Ευρωαγορές: Με ήπιες απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα των αποφάσεων της ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Με ήπιες απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα των αποφάσεων της ΕΚΤ
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος οι απόφασεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Με πτωτικά πρόσημα ξεκίνησε για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες μια εβδομάδα στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και η Συνέντευξη Τύπου της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα της μείωσης του κόστους δανεισμού.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,03% στις 497 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν «στο κόκκινο». Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 0,03% στις 17.710 μονάδες, ενώ αντίθετα ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,28% στις 7.956 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 έχασε 0,55% στις 7.640 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 32.912 μονάδες με πτώση 0,07% και ο ισπανικός IBEX 35 γύρισε θετικός, κλείνονας στο +0.05% και τις 10.069 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δείχνει ολοένα και περισσότερα σημάδια αποκλιμάκωσης. Ο αντιπρόεδρος της νομισματικής αρχής Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η ΕΚΤ θα χρειαστεί να πάρει στα χέρια της περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης -ο οποίος βρίσκεται στο 2,6%- προτού αρχίσει να εξετάζει την πρώτη μείωση επιτοκίων.

Πάντως, η Goldman Sachs εκτιμά πως η πρώτη μείωση θα έρθει τον Ιούνιο και πως Ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε πέντε συνολικά μειώσεις των 25 μονάδων βάσης, δηλαδή μία λιγότερη από τις έξι που ανέφερε σε προηγούμενη εκτίμηση. Επίσης, έρευνα του Bloomberg έδειξε πως οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν χειρότερο λάθος για την ΕΚΤ από ό,τι μια καθυστερημένη αντίδραση. Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων διαμηνύουν ότι μια βιαστική κίνηση για την αντιστροφή του καταιγισμού που έφεραν οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων για την τιθάσευση της πληθωριστικής λαίλαπας, θα εγκυμονούσε μεγαλύτερους κινδύνους από την στάση αναμονής.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της ισπανικής φαρμακοβιομηχανίας Grifols έχασε σχεδόν 10%, συνεχίζοντας το καθοδικό momentum μετά και τη βουτιά του 35% που κατέγραψε την Πέμπτη μετά τα αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα. Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση συρρίκνωσης της κερδοφορίας κατά 72% το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα πολυετή υψηλά στο Χρηματιστήριο με «χορηγούς» Πειραιώς - Entersoft

gazzetta
gazzetta reader insider insider