Νέο «πάρτυ» στο Χρηματιστήριο - Ξεχωρίζουν Πειραιώς, Entersoft

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «πάρτυ» στο Χρηματιστήριο - Ξεχωρίζουν Πειραιώς, Entersoft
Τα βλέμματα στρέφονται σαφώς στο placement του ΤΧΣ στην Πειραιώς, με το ντιλ Entersoft - Softone να δυναμώνει την τάση.

Τελ. ενημέρωση 12:00

Placement Πειραιώς, αποτελέσματα και ντιλς συνεχίζουν να διατηρούν ζωντανό το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αγορά να στοχεύει προς τις 1.500 μονάδες.

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία διάθεσης του ποσοστού μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ σε ιδιώτες επενδυτές, διεθνείς και εγχώριους, και σε εύρος τιμής από 3,70 έως 4 ευρώ. Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΧΣ το βράδυ του Σαββάτου 2 Μαρτίου και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την Κυριακή 3 Μαρτίου, η οποία ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, βγήκε η επίσημη ανακοίνωση του ΤΧΣ για την έναρξη της αποεπένδυσής του από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ αναμένεται για το σύνολο της συμμετοχής του, 27% δηλ. 337.599.150 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες θα διατεθούν σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές μέσω βιβλίου προσφορών. Το βιβλίο, ξεχωριστό για τη διεθνή και την ελληνική προσφορά, θα «τρέξει» από την Δευτέρα 4 Μαρτίου έως την Τετάρτη 6 του μηνός.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα συνεχίζονται με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να ανακοινώνει την αύξηση των συνολικών εσόδων και λοιπών εισοδημάτων κατά 126,8 εκατ. ευρώ ή 26,6% σε 603,71 εκατ. ευρώ το 2023, με τις ροές εσόδων Αεροπορικών και Μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση κυρίως λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης κατά 24,0% καθώς και της δυναμικής ανάπτυξης εσόδων από εμπορικές δραστηριότητες. Το Προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 367,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,7% σε σύγκριση με το 2022, ενώ το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 62,9%. Τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε 231,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 37,8% σε σχέση με 168,0 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, θα προταθεί προς την Ετήσια Γενική Συνέλευση η διανομή υπολοίπου μεικτού μερίσματος ύψους 0,33 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση 2023.

Από την άλλη, ένα πολύ δυνατό ντιλ φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς ο όμιλος του Γερμανού, Olympia Group Ltd, προχώρα στην απόκτηση του του 53,73% των μετοχών της Entersoft το οποίο κατείχαν οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης, μεταξύ των οποίων και το CEO Αντώνης Κοτζαμανίδης. Mε τη Συμφωνία, έκαστος εκ των Μετόχων παρείχε στους Επενδυτές ανέκκλητη δεσμευτική δήλωση αποδοχής της απόκτησης του συνόλου των μετοχών που κατέχει (άμεσα ή έμμεσα) στην Εταιρεία, έναντι ανταλλάγματος 8 ευρώ ανά μετοχή. Η εν λόγω απόκτηση θα πραγματοποιηθεί εντός της περιόδου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης (ως ορίζεται παρακάτω), κατ’ επιλογή των Επενδυτών είτε (i) με διμερή συναλλαγή αγοραπωλησίας μεταξύ εκάστου εκ των Μετόχων και του Αποκτώντος είτε (ii) με αποδοχή της Δημόσιας Πρότασης από κάθε Μέτοχο. Οι ως άνω δεσμευτικές δηλώσεις αποδοχής των Μετόχων ισχύουν, υπό την προϋπόθεση της υποβολής της Δημόσιας Πρότασης, και παύουν σε κάθε περίπτωση να ισχύουν μετά τις 31 Αυγούστου 2024.

Τεχνικά όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, και στα γραφήματα και όπως είχαμε εικάσει η διόρθωση είναι περισσότερο χρόνου και λιγότερα σε τιμές. Οι ταλαντωτές μας σε ημερήσιο έχει κατέβει αισθητά χωρίς ακόμα να είναι στα χαμηλά του ή να δώσει και πάλι ανοδικό έναυσμα τουλάχιστον στον ΓΔ. Από την άλλη σε αρκετές μεμονωμένες περιπτώσεις είχαμε σοβαρότερες διορθώσεις και ανοδικά εναύσματα όπως για παράδειγμα στο όμιλο της Βιοχαλκο. Το ίδιο συμβαίνει και στον ftsem έχοντας μετά από καιρό και τα μεγαλύτερα εβδομα διαία κέρδη. Οι αποκλίσεις στον rsi ξεκάθαρες σε ημερήσιο γράφημα ενώ στα εβδομα- διαία γραφήματα τη τάση παραμένει επιθετική. Το νέο δεδομένο είναι ότι το στοπ στον ΓΔ ανέβηκε στις 1.396 μονάδες.

Μία κατοχύρωση του 1.426 μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1.453. Κατοχύρωση του 1.396 μπορεί να δοκιμάσει αν μη τι άλλο το 1369. Σε εβδομάδα και μήνα στοχεύει τις 1.500 ενώ ο ταλαντωτής μας διορθώνει στην παρούσα σε χρόνο και πολύ βιαστικά σε τιμές.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,82% στις 1.434,44 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,92% και τον τραπεζικό στο 1,41% και τις 1.256,17 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς σαφώς ξεχωρίζει με άνοδο 3,06% στα 4,106 ευρώ, με την Alpha στο 2,29% και τη Eurobank ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,61% στα 1,923 ευρώ. Προσπαθεί να ακολουθήσει η ΕΤΕ με άνοδο 0,8% στα 7,268 ευρώ, οδεύοντας προς τα νέα υψηλά καλοβλέποντας μέχρι και τα 7,50 ευρώ σε πρώτο βαθμό.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζουν υψηλότερα ενώ ξεχωρίζει η Μυτιληναίος που αρχίζει σταδιακά να επιστρέφει με κέρδη 1,10% στα 36,72 ευρώ.

Ξεχωρίζει το ΔΑΑ μετά τα αποτελέσματα με άνοδο 1,73%, αλλά και και η Entersoft με ράλι 5,59% στα 7,94 ευρώ. Κέρδη 2,53% για την Profile και 1,95% για την EpsilonNet.

Κέρδη 1,65% για ΒΙΟ, 2,25% για ΕΛΧΑκαι 0,99% για ΟΠΑΠ που χτυπάει νέα υψηλά στα 17,27 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετά την Εθνική έρχεται και η Πειραιώς να κάνει πιο τραπεζοκεντρικό το Χρηματιστήριο

Τρ. Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του 27% - Τιμή διάθεσης 3,70 - 4 ευρώ από το ΤΧΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider