Ευρωαγορές: Με οριακά κέρδη διατηρεί τις 500 μονάδες ο Stoxx 600

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Με οριακά κέρδη διατηρεί τις 500 μονάδες ο Stoxx 600
Οριακά κέρδη σημειώνουν οι ευρωαγορές, «χτίζοντας» πάνω στο χθεσινό ρεκόρ του Stoxx 600.

Τελευταία ενημέρωση 13:00

Οριακά κέρδη σημειώνουν οι ευρωαγορές, «χτίζοντας» πάνω στο χθεσινό ρεκόρ του Stoxx 600 καθώς διατηρείται το θετικό momentum από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και την ανεργία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κινείται σταθεροποιητικά στις 503,39 μονάδες με άνοδο 0,16%. Χθες, ξεπέρασε για πρώτη φορά το κρίσιμο όριο των 500 μονάδων, κλείνοντας στο ιστορικό υψηλό των 503,45 μονάδων, με άνοδο1,05%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημειώνει κέρδη 0,20% και διαμορφώνεται στις 4.984 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη βρίσκεται στις 17.828 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,07%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,20% στις 8.032 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,33% στις 7.667 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο, ενισχύεται κατά 0,03% στις 33.428 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, στο +0,12% κινείται ο ισπανικός IBEX 35 στην Μαδρίτη, ο οποίος διαμορφώνεται στις 10.332 μονάδες.

Οι επενδυτές καλωσόρισαν τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό του 2024, καθώς πλέον τον τοποθετεί στο 2,3%, από 2,7%, ασχέτως εάν αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα. Οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει τον Ιούνιο και ενδεχομένως πιστεύουν ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις στηρίζουν ακόμη περισσότερο αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θα έχει προγραμματισμένες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής στις 11 Απριλίου, στις 6 Ιουνίου και στις 18 Ιουλίου. Στη συνέχεια, δεν θα συνεδριάσει ξανά πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου.

«Η πιθανότητα να δούμε μείωση των επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές αυξάνεται», εκτίμησε ο Joachim Nagel, Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας στο podcast του, table.media. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, αλλά οι προοπτικές είναι πιο ρόδινες». Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, τη χαρακτήρισε πολύ αργή, αλλά αναμένει ότι η δυναμική θα επανέλθει «αν κάνουμε το καθήκον μας», προσθέτοντας ότι το «φρένο στο χρέος» της Γερμανίας αφήνει κάποια περιθώρια.

Μάκρο

Το 2023 ήταν μια κακή χρονιά για την Ευρωζώνη, αλλά τουλάχιστον απέφυγε «παρά τρίχα» την τεχνική ύφεση, καθώς τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν την στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, μετά την οριακή υποχώρηση που καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και είχε παραμείνει σταθερό στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, μετά από +0,1% και στις δύο περιοχές το προηγούμενο τρίμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1% τον Ιανουάριο, ήτοι περισσότερο από το 0,5% που αναμενόταν. Άνοδο σημείωσαν και κατασκευαστική και μεταποιητική παραγωγή, κατά 2,7% και κατά 1,1% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Νεύμα» Λαγκάρντ για μειώσεις επιτοκίων από Ιούνιο: Νέα «κρούση» για μισθούς - πληθωρισμό

ΕΚΤ: Το «μετέωρο βήμα» των επιτοκιακών μειώσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider