Wall Street: Ήπιες απώλειες μετά τα νέα μάκρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ήπιες απώλειες μετά τα νέα μάκρο
Οι τιμές παραγωγού και οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας βάζουν δύσκολα στους επενδυτές.

Τελευταία ενημέρωση 20:17

Αν και στην αρχή της συνεδρίασης ξεκίνησαν με δειλές ανοδικές κινήσεις, υποχωρούν πλέον οι δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναλύουν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία τείνουν να απωθήσουν ακόμα περισσότερο την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την Fed στις ημερομηνίες που επιθυμούσαν οι αγορές. Συγκεκριμένα, με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, γεγονός που υπενθυμίζει πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον προηγούμενο μήνα σημείωσε αύξηση 0,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο, υψηλότερα από την εκτίμηση αναλυτών του Dow Jones που ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,3%.

Την ίδια στιγμή, μείωση κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για την εβδομάδα που τελείωσε στις 10 Μαρτίου ανήλθαν στις 209.000, μειωμένες κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή αύξηση στις 218.000 αιτήσεις, σε μία ακόμη ένδειξη πως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,26% στις 38.943 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 0,21% στις 5.154 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite βρίσκεται στο -0,06% στις 16.167 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Under Armour υποχωρεί πάνω από 12% μετά την ανακοίνωση πως ο ιδρυτής της, Κέβιν Πλανκ θα αναλάβει καθήκοντα CEO αντικαθιστώντας την Στεφανί Λίναρτζ, ενώ και ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν θα γίνει πρόεδρος της εταιρείας. Σύμφωνα με την αγορά η επιστροφή του Πλανκ είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη πως η στρατηγική της εταιρείας δεν πηγαίνει προς την σωστή κατεύθυνση.

Η fintech Robinhood καταγράφει άνοδο 6,7% μετά την ανακοίνωση αύξησης 16% σε μηνιαία βάση στα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της εταιρείας. Τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αυξήθηκαν στα 118,7 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό άλμα 59% από έτος σε έτος και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Robinhood εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2021.

«Τα ερωτήματα τώρα είναι, θα ξανασκεφτούν τώρα οι επενδυτές πόσο σύντομα η Fed θα μειώσει τα επιτόκια; Και αυτό θα επιβραδύνει με κάποιο ουσιαστικό τρόπο το ράλι του χρηματιστηρίου;» δήλωσε ο Κρις Λάρκιν, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και επενδύσεων της Morgan Stanley. «Μέχρι στιγμής, η αγορά έχει απαλλαγεί από τις ανησυχίες για επίμονο πληθωρισμό και μια προσεκτική Fed» πρόσθεσε.

«Ανεξαρτήτως των ειδήσεων, οι οικονομικοί παράγοντες παραμένουν σίγουροι για το μέλλον», σημειώνοντας ότι «η οικονομία δεν χρειάζεται περαιτέρω νομισματική τόνωση προς το παρόν» δήλωσε από την πλευρά του ο Christopher Dembik της Pictet AM.

Μάκρο

Αύξηση 0,6% κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σε σχέση με τον Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση κατά 0,8%. Παράλληλα, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, καθώς καταγράφηκε μείωση 1,1% έναντι μείωσης κατά 0,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IEA: Ρεκόρ στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με ενέργεια το 2023

Κόντρα στη διεθνή τάση το ΧΑ - Συνεχίζει χαμηλότερα με μεταβλητότητα ενόψει triple witching

gazzetta
gazzetta reader insider insider