το 10% σημείωσε η μετοχή της Currys, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος για εξαγορά της βρετανικής αλυσίδας τόσο από την JD.com όσο και από την Elliott Investment Managemen

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,1%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο, έναντι πρόβλεψης για μηνιαία αύξηση 0,3%.

Ο δομικός δείκτης -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε με ρυθμό 3,8% τον Φεβρουάριο, εμφανίζοντας οριακή αποκλιμάκωση από το 3,9% του Ιανουαρίου, ωστόσο ήταν υψηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 3,7%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο πληθωρισμός της Γαλλίας έτρεξε με ρυθμό 3,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το INSEE τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι το εναρμονισμένο με την ΕΕ ποσοστό πληθωρισμού της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,9% τον Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο είχαν υποχωρήσει 0,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Swisscom εξαγοράζει τη Vodafone Italia έναντι 8 δισ. ευρώ

Bitcoin: Υποχωρεί από τα επίπεδα ρεκόρ καθώς η συζήτηση περί «φούσκας» εντείνεται

Vujcic: Ένα «στραβοπάτημα» στην οικονομία θα μπορούσε να αυξήσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider