Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές μετά τον αμερικανικό PPI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές μετά τον αμερικανικό PPI
Αδυνατούν να βρουν momentum οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Οι επενδυτές να αντιδρούν νευρικά στη βασική μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση 17:09

Αδυνατούν να βρουν momentum οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές να αντιδρούν νευρικά στη βασική μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα τον δείκτη τιμών παραγωγού που ανακοινώθηκε σήμερα. Ο PPI αυξήθηκε με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο, γεγονός που υπενθυμίζει πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον προηγούμενο μήνα σημείωσε αύξηση 0,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο, υψηλότερα από την εκτίμηση αναλυτών του Dow Jones που ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του δείκτη τους τελευταίους έξι μήνες. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 1,6%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 1,2%.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,34% στα επίπεδα των 508 μονάδων. Χθες ο δείκτης κατέγραψε ενδοσυνεδριακά υψηλό όλων των εποχών για πέμπτη φορά στις τελευταίες έξι συνεδρίες. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διολισθαίνει 0,14% στις 4.993 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0,22% στις 17.923 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,28% στις 8.160 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 7.725 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,606%. Στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,20% στις 33.811 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώνεται στις 10.484 μονάδες και στο 0,72%.

Στο ταμπλό η μετοχή της Deliveroo ενισχύεται κατά 0,25%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε και πάνω από 3.3%. H εταιρεία παράδοσης γευμάτων ανέφερε ζημία 31,8 εκατ. λιρών (40,7 εκατομμυρίων δολαρίων) για όλο το 2023, πλησιάζοντας πιο κοντά στην κερδοφορία μετά από τις ζημίες 294,1 εκατ. λιρών που κατέγραψε το προηγούμενο έτος. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 85,4 εκατ. λίρες, ξεπερνώντας το προηγούμενο guidance της εταιρείας, αλλά και τα 45 εκατ. λίρες ζημία του 2022. Η βρετανική εταιρεία είπε ότι επωφελήθηκε από την αποτελεσματικότητα στο δίκτυο παράδοσης, τη βελτιστοποίηση των δαπανών μάρκετινγκ, την εξοικονόμηση γενικών εξόδων και τη μεγαλύτερη διαφημιστική συνεισφορά, καθώς προέβλεψε προσαρμοσμένα κέρδη 110-130 εκατομμυρίων λιρών για το 2024, μαζί με θετικές ταμειακές ροές.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Encavis καταγράφει κέρδη πάνω από 25%, μετά την επιβεβαίωση της επενδυτικής KKR ότι έχει κάνει προσφορά εξαγοράς για 17,50 ευρώ (19,14 $) ανά μετοχή σε μετρητά, με την συνολική αξία να φτάνει περίπου 2,8 δισεκατομμύρια. Η εταιρεία ενεργειακών συστημάτων Viessmann αναμένεται πως θα ενεργήσει ως συνεπενδυτής σε μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της KKR, όπως αποκάλυψε έκθεση του Bloomberg. Το διοικητικό συμβούλιο της Encavis υποστηρίζει την συγκεκριμένη προσφορά.

Η εικόνα στην Ασία

Μικτά ήταν τα πρόσημα στις αγορές Ασίας - Ειρηνικού την Πέμπτη, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς της Ιαπωνίας και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ινδίας. Οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη, με την πρώτη συνολική εκτίμηση να αναμένεται την Παρασκευή. Όπως αναφέρει το CNBC, υπάρχουν ενδείξεις πως οι μεγάλες εταιρείες πρόσφεραν «μεγάλες» αυξήσεις στους μισθούς. Οι ισχυρές αυξήσεις των μισθών θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αρχίσει να χαλαρώνει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, με την κεντρική τράπεζα να συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο μάζεψε τις αρχικές απώλειες και έκλεισε με κέρδη 0,29% ενώ ο Topix λίγο μεγαλύτερα, 0,30%.

Ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,83%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο CSI 300 υποχώρησε κατά 0,28%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai έκλεισε με απώλειες 0,18%, όπως και ο Shenzhen Component που έχασε 0,52%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI υποχώρησε κατά 0,83% ενώ ο Kosdaq διολίσθησε κατά 0,27%, τερματίζοντας ένα θετικό σερί τεσσάρων ημερών.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έχασε 0,2% παρά το ράλι που κατέγραψαν οι μετοχών εξόρυξης, στον απόηχο της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας που καταγράφει ο χρυσός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόντρα στη διεθνή τάση το ΧΑ - Συνεχίζει χαμηλότερα με μεταβλητότητα ενόψει triple witching

Κάλυψη του ΔΑΑ ξεκινούν Deutsche Bank και Morgan Stanley

Πετρέλαιο: Η πτώση στα αποθέματα αργού έστειλε τις τιμές σε υψηλό τεσσάρων μηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider