Κόντρα στη διεθνή τάση το ΧΑ - Συνεχίζει χαμηλότερα με μεταβλητότητα ενόψει triple witching

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα στη διεθνή τάση το ΧΑ - Συνεχίζει χαμηλότερα με μεταβλητότητα ενόψει triple witching
Συνέχεια στην υψηλή μεταβλητότητα εν αναμονής της αυριανής τριπλής λήξης και του rebalancing σε FTSE αναμένουν χρηματιστηριακοί κύκλοι.

Τελ. ενημέρωση 12:00

Συνέχεια στην υψηλή μεταβλητότητα εν αναμονής της αυριανής τριπλής λήξης και του rebalancing σε FTSE αναμένουν χρηματιστηριακοί κύκλοι με το τοπίο να ξεκαθαρίζει πιθανότατα από τη νέα εβδομάδα.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το απότομο ξεπούλημα της Δευτέρας φαίνεται να φόβισε αρκετούς επενδυτές, με τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα να ενισχύονται καθώς βαδίζουμε προς το triple witching της Παρασκευής, δηλαδή την τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές. Τα παράγωγα άλλωστε αποτελούν ένα κομμάτι της αγοράς αρκετά ρηχό στο οποίο αρέσκονται να επενδύουν μόνο οι Έλληνες επενδυτές του retail.

Να σημειωθεί πως η αγορά επιζητούσε μια σύντομη και απότομη διόρθωση μετά από ένα πολύ ισχυρό ράλι, αποφορτίζοντας ταλαντωτές ώστε να βάλει πλώρη για νέα πολυετή υψηλά. Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που αναφέρουν πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα σε επίπεδα τιμών με τα αποτελέσματα των τραπεζών και τα business plan αυτών να αποτελούν οδηγούς για ένα νέο ισχυρό re-rating, δηλαδή αναβάθμιση των εκτιμήσεων των αναλυτών, «ψηλώνοντας» και άλλο τις τιμές στόχους. Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και σε άλλες μετοχές, όπως σε ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ.

Πολύ ισχυρά αποτελέσματα ανακοίνωσε χθες και ο ΟΠΑΠ, μετά τις τράπεζες, την Aegean και άλλες. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) χρήσης 2023 διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στα €2.087,7εκ. έναντι €1.939,0 εκ. το 2022, αυξημένα κατά 7,7%, ενώ τα καθαρά κέρδη χρήσης 2023 διαμορφώθηκαν στα €408,3εκ., μειωμένα κατά 31,1% σε ετήσια βάση. Το δ’ τρίμηνο 2023 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €100,6εκ. μειωμένα κατά 67,2% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω έκτακτου κέρδους το 2022.

Παράλληλα, η συνολική ανταμοιβή των μετόχων για το 2023, φτάνει στα 1,85 ανά μετοχή: €1,00 προμέρισμα ήδη διανεμημένο στις 9 Νοεμβρίου 2023, €0,60 Υπόλοιπο μερίσματος προς πληρωμή / Ημερομηνία αποκοπής 29 Απριλίου / Ημερομηνία πληρωμής 9 Μαΐου, €0,25 Επιστροφή κεφαλαίου προς πληρωμή / Ημερομηνία αποκοπής 25 Ιουνίου / Ημερομηνία πληρωμής 1 Ιουλίου.

Περνώντας στην Aegean, αύξηση του επιβατικού προγράμματος, συνέχιση της επένδυσης στο νέο κέντρο προσομοίωσης και εκπαίδευσης πληρωμάτων και σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων και συμφωνία αποζημίωσης, για την αντιμετώπιση του ζητήματος με τους κινητήρες της Pratt & Whitney περιλαμβάνουν τα επιχειρηματικά σχέδια της για το 2024. Στόχος να διατηρηθούν οι θετικές επιδόσεις του 2023, μιας χρονιάς που έκλεισε τον κύκλο της πανδημίας με την ολοκλήρωση της επαναγοράς των Warrants από το ελληνικό Δημόσιο και ο αερομεταφορέας παρουσίασε αξιοσημείωτες επιδόσεις τόσο σε όρους επιβατικής κίνησης όσο και σε όρους κερδοφορίας.

Σε επίπεδο αγοράς, μπορεί το trading που καταγράφηκε και χθες να προκαλεί νευρικότητα στα χαρτοφυλάκια, αλλά ο ΓΔ στοχεύει σε πρώτο βαθμό προς τις 1.445 μονάδες, βλέποντας μέχρι και τις 1.495 μονάδες σε δεύτερο χρόνο.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει νέα πτώση 0,15% στις 1.397,82 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,03% ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 0,21% στις 1.195,15 μονάδες.

Στις τράπεζες, ήπια άνοδο 0,17% καταγράφει η ΕΤΕ στα 7,012 ευρώ, με την Alpha να υποχωρεί κατά 0,38%. Σταθερή η Πειραιώς πέριξ των 4 ευρώ, ενώ νέα πτώση 0,68% καταγράφει η Eurobank στα 1,761 ευρώ.

Νέες απώλειες για Μυτιληναίο, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, ενώ νέα ισχυρά κέρδη καταγράφουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ, ξεπερνώντας το 1,17% 1,82% αντίστοιχα. Μάλιστα, η Μυτιληναίος φλερτάρει έντονα με στηρίξεις που αν σπάσουν μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύμα πωλήσεων μέχρι τα 33 ευρώ. Νέο ράλι 2,16% για τη Σαράντης που φτάνει τα 10,42 ευρώ, ενώ κατοχύρωση κερδών βγαίνει σε Τιτάν, ΔΑΑ, Cenergy και Aegean. Παρά τα άκρως θετικά αποτελέσματα, η η Aegean υποχωρεί κατά 1,57% σήμερα!

Γενικότερα δε καταγράφεται μια σταθερή πορεία μεταξύ κλάδων, αλλά διάφορες νευρικές κινήσεις σε επιμέρους μετοχές λόγω της αυριανής συνεδρίασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Οι πυλώνες ανάπτυξης και οι εκτιμήσεις για το 2024

ΟΠΑΠ: Στα 408 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023 - Διανομή μερίσματος 1,85 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider